Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εταιρικά ομόλογα στην Ελλάδα - Δίχως αξιολόγηση και τιμολόγηση;

Εταιρικά ομόλογα στην Ελλάδα - Δίχως αξιολόγηση και τιμολόγηση;
Οι όροι έκδοσης για τη λιανική δεν μπορεί να είναι χειρότεροι από την ευρώ - αγορά
Σχετικά Άρθρα

Την ανάγκη “οχύρωσης” της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων με θέσπιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης (rating) των εκδόσεων αλλά και τιμολόγησης με όρους ευρω - αγοράς επισημαίνουν θεσμικοί επενδυτές στο bankingnews, ώστε να προστατευθεί η λιανική των επενδυτών και να αποτραπούν φαινόμενα τύπου MLS.
H ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων αναπτύχθηκε ραγδαία το 2021 καθώς με επτά εταιρικές εκδόσεις αντλήθηκαν από τις επιχειρήσεις, κεφάλαια πάνω από 1,7 δις. ευρώ με μια εντυπωσιακή προσφορά που ξεπέρασε τα 4,77 δισ. ευρώ.
Αφενός, οι επιχειρήσεις άντλησαν φθηνότερα κεφάλαια και αφετέρου οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να πετύχουν αποδόσεις υψηλότερες των μηδενικών προθεσμιακών καταθέσεων.
Και οι τράπεζες – ανάδοχοι των εκδόσεων ορθώς πρόσφατα προχώρησαν σε αγορές εταιρικών ομολόγων αποδεικνύοντας ότι, δεν θα πωλούσαν εκδόσεις στις οποίες δεν θα τοποθετούσαν τα κεφάλαια τους.
Μέχρι εδώ, η εικόνα η οποία έχει εξελιχθεί φαντάζει ειδυλλιακή, αλλά επί της ουσίας μόνο αυτό δεν συμβαίνει, όπως μας θυμίζει η περίπτωση της MLS.
Κι όταν η αγορά αφορά επενδυτές της λιανικής ( από 1000 ευρώ ) και όχι επαγγελματίες ή εξειδικευμένους επενδυτές ( από 100 χιλ ευρώ ) τότε είναι αναγκαία η πραγματική προστασία αυτής της αγοράς.

Πότε χάνει το retail

Τι λείπει λοιπόν από τις μέχρι τώρα εκδόσεις;
Μέχρι τώρα, δεν έχει υιοθετηθεί σ όλες τις εκδόσεις η πιστοληπτική αξιολόγηση της (rating ) ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν.
Εξαιρέσεις αποτελούν ορισμένες εκδόσεις που διαθέτουν αξιολόγηση από έναν ελληνικό οίκο (icap).
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι, οι όροι της έκδοσης για τους επενδυτές δεν μπορεί να χειρότεροι από αυτούς που ισχύουν για την “χονδρεμπορική” αγορά, δηλαδή την ευρω- αγορά.
Για παράδειγμα, δεν μπορεί στην ευρω- αγορά να κυκλοφορούν εκδόσεις με 6% και στην λιανική των επενδυτών τα επιτόκια που δίδονται να κινούνται μεταξύ 2,3-2,5%.
“Αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν οι επενδυτές της λιανικής”, όπως τονίζει έμπειρος θεσμικός επενδυτής.
Σε κάποια άλλη περίπτωση υπάρχει διαφορά τιμολόγησης μεταξύ καλυμμένου ( με περιουσιακά στοιχεία ) ευρωομολόγου ( με επιτόκιο 7% ) ενώ η έκδοση ελληνικού εταιρικού ομολόγου, βγαίνει με 2,3%.
Με την εφαρμογή της πιστοληπτικής αξιολόγησης, και μιας ορθής τιμολόγησης με όρους ευρω-αγοράς όλο το “οικοσύστημα” πέριξ των ομολόγων δεν θα λειτουργεί, ωσάν να πρόκειται για εταιρεία “λευκής” επιταγής blank check.
Οι δημοσιογράφοι θα γνωρίζουν τις αξιολογήσεις, οι ορκωτοί ελεγκτές θα πραγματοποιούν τις αναφορές, οι ανάδοχοι θα κάνουν τις τιμολογήσεις με όρους ευρω- αγοράς κλπ.
Το οξύμωρο δε της υπόθεσης, σχετικά με την απουσία της πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι ότι, ενώ γίνεται συζήτηση για τα ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας που διαθέτουν χαμηλή αξιολόγηση, αυτή δεν υφίσταται για τους επενδυτές της λιανικής των επενδυτών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης