Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λήγει 10/5 χωρίς εξάσκηση (;) η option Reggeborgh για το 12,55% του Μπόμπολα – Υπάρχει ειδικό σχέδιο για τον Ελλάκτωρ

Λήγει 10/5 χωρίς εξάσκηση (;) η option Reggeborgh για το 12,55% του Μπόμπολα  – Υπάρχει ειδικό σχέδιο για τον Ελλάκτωρ
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σύμβαση της option Μπόμπολα με την Reggeborgh που αφορούσε το 12,55% του Ελλάκτωρ
Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ ευρώ στα 0,90 ευρώ στον Ελλάκτωρ δρομολογείται… ωστόσο τα ερωτήματα είναι τα εξής

  • Τι θα συμβεί με την option που έχει η Reggeborgh επί των μετοχών του Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,55% του Ελλάκτωρ και η οποία λήγει 10 Μαίου 2021 μετά από μια παράταση;
  • Πως θα κινηθούν οι μέτοχοι του Ελλάκτωρ ενόψει της αύξησης κεφαλαίου;
  • Έρχονται σημαντικές διοικητικές αλλαγές στον Ελλάκτωρ;
  • Ποιο δικηγορικό γραφείο θα αναλάβει όλες τις υποθέσεις του Ελλάκτωρ;

Οι απαντήσεις

Στις 10 Μαίου 2021 λήγει η δεύτερη παράταση που έχει δοθεί από την Reggeborgh στην option για τις μετοχές που κατέχει ο Μπόμπολας στον Ελλάκτωρ.
Να σημειωθεί ότι έχουν παρέλθει 9 μήνες και η Reggeborgh με την γνώριμη τακτική της ακολούθησε παρελκυστική πολιτική χωρίς να εξασκήσει την option.
Γεννάται το ερώτημα μπορεί να εξασκηθεί η option όταν επίκειται αύξηση κεφαλαίου;
Θα ήταν παραλογισμός να εξασκηθεί η option δηλαδή η Reggeborgh να πληρώσει στον Μπόμπολα ένα τίμημα π.χ. 53 με 55 εκατ για τις 26,8 εκατ. μετοχές του Ελλάκτωρ και ταυτόχρονα να επενδύσει στην αύξηση κεφαλαίου στα 0,90 ευρώ;
Προφανώς και δεν έχει επιχειρηματική λογική… ωστόσο εάν τελικώς δεν εξασκηθεί η option από τους Ολλανδούς… κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τον Λεωνίδα Μπόμπολα… για τα αλλότρια σχέδια τους.
Ότι σκοπίμως στελέχη του Ελλάκτωρ… κατηγορούν τον Μπόμπολα είναι ένδειξη ότι… υπάρχει κάποιο χάσμα μεταξύ Reggeborgh και Μπόμπολα.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σύμβαση της option Μπόμπολα

Με βάση ορισμένες πληροφορίες η σύμβαση που έχουν υπογράψει η Reggeborgh και ο Μπόμπολας… με βασικό στόχο των ολλανδών να χρησιμοποιούν τις μετοχές για την ψήφο στις γενικές συνελεύσεις ζητήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Με βάση πληροφορίες στην σύμβαση αναφέρονται δύο σενάρια στην περίπτωση που εξασκηθεί η option των μετοχών του Μπόμπολα.

Τι θα κάνουν οι βασικοί μέτοχοι;

Είναι προφανές ότι η Reggeborgh – κατά τα άλλα παρουσιάζεται ως μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα – κωλυσιέργησε ακολουθώντας παρελκυστική πολιτική, χρησιμοποίησε τον Μπόμπολα και θα δούμε… τι ακριβώς θα συμβεί και με την option αλλά και με την συμμετοχή του Μπόμπολα στην αύξηση κεφαλαίου.
Γνωρίζουμε ότι η Reggeborgh με ποσοστό που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα 28% στον Ελλάκτωρ χωρίς το ποσοστό του Μπόμπολα θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ.
Γνωρίζουμε ότι η Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με το 25,58% και ταυτόχρονα θα αγοράσουν και μετοχές εάν δεν εξασκηθούν (αδιάθετες μετοχές).
Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν και ήθελαν την Reggeborgh να προτείνει στην Greenhill να πουλήσει τις μετοχές είναι εκτός πραγματικότητας καθώς… αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε δημόσια πρόταση την οποία αποφεύγει με κάθε τρόπο η Reggeborgh.
Συν τοις άλλοις έχουν αναφέρει ρητώς οι εφοπλιστές ότι είναι στρατηγικοί επενδυτές και δεν σχεδιάζουν να πουλήσουν αντιθέτως θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Ως προς τον Μπόμπολα θα πρέπει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με 15 εκατ για το 12,55% που κατέχει στον Ελλάκτωρ και εδώ υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.
Θα συμμετάσχει; Θα πάρει δάνειο; Δεν είναι σαφές.

Έρχονται σημαντικές διοικητικές αλλαγές στον Ελλάκτωρ

Στον Ελλάκτωρ θα σημειωθούν σημαντικές διοικητικές αλλαγές.
Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι δύο στελέχη που έχουν ρόλο στα διοικητικά του ομίλου ο Μπουλούτας και ο Παναγιωτόπουλος επειδή ήταν επιλογές ΓΕΚ – Τέρνα και Γ. Περιστέρη… θα αποχωρούσαν από τον όμιλο Ελλάκτωρ άπαξ και η Reggeborgh αποχώρησε – όπως αποχώρησε – από την ΓΕΚ Τέρνα.
Ωστόσο οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι για τους ολλανδούς θεωρούνται στελέχη που είναι χρήσιμα στον όμιλο.
Όμως άλλα στελέχη – θα υπάρξει και μια έκπληξη – θα αντικατασταθούν από στελέχη που θα οριστούν από την Reggeborgh.
Το παράδοξο είναι ότι η Greenhill ως βασικός μέτοχος δεν έχει ούτε μια εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρ… η εταιρική διακυβέρνηση… λειτουργεί άρτια και πλήρως στον όμιλο… που λέει ο λόγος…

Έρχεται έκπληξη;

Μια ενδιαφέρουσα έκπληξη είναι πιο δικηγορικό γραφείο θα αναλάβει όλες τις υποθέσεις του Ελλάκτωρ;
Προφανώς και δεν μας εκπλήσσει αλλά θα επιβεβαιώσει ορισμένα δημοσιεύματα του bankingnews στο πρόσφατο παρελθόν…
Θα επανέλθουμε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης