Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H TτΕ να διενεργήσει (AQR) στην Attica bank για να αποκαλυφθεί το κεφαλαιακό έλλειμμα – Τι πρέπει να ανακοινώσει η KPMG

H TτΕ να διενεργήσει (AQR) στην Attica bank για να αποκαλυφθεί το κεφαλαιακό έλλειμμα – Τι πρέπει να ανακοινώσει η KPMG
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ότι η Attica bank δεν έχει παρουσιάσει την πλήρη έκταση του κεφαλαιακού της προβλήματος… εγείρονται σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας του ισολογισμού.
Σχετικά Άρθρα

H Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή των μη συστημικών τραπεζών θα πρέπει να προβεί σε μια κίνηση ώστε να διαπιστωθεί το πραγματικό κεφαλαιακό πρόβλημα στην Attica bank.
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) θα πρέπει να προβεί σε Αsset Quality Review ή AQR δηλαδή σε έλεγχο της ποιότητας ενεργητικού στην Attica bank ουσιαστικά σε ένα stress tests ενόψει και των ευρωπαϊκών stress tests του Ιουλίου 2021… ώστε οι επενδυτές, το ελληνικό χρηματιστήριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αποκτήσουν σαφή εικόνα για την τράπεζα.
Είναι προφανές ότι εγείρονται ακραία ζητήματα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού από την Attica bank η οποία από 494,08 εκατ κεφάλαια στο τέλος του 2019… βρέθηκε με 206,68 εκατ στο τέλος του 2020.
Μάλιστα στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 – ξαφνικά – αποκαλύφθηκε το πρόβλημα και η τράπεζα ανακοίνωσε ζημία 306 εκατ και 286 εκατ ευρώ προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ότι η Attica bank δεν έχει παρουσιάσει την πλήρη έκταση του κεφαλαιακού της προβλήματος… εγείρονται σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας του ισολογισμού.
Την ίδια στιγμή η Attica bank δεν πληροί ούτε τα ελάχιστα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας, το Common Equity Tier 1 έχει μειωθεί στο 4,92% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 8,23% ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στις 13 Απριλίου 2020 όρισε ως ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας το 14,21% ενώ πριν ήταν 10,5%.
Την ίδια στιγμή το DTA η αναβαλλόμενη φορολογία διαμορφώνεται στα 421 εκατ ευρώ.

Γιατί είναι απαραίτητο το AQR στην Attica bank;

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η αρμόδια Επιθεώρηση και βεβαίως η Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ξεκάθαρο ότι έχουν προβεί σε πλημμελείς ελέγχους.
Είναι ξεκάθαρο ότι είτε συγκάλυψαν, είτε αγνοούσαν το πρόβλημα της Attica bank και οι δύο περιπτώσεις είναι απαράδεκτες.
Η Attica bank προφανώς σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση… ανακοίνωσαν ότι θα εντάξουν την επίμαχη τιτλοποίηση Artemis 1 και την νέα τιτλοποίηση Omega στον Ηρακλή 2 για να λάβει κρατική εγγύηση.
Όμως εάν... η Attica bank δεν έχει πάρει τις σωστές προβλέψεις – που δεν τις έχει πάρει – τότε είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί.
Η DBRS ή η Moody’s κατά την αξιολόγηση – rating – του χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων που περιλαμβάνονται στις δύο τιτλοποιήσεις δεν θα δώσει την ελάχιστη ενδεδειγμένη βαθμολογία ΒΒ- και σε μια τέτοια περίπτωση… η διαδικασία θα εξελιχθεί σε φιάσκο.
Και ενώ ο κίνδυνος είναι υπαρκτός… την ίδια στιγμή για δεύτερη φορά η μετοχή της Attica bank έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης επειδή ο ορκωτός ελεγκτής η KPMG δεν μπορεί να παραδώσει πιστοποιητικό ελέγχου στην τράπεζα μετά την αποκάλυψη αυτής της ακραίας ζημίας των 306,41 εκατ ευρώ στην χρήση 2020.
Η ΚPMG θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της είτε γιατί διεξάγει πλημμελείς ελέγχους, είτε γιατί παραπλανήθηκε από την Attica bank… η οποία σε ανακοίνωση της λέει ότι ο ορκωτός ελεγκτής ευθύνεται που δεν έχει δημοσιεύσει η τράπεζα ισολογισμό.
Δηλαδή η Attica bank που απέκρυβε τα προβλήματα της και παραπλανούσε το επενδυτικό κοινό… μας λέει ότι ευθύνεται η KPMG…
Ο μόνος τρόπος πριν η Attica bank κάνει το οτιδήποτε για λόγους διαφάνειας απέναντι στους επενδυτές άπαξ και είναι εισηγμένη τράπεζα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος να διεξάγει άμεσα Αsset Quality Review ή AQR δηλαδή έλεγχο ποιότητας ενεργητικού στην Attica bank.
Τα αποτελέσματα πρέπει να δημοσιοποιηθούν ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν την πραγματικότητα.
Το AQR θα πρέπει να διεξαχθεί με επίκεντρο τόσο όλες τις τιτλοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Attica bank καθώς μέσα στα SPV στις εταιρίες ειδικού σκοπού έκρυβε τα προβλήματα και παραπλανούσε τους επενδυτές αλλά και στα «ενήμερα δάνεια» καθώς υπάρχουν ενδείξεις και υπόνοιες ότι και εκεί κρύβονται προβλήματα.

Τι πρέπει να ανακοινώσει η KPMG;

Άμεσα ή τις προσεχείς ημέρες, το αργότερο έως τις 10 Μαίου 2021 η εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών KPMG θα πρέπει να προβεί σε ανακοινώσεις.
Πληροφορούμαστε ότι η KPMG για να καλυφθεί καθώς είναι εκτεθειμένη θα αναφέρει ότι λανθασμένα η Attica bank δεν παρουσίασε στα προηγούμενα τρίμηνα το πρόβλημα με τις ακραία υψηλές προβλέψεις των 286 εκατ του τελευταίου τριμήνου του 2020.
Δεν είναι σαφές εάν η KPMG θα γνωστοποιήσει τις επιφυλάξεις της για τον ισολογισμό της Attica bank, η εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση για το φιάσκο της Attica bank.

Η Attica bank έχει αρνητικά κεφάλαια;

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Attica bank έχει αρνητικά κεφάλαια -50 εκατ ενώ άλλες πηγές προσδιορίζουν το πραγματικά κεφάλαια σε -200 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι μετά το φιάσκο η Attica bank μείωσε τα κεφάλαια της από 453,99 εκατ στο 9μηνο του 2020 στα 206,88 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020.
Τι σημαίνει αυτό;
Η Attica bank έχει παρουσιάσει την πλήρη έκταση του προβλήματος;
Συγκαλύπτει ακόμη την πλήρη έκταση του προβλήματος;

Ποια η λύση;

Ορισμένοι κύκλοι ειδικά στο Ταμείο των Μηχανικών που ελέγχει το 46,32% της Attica bank αλλά στον ΕΦΚΑ που ελέγχει το 32,34% υποστηρίζουν ότι «τα έχουμε βρει με την κυβέρνηση και έχουμε την κάλυψη της Τράπεζας της Ελλάδος»
Τι είναι αυτά τα πράγματα;
Τι σημαίνει τα έχουμε βρει με την κυβέρνηση και έχουμε την κάλυψη της Τράπεζας της Ελλάδος;
Δηλαδή υπάρχει αλισβερίσι για να κουκουλωθεί το πρόβλημα και μια θνησιγενής τράπεζα όπως η Attica bank που σε προ προβλέψεων βάση παράγει 72.000 ευρώ έσοδα προσέξτε όχι 72 εκατ αλλά 72 χιλιάδες ευρώ, που έχει παραπλανήσει το επενδυτικό κοινό… να παραμείνει εν ζωή για να συνεχιστεί το αλισβερίσι;
Τι πρέπει να γίνει;
Να κυριαρχήσει η λογική, να ενεργοποιηθεί η BRRD και η διαδικασία του bail in δηλαδή να ξεκινήσει η διαδικασία του resolution, ήδη βελούδινο resolution έγινε στην Πειραιώς… δεν θα πρέπει να γίνει στην Attica bank;
Να σημειωθεί δε… ότι στα εναπομείναντα κεφάλαια της η Attica bank τα 206,88 εκατ – αυτά που η τράπεζα παρουσιάζει και η αξιοπιστία τους τίθενται εν αμφιβόλω – περιλαμβάνονται και 99,80 εκατ ευρώ από tier 2 ομόλογο που οφείλει η Attica bank στο ελληνικό δημόσιο και λήγει το 2028.
Επίσης στις 24 Οκτωβρίου 2021 λήγει στην Attica bank κοινό ομόλογο 320 εκατ ευρώ που φέρει επιτόκιο euribor + 7%.
Πρακτικά η Attica bank δεν έχει κεφάλαια.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα πρέπει να αφήσουν την Attica bank… χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένο κεφαλαιακό πλάνο…
Εάν δεν μπορεί να συντάξει κεφαλαιακό πλάνο – capital plan – τότε AQR και ενεργοποίηση του bail in…
Η Attica bank έχει αποτύχει ως τράπεζα και έχει χρεοκοπήσει…

Ένα οικονομικό site εδώ και χρόνια αποκαλύπτει τι ακριβώς συμβαίνει στην Attica bank, είχε προειδοποιήσει συγκεκριμένους εμπλεκόμενους εδώ και χρόνια ότι η Attica bank είναι default.
Το οικονομικό site ονομάζεται bankingnews.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης