Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Viohalco: Στο 85% των πωλήσεων ανήλθαν οι εξαγωγές - Το καλύτερο εξάμηνο της τελευταίας πενταετίας

Viohalco: Στο 85% των πωλήσεων ανήλθαν οι εξαγωγές - Το καλύτερο εξάμηνο της τελευταίας πενταετίας
Μάλιστα σύμφωνα με πηγή του ομίλου, στο αλουμίνιο η ανοδική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί επί μια δεκαετία καθώς διαθέτει πιο βιώσιμα χαρακτηριστικά.
Σχετικά Άρθρα

Εξαμηνιαία αποτελέσματα – ρεκόρ κατέγραψε ο όμιλος Συμμετοχών Viohalco καθώς πραγματοποίησε προσαρμοσμένο ebibda 196 εκατ. ευρώ το οποίο είναι υψηλότερο όχι μόνο έναντι των κερδών προ πανδημίας (2019 ), αλλά και αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2017.
Το 85% των πωλήσεων των θυγατρικών του ομίλου, σύμφωνα με πηγές με του ομίλου κατευθύνεται προς τις αγορές του εξωτερικού, έτσι η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας μετά την πανδημία και η συνέχιση των παγκόσμιων τάσεων για πιο βιώσιμα προϊόντα, και η άνοδος των τιμών των μετάλλων ευνοούν τις εταιρείες του ομίλου.
Μάλιστα σύμφωνα με πηγή του ομίλου, στο αλουμίνιο η ανοδική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί επί μια δεκαετία καθώς διαθέτει πιο βιώσιμα χαρακτηριστικά.

Μπορεί για παράδειγμα,το μειονέκτημα του να είναι η περισσότερη ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί, αλλά διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να ανακυκλωθεί συνεχώς και η χρήση του διευρύνεται εσχάτως σε ολοένα και μεγαλύτερους κλάδους της οικονομίας.
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης αντανακλούν μάλιστα την οργανική ανάπτυξη σ όλους τους κλάδους (Αλουμίνιο, χαλκός, χάλυβας, κλάδος καλωδίων, ακίνητα).
Η αύξηση του ενοποιημένου τζίρου σε 2,4 δισ. ευρώ (από 1,8 δις. ευρώ πέρυσι) αλλά και του Ebidta δίχως τις επιδράσεις των μετάλλων, αποδίδεται στην στροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε πιο βιώσιμα προϊόντα (αλουμίνιο για συσκευασία, αυτοκινητοβιομηχανία), στην κατάλληλη τοποθέτηση του ομίλου τόσο από πλευράς παραγωγής (εργοστάσια), όσο και απο πλευράς του διεθνούς εμπορικού δικτύου.

Η άνοδος προήλθε κυρίως απο τις πωλήσεις εξωτερικού 

Η άνοδος, όμως, των οικονομικών μεγεθών προήλθε από τις εξαγωγές καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου μόνο το 15% των πωλήσεων αφορά την ελληνική αγορά, έτσι το υπόλοιπο 85% αποτελεί τις εξαγωγές από τις οποίες υπάρχουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια κερδών.
Ο κλάδος χαλκού συνέχισε την ανάπτυξη του, ύστερα από την δυναμική ανάκαμψη της ζήτησης για όλα σχεδόν τα προϊόντα του κλάδου κατά τη διάρκεια της περιόδου, με τους όγκους πωλήσεων να αυξάνονται σημαντικά σε ετήσια βάση.
Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι επενδύσεις για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου προϊόντων και της κερδοφορίας.

Σ ’οτι αφορά την επαναφορά του χάλυβα σε κερδοφορία (46 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 26 εκατ. ευρώ), και εδω η επάνοδος ήλθε κατά βάση από τις αγορές του εξωτερικού αφού σύμφωνα με τα στοιχεία οι πωλήσεις (70-75%) κατευθύνονται προς τις αγορές του εξωτερικού., καθώς η ελληνική αγορά δεν έχει επανέλθει πλήρως.
Τέλος, η μερισματική πολτική του ομίλου θα συνεχιστεί ύστερα από τις πρόσφατες διανομές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης