Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιστροφή στα μεγέθη του 2019 το 2024 με 2025 για τους εισηγμένους ξενοδόχους

Επιστροφή στα μεγέθη του 2019 το 2024 με 2025 για τους εισηγμένους ξενοδόχους

Για το 2021, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και ανάλογα με την εξέλιξη της εξάπλωσης της πανδημίας COVID – 19, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτιωμένες επιδόσεις σε επίπεδο κύκλου εργασιών από τις εταιρείες

Επιφυλακτικά αισιόδοξοι εμφανίζονται οι εισηγμένοι ξενοδόχοι και στοχεύουν στο 50-60% του τζίρου του 2019 για φέτος.

Ωστόσο, σημειώνουν πως οι τζίροι που είχαν καταγραφθεί το 2019, μίας ιστορικής χρονιάς για τον τουρισμό, ίσως χρειαστεί να περάσουν ακόμα κάποια χρόνια μέχρι να φτάσουν τα επίπεδα αυτά και συγκεκριμένα η διοίκηση της Λάμψα αναφέρει πως μπορεί να πάει το 2024 ή το 2025.
Πιο αναλυτικά:

Ο όμιλος Λάμψα κατά την διάρκεια του 2020 απώλεσε έσοδα της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ.
Για το 2021, αναμένεται αύξηση των μεγεθών, αλλά εκτιμώνται μειωμένα περίπου κατά ποσοστό 60% σε σχέση με το έτος 2019 που ο όμιλος σημείωσε την κορύφωση του κύκλου εργασιών του.
Είναι προφανές από τα προαναφερόμενα μεγέθη, ότι το 2020 ήταν η δυσκολότερη περίοδος στη νεότερη ιστορία της εταιρείας, γεγονός που ισχύει και για τον κλάδο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών γενικότερα.
Το 2021 ξεκίνησε για τον κλάδο με τις ίδιες εξαιρετικά δύσκολες και αβέβαιες συνθήκες, λόγω των νέων εξάρσεων καθώς και των μεταλλάξεων του ιού που εξακολουθούν και πιέζουν τα συστήματα υγείας όλων των χωρών και αποτρέπουν την άρση των περιοριστικών μέτρων, κυρίως στις μετακινήσεις, που στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να παραμένουν σε ισχύ.
Σε αυτό το περιβάλλον και οι επόμενοι μήνες αναμένονται εξαιρετικά δύσκολοι σε ότι αφορά τις μετακινήσεις των επισκεπτών.
Λόγω των καταστρεπτικών συνεπειών της πανδημίας για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αναμένεται σταδιακή επάνοδος στα μεγέθη του 2019, τα έτη 2024-2025.
Με πληρότητα που δεν ξεπέρασε το 37% για τα ξενοδοχεία που τελικά λειτούργησαν στην Αττική ολοκληρώθηκε το 2020 ως απόρροια της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έπληξε σε μεγάλο βαθμό την τουριστική κίνηση, σημειώνει η ΓΕΚΕ η οποία κατέχει το ξενοδοχείο President.
Ρόλο-κλειδί για την πορεία της φετινής σεζόν θα διαδραματίσουν οι εμβολιασμοί, δημιουργώντας μια διαφορετική ασφάλεια, καθώς όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, ακόμη και οι κρατήσεις που έχουν μεταφερθεί από πέρυσι για φέτος είναι «στον αέρα», αφού είναι πολύ πιθανό κάποιοι τουρίστες να διστάσουν να ταξιδέψουν και να αναγκαστούν στο τέλος της χρονιάς οι ξενοδόχοι να καταβάλουν τα ποσά των vouchers.
Για τον ελληνικό τουρισμό, ο πρώτος στόχος είναι η ανάκτηση τουλάχιστον του 50% της περσινής τουριστικής κίνησης υπό την προϋπόθεση εντούτοις πως δεν υπάρξει ανατροπή όσον αφορά την πανδημία ή από κάποιον άλλο εξωγενή παράγοντα.
Ο σχεδιασμός των tour operators και τα μηνύματα που στέλνουν για τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς αφήνουν ένα πρώτο θετικό αποτύπωμα.
Το President στα πλαίσια ενός έντονου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μεταξύ των ξενοδοχείων 4 αστέρων της πρωτεύουσας σε κρατήσεις δωματίων είχε πληρότητα το 2020 που ανήλθε σε 14,80% έναντι 72,85% το 2019.
Επιπλέον ανέστειλε την λειτουργεί του λόγω κυβερνητικής απόφασης (lockdown) από 23.03.2020 έως 18.06.20 και εν συνεχεία λόγω χαμηλής κινητικότητας από 20.11.20 έως 31.12.20
Παράλληλα η Διοίκηση του ξενοδοχείου την περίοδο αναστολής της λειτουργίας του αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες ανακαινίσεων εκσυγχρονίζοντας το κτίριο, τα δωμάτια σε επίπλωση και διακοσμητική γραμμή καθώς και τους χώρους εστίασης.
Η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά ότι το 2021 θα είναι βελτιωμένο ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα έναντι του 2020.
Με την προσδοκία ότι στο έτος 2021 στην Ελλάδα θα βελτιωθούν οι προοπτικές της οικονομίας εφόσον αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και θα συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη του 2019, η Διοίκηση της Εταιρείας στοχεύει α) στην ανάκτηση και ενίσχυση του κύκλου εργασιών της καθώς και στην επίτευξη αυξημένης κερδοφορίας, ο καθορισμός νέων πακέτων προσφορών, τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και εγκαταστάσεις επιτυγχάνοντας την μείωση των δαπανών του κόστους λειτουργίας και τον εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου, β) την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα Υγείας και Ασφαλείας δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον διαμονής και εργασίας.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας της νόσου COVID – 19, που επηρέασαν με ιδιαίτερη ένταση τον τουριστικό τομέα, αποτελούν τον αποκλειστικό λόγο της υποχώρησης του κύκλου εργασιών το 2020 σημειώνει η Δάιος.
Ειδικότερα, από την 18/03/2020 ο ξενοδοχειακός κλάδος του Ομίλου βρίσκεται, μερικά ή ολικά, σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, με το ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης να έχει αναστείλει πλήρως τη λειτουργία του από τις 18/03/2020, κατόπιν σχετικής διάταξης νόμου και δεν έχει επαναλειτουργήσει έκτοτε, ενώ το resort στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το οποίο ανήκει στην κατά 100% θυγατρική εταιρία Hellas Holiday Hotels Α.Ε., ξεκίνησε τη σεζόν 2020 μόλις στις 24/07/2020 και με χαμηλές πληρότητες, ως αποτέλεσμα και των υγειονομικών περιορισμών που τέθηκαν.
Η ξενοδοχειακή μονάδα στην Θεσσαλονίκη αναμένεται να εμφανίσει και το 2021 μειωμένο κύκλο εργασιών της λόγω της αναστολής λειτουργίας στην οποία βρίσκεται από την αρχή του έτους έως και την ημερομηνία της παρούσας.
Η επανέναρξη της λειτουργία της θα αποφασιστεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και το χρόνο βελτίωσης της τουριστικής κίνησης στη Βόρεια Ελλάδα.
Η ξενοδοχειακή μονάδα της θυγατρικής εταιρίας Hellas Holiday Hotels A.E., παρουσίασε κατά το 2020 σημαντικά μειωμένο κύκλο εργασιών σε ποσοστό σχεδόν 58%, δεδομένου ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του για τη σεζόν μόλις στις 24/07/2020.
Για το 2021, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και ανάλογα με την εξέλιξη της εξάπλωσης της πανδημίας COVID – 19, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτιωμένες επιδόσεις σε επίπεδο κύκλου εργασιών.
Η Centric αναφέρει στον ισολογισμό χρήσης 2020, πως η λειτουργία του ξενοδοχείου Adorno Suites δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Πιθανότερη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας είναι η 20η Μαΐου.
Παρά την προαναγγελθείσα διαδικασία ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου μια εύλογη αμφιβολία παραμένει για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης