Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα συμπεράσματα για Πειραιώς, μάχη κεφαλαιοποιήσεων στις τράπεζες και ΓΕΚ με Μυτιληναίο… ο FTSE Russell και ο MSCI

Τα συμπεράσματα για Πειραιώς, μάχη κεφαλαιοποιήσεων στις τράπεζες και ΓΕΚ με Μυτιληναίο… ο FTSE Russell και ο MSCI
Τι συμβαίνει στις τράπεζες; - Πως θα διαμορφωθεί η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων; - Με την Attica bank τι γίνεται; - Μάχη και μεταξύ ομίλου ΓΕΚ και Μυτιληναίου
Σχετικά Άρθρα

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα με χρηματιστηριακούς όρους για την τράπεζα Πειραιώς η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο με την εισαγωγή των νέων μετοχών στις 7 Μαίου 2021;
Πως εξελίσσεται η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων στις ελληνικές τράπεζες, τώρα ειδικά που επανήλθε και η Πειραιώς αναπροσαρμοσμένη μετά την αύξηση κεφαλαίου;
Με την Attica bank τι συμβαίνει η μετοχή συνεχίζει να βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης και αυτό για την ώρα την γλιτώνει από τον μηδενισμό της μετοχής καθώς θα ήταν στο limit down.
Η μετοχή του Ελλάκτωρ… τώρα δεν υποστηρίζεται από τους βασικούς μετόχους…οπότε έχει ξεκινήσει να συγκλίνει προς την τιμή της αύξησης κεφαλαίου τα 0,90 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή τιμή του Ελλάκτωρ 1,2690 ευρώ εμφανίζει premium σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Ενδιαφέρουσα είναι μια άλλη μάχη κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακής το άθροισμα των οποίων υπερέχει οριακά του Μυτιληναίου
Τι θα συμβεί τελικά στις αναδιαρθρώσεις του δείκτη Morgan Stanley Capital International στις 11 Μαίου και στις 10 Μαίου στον δείκτη FTSE Russell.

Πειραιώς: Σύγκλιση τιμής μετοχής και παραγώγου – Τι μέλλει γενέσθαι στην μετοχή;

Μετά την είσοδο των νέων μετοχών 1,2 δισεκ. στις 7 Μαίου 2021 η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στα 1,60 ευρώ με αποτίμηση 2 δισεκ. ευρώ.
Ο μεγάλος όγκος 85 εκατ αξίας 135 εκατ ήταν απόρροια κυρίως των πωλήσεων που σημειώθηκαν λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών αλλά και των εισροών από τον δείκτη FTSE Russell με ημερομηνία διακανονισμού στις 10 Μαίου 2021.
Μεγάλο μέρος της προσφοράς απορροφήθηκε και η Πειραιώς έκλεισε με εντολές αγορών 2,62 εκατ μετοχών.
Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η μετοχή της Πειραιώς στην δευτερογενή αγορά στα 1,60 ευρώ και το παράγωγο στο 1,61 ευρώ με 446 χιλιάδες συμβόλαια… έχουν εναρμονιστεί και προφανώς δικαιώθηκε πλήρως η εκτίμηση ότι το παράγωγο και όχι η μετοχή στην spot αγορά αντικατόπτριζε την πραγματικότητα.
Με 2 δισεκ. κεφαλαιοποίηση και 4,9 δισεκ. κεφάλαια η Πειραιώς εμφανίζει σχέση τιμής προς λογιστική αξία P/BV 0,40 όταν η άμεσα συγκρινόμενη Alpha bank με 2,08 δισεκ. κεφαλαιοποίηση και 5,7 δισεκ. κεφάλαια έχει σχέση τιμής προς λογιστική αξία P/BV 0,36.
H Alpha bank είναι η φθηνότερη τράπεζα σήμερα στην ελληνική αγορά από τις 4 βασικές τράπεζες.
Υποθέτουμε ότι η Πειραιώς θα μπορούσε να δει μια διακύμανση 1,30 με 1,70 ευρώ το προσεχές διάστημα.
Να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξης του 53% δεν μπορεί να πουλήσει για τους επόμενους 6 μήνες αναφερόμαστε στους ακρογωνιαίους επενδυτές και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… οπότε το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ξένα funds και στις τακτικές των μικρομετόχων και ελλήνων θεσμικών αμοιβαίων κεφαλαίων και private banking.

H μάχη των κεφαλαιοποιήσεων έχει ξεκαθαρίσει για την πρώτη θέση αλλά εστιάζει στην 3η και 4η θέση

Η πρώτη θέση στις τράπεζες βάση κεφαλαιοποιήσεων έχει καταληφθεί από την Eurobank και για το ορατό μέλλον αυτή η θέση δεν θα αμφισβητηθεί.
Η Eurobank έχει αποτίμηση στα 0,85 ευρώ – επίπεδα στα οποία έχει αναφερθεί το bankingnews - με συνολική χρηματιστηριακή αξία 3,13 δισεκ. ευρώ.
Με την αναβάθμιση της μετοχής στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International στις 11 Μαίου δεν θα ήταν απίθανο να δούμε την μετοχή στα 0,90 ευρώ αν και τα 0,85 ευρώ αντικατοπτρίζουν πιο δίκαιες αξίες.
Με 3,13 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία και 5,24 δισεκ. κεφάλαια η σχέση P/BV είναι 0,60 που είναι η υψηλότερη μεταξύ των τραπεζών.
Ωστόσο η Eurobank θα επιτύχει 500 εκατ κέρδη το 2022 – η πιθανότητα επιβεβαίωσης είναι 99% - οπότε και με όρους P/E αποτιμάται με συντελεστή 6 φορές τα κέρδη του 2022.
Με όρους P/BV η Eurobank γίνεται ακριβή αλλά με όρους P/E δεν είναι ακριβή μετοχή.
Το χάσμα, η διαφορά αποτίμησης μεταξύ της Eurobank 3,13 δισεκ. και της Εθνικής 2,47 δισεκ. είναι 660 εκατ ευρώ και αυτό το χάσμα δεν θα κλείσει εύκολα.
Η μάχη στις χρηματιστηριακές αξίες θα εκτυλιχθεί μεταξύ της Alpha bank και της Πειραιώς με την Alpha bank να έχει ένα πλεονέκτημα επειδή με όρους P/BV είναι φθηνότερη έναντι της Πειραιώς αλλά και με όρους P/E…
Το πλεονέκτημα της Πειραιώς είναι ότι ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου και μείωσε το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα 3,7 δισεκ….έναντι 3 δισεκ. της Alpha bank.

Attica bank… σε δύο συνεδριάσεις εκτός διαπραγμάτευσης απέφυγε πτώση 60%

Η Attica bank δεν έχει αποτυπώσει την πραγματικότητα στον ισολογισμό της, παραπλάνησε τους επενδυτές και οι εξελίξεις δεν είναι φιάσκο αλλά παρωδία, η τράπεζα είναι default με όρους κεφαλαίων με Common Equity Tier 1 στο 4,9% - εάν αυτό είναι αληθινό – είναι default με όρους επιχειρηματικής ανάπτυξης όταν η τράπεζα παράγει 72.000 ευρώ προ προβλέψεων έσοδα.
Για δύο συνεδριάσεις η μετοχή είναι εκτός διαπραγμάτευσης, την επέβαλλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έτσι γλύτωσε πτώση 60% στα 0,065 με 0,060 ευρώ.
Σε άλλη χώρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα είχε ζητήσει την παραίτηση όλης της διοίκησης για παραπλάνηση επενδυτικού κοινού.
Η Attica bank κατηγορεί την εταιρία ορκωτών ελεγκτών KPMG για το φιάσκο ενώ η αλήθεια είναι ότι την αποκλειστική ευθύνη για το φιάσκο την φέρει η διοίκηση της Attica bank η οποία παραπλάνησε το επενδυτικό κοινό αναγνωρίζοντας προβλέψεις – υποχρεωτικά – 286 εκατ και εμφανίζοντας ζημία 306 εκατ στην χρήση 2020.
Η Attica bank δεν έλαβε αυτή την απόφαση λόγω διαφάνειας αλλά επειδή υπήρξε προσυνεννόηση για να ενταχθεί η τιτλοποίηση Artemis 1 των 1,3 δισεκ. ευρώ στον Ηρακλή.
Απαιτείται rating δηλαδή αξιολόγηση από οίκο όπως η DBRS ή η Moody’s έτσι υποχρεώθηκε η Attica bank και αποκάλυψε μέρος του προβλήματος… καθώς ακόμη δεν έχει αποκαλύψει την πλήρη έκταση της ζημίας που έχει υποστεί.

Μάχη κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ ομίλου ΓΕΚ και Μυτιληναίου

Μια ενδιαφέρουσα μάχη έχει ξεκινήσει με όρους χρηματιστηριακών αποτιμήσεων μεταξύ ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακής και Μυτιληναίου.
Το άθροισμα των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων της ΓΕΚ είναι 2,4 δισεκ. έναντι 2,21 δισεκ. του Μυτιληναίου.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αντιμετώπισε δύο προκλήσεις, η μια ήταν η ζημία στο Texas στις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτει και βεβαίως στην πίεση που άσκησε η αποχώρηση της Reggeborgh του ολλανδικού fund από το μετοχικό κεφάλαιο στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχει προσεγγίσει την τιμή πώλησης στα 11,20 ευρώ… ωστόσο με βάση τα έργα και τα κεφάλαια που διαθέτουν οι δύο όμιλοι… το πιθανότερο είναι να διατηρήσει το οριακό premium με το οποίο διαπραγματεύεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Τέρνα Ενεργειακή έναντι του Μυτιληναίου.
Το έργο της Εγνατίας Οδού, Παραχωρήσεις και Κατασκευή σίγουρα θα δώσει ισχυρό χρηματιστηριακό bonus σε όποιον πλειοδοτήσει.
Έχει αναφερθεί ότι… θα μπορούσε σε ένα σενάριο την κατασκευή να την πάρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την παραχώρηση ο Μυτιληναίος αλλά αυτό αποτελεί ένα σενάριο… για την ώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης