Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απόντες οι Έλληνες επιχειρηματίες στις επιχειρηματικές συμφωνίες - Εξαιρέσεις οι μεγάλοι όμιλοι

Απόντες οι Έλληνες επιχειρηματίες στις επιχειρηματικές συμφωνίες - Εξαιρέσεις οι μεγάλοι όμιλοι
Στην άλλη πλευρά 4-5 funds που θα είναι δυνητικοί πωλητές σε μερικά χρόνια
Σχετικά Άρθρα

Οι τράπεζες είναι γεμάτες ρευστότητα και θέλουν να χορηγήσουν δάνεια, ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν προσέρχονται πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες να την αξιοποιήσουν.
Εξαιρέσεις αποτελούν οι μεγάλοι όμιλοι εταιρειών οι οποίοι θα επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Προς το παρόν, οι Έλληνες επιχειρηματίες είτε είναι απόντες σε εξαγορές εταιρειών, είτε επιχειρούν μέσω επενδυτικών σχημάτων να δημιουργήσουν υπεραξίες με μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες και χρηματοδοτούν .
Αυτή την παράμετρο της απουσίας ελληνικής επιχειρηματικότητας ανέδειξε πρόσφατα ο επιχειρηματίας κ. Σπυρ. Θεοδωρόπουλος μιλώντας στο συνέδριο Fortune Greece Ceo Initiavive.
Ο ίδιος, όπως θα δούμε, προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι σε εξαγορά από κοινού με την οικογένεια Χατζάκου για το 43,8% της ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο απέφερε και κέρδη στο CVC Capital καθώς η Δελτα είχε το ποσοστό στα βιβλία της στην λογιστική αξία (3,8 εκατ. ευρώ) και εισέπραξε 25,8 εκατ. ευρώ.
Kαι όπως επισήμανε o επιχειρηματίας, στην επόμενη φάση οι Έλληνες επιχειρηματίες αξιοποιώντας και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης χρειάζεται να κινητοποιηθούν προκειμένου να εξαγοράσουν εταιρείες που έχουν αποκτηθεί από ξένους ομίλους δεδομένου ότι οι τελευταίοι έχουν συγκεκριμένο επενδυτικό ορίζοντα (4-7 έτη) και κάποια στιγμή θα θελήσουν να αποεπενδύσουν από τους κλάδους στους οποίους τοποθέτησαν τα κεφάλαια.
Η απουσία αγοραστών, όμως, γι αυτά τα επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία αποτελεί στοιχείο προβληματισμού για τους αρκετούς ξένους επενδυτές που βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα.
Με άλλα λόγια, αν και η Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις ξένων και ελληνικών οίκων, διαθέτει μπροστά της μια πενταετία υψηλής ανάπτυξης, αρκετοί δεν διακρίνουν να υπάρχουν ικανοί αγοραστές ακόμα και για εταιρείες οι οποίες εξαγοράστηκαν δυο- τρία χρόνια πριν.
Ξένος επενδυτής που μίλησε στο Βankingnews τονίζει ότι «δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν αγοραστές για αυτές τις εταιρίες».
Κι αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους.
Είτε γιατί η χώρα βρίσκεται εκτός της επενδυτικής βαθμίδας, είτε γιατί υπάρχει ακόμα πολιτικό ρίσκο – που πιθανότατα εμποδίζει και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Από την άλλη πλευρά πρέπει να σημειωθεί, ότι όλοι οι ξένοι επενδυτές τις εταιρείες τις ελέγχουν μέσω οχημάτων εταιρειών στο Λουξεμβούργο ή σε άλλους φορολογικούς προορισμούς συνεπώς δεν θα καταβάλλουν φόρους κατά την αποεπένδυση τους.
(σ.σ. Εξαίρεση αποτελεί το trading Family office του Ολλανδού Η. Holterman με το Reggeborgh το οποίο προχωρά σε αγοραπωλησίες μετοχές εταιρειών είτε το ίδιο, είτε μέσω άλλων διαδρομών ή Family offices).

Οι επενδύσεις από τα Private Equities

Στην χώρα μας δραστηριοποιούνται 5-6 private equity Funds (Μacquarie, ΒC Partners, CVC Capital, Oaktree, HIG, Farallon) τα οποία έχουν επενδύσει άνω των 3 δισ. ευρώ στην ενέργεια, υγεία, βιομηχανία κ.ά.
Ο επενδυτικός ορίζοντας τους κυμαίνεται μεταξύ 4-7 ετών μέχρις ότου οι εξαγοραζόμενες εταιρείες να ωριμάσουν και να αποτελούν ομίλους με υψηλά λειτουργικά κέρδη, εξαγωγές, παρουσία στο εξωτερικό.
Αν και αποτελεί μια ειδική περίπτωση, το Αυστραλιανό Μacquarie επένδυσε 2 δισ. ευρώ για την εξαγορά του 49% ΔΕΔΔΗΕ με υψηλό πολλαπλασιαστή κερδών, ωστόσο η τοποθέτηση των κεφαλαίων στηρίζεται στον υψηλό συντελεστή απόδοσης κεφαλαίου (Wacc) 6-7% για τα επόμενη επταετία.
Η απόδοση αυτή για διαχειριστές δικτύων δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της εταιρείας εκτιμάται ότι, θα αυξηθεί το 2023 κατά 15% στα 3,4 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ σήμερα.
Το υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ στο δίκτυο διανομής θα στηρίξει επίσης και τα κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ για τα επόμενα χρόνια.
Εάν η περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί ειδική περίπτωση, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τους υπόλοιπους κλάδους όπου οι επενδυτές έχουν αναλάβει υψηλότερα ρίσκα.
Οι περισσότεροι εξάλλου επενδυτές στηρίζονται, πρώτα από όλα, ότι, δεν θα ανατραπούν οι πολιτικές που δίνουν κίνητρα στους επενδυτές.

Πού βρίσκονται οι Έλληνες επιχειρηματίες;

Με βάση πρόσφατη ανάλυση της Eurobank, τα επόμενα χρόνια οι τομείς της οικονομίας θα προσελκύσουν επενδύσεις, συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ
Τα κεφάλαια θα μοιραστούν οι εξής κλάδοι: Ναυτιλία 10 δισ. ευρώ, Ενέργεια 6 δισ. ευρώ, υποδομές 5 δισ. ευρω, Tουρισμός 4 δισ. ευρώ real estate 3 δισ. ευρώ, βιομηχανία 4 δισ. ευρώ.
Με εξαιρέσεις τους Έλληνες εφοπλιστές στη Ναυτιλία, ελληνικές εταιρείες σε Ενέργεια, υποδομές, τουρισμό, οι υπόλοιποι κλάδοι δεν διαφαίνεται να κινητοποιούν κεφάλαια ελληνικών συμφερόντων. Στην βιομηχανία λ.χ τα προϋπολογιζόμενα κεφάλαια θα ήταν διπλάσια εφόσον κινητοποιηθούν σε δυναμικούς κλάδους, όπως μεταλλουργία, τρόφιμα.
Ανεξαρτήτως κλάδων πάντως, η άντληση το 2021 1,4 δισ. ευρώ από ελληνικά εταιρικά ομόλογα δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε εξαγορές, αν και ορισμένες εταιρείες στοχεύουν σ αυτές (λ.χ ακίνητα).
Μένει να διαπιστωθεί τι θα συμβεί με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία μετακυλίστηκαν να χορηγηθούν πρός το 2022, όπως συμβαίνει σ όλα στην ελληνική οικονομία.
Για να πάμε παρακάτω, ως οικονομία, χρειάζεται να σταματήσει η μετακύλιση για να ενεργοποιηθούν και ελληνικά κεφάλαια.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης