Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Ο χάρτης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων - Δεν πληρώνουν τα δάνειά τους 77.846 επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Ο χάρτης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων - Δεν πληρώνουν τα δάνειά τους 77.846 επιχειρήσεις

Τα νέα κόκκινα δάνεια, πόσα δάνεια έχουν καταγγελθεί και οι συνεπείς επιχειρήσεις

Σχετικά Άρθρα
Με την αδρεναλίνη στα ύψη, οι επιχειρηματίες παρατηρούν σε καθημερινή βάση τις συνέπειες του θολού σκηνικού στην οικονομία και του παρατεταμένου lockdown στη χώρα, αναθεωρούν επί τα χείρω τις στρατηγικές τους κινήσεις.

Το αρνητικό σκηνικό δεν αφήνει ανεπηρέαστους και τους τραπεζίτες οι οποίοι είναι σφόδρα προβληματισμένοι από τα στοιχεία που βλέπουν και προσπαθούν να βρουν λύση στο στοκ των νέων «κόκκινων» δανείων που συσσωρεύονται από την πανδημική κρίση.
Το BN φέρνει στο προσκήνιο τη νέα βραδυφλεγή βόμβα των κόκκινων δανείων και τον κίνδυνο να σβήσουν από το επιχειρηματικό χάρτη χιλιάδες επιχειρήσεις ενώ το κυβερνητικό Πρόγραμμα Γέφυρα 2 για τις επιχειρήσεις είναι σταγόνα στο ωκεανό καθώς το κονδύλι που θα διατεθεί δεν ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.
Ο πίνακα που έχει στη διάθεση του το BN με τελευταία ενημέρωση στις 31/12/2020, αποκαλύπτει ότι επιστροφή στην κανονικότητα για χιλιάδες επιχειρήσεις θα είναι μία θεωρητική άσκηση η οποία δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί καθώς από τα ταμεία τους λείπουν δισεκατομμύρια ευρώ που θα τους κρατήσουν στη… ζωή.

Πόσες επιχειρήσεις πληρώνουν τα δάνεια τους

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο 98.956 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ακόμη το έλεγχο των δανείων και βρίσκονται στην πράσινη περιοχή ως ενήμερα δάνεια.
Αντίθετα στο κόκκινο είναι 77.846 επιχειρήσεις ο συνολικός τους τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 21,4 δις ευρώ.

Πόσα δάνεια έχουν καταγγελθεί

Από αυτές οι 64.408 επιχειρήσεις φαίνεται ότι δεν έχουν επιστροφή καθώς τα δάνεια τους έχουν καταγγελθεί και το ύψος των δανείων τους φτάνει τα 14,7 δισ ευρώ.
Για τις 13.438 επιχειρήσεις «κτύπησε» κόκκινος συναγερμός στις τράπεζες καθώς παρουσιάζουν καθυστερήσεις μεγαλύτερες των 90 ημερών και τα δάνεια τους διαμορφώνονται σε 6,7 δισ. ευρώ.
Η υγιής επιχειρηματική κοινότητα που εξυπηρετεί κανονικά τον τραπεζικό της δανεισμό είναι περισσότερες από 85.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες και τα χρέη τους είναι κάτω των 150.000 ευρώ ανά επιχείρηση . Οι συνολικές τους οφειλές είναι 2,3 δις ευρώ.
Ο πίνακας εμφανίζει μία μικρομεσαία εταιρεία να έχει δανειστεί 150 εκατ. ευρώ και 36 μεγάλες επιχειρήσεις το ποσό των 7,6 δισ ευρώ.

Στην κατηγορία των δανείων με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το συνολικό τους αριθμό να φτάνει του 5.611 και οι οφειλές τους σε 251 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι 5.296 χρωστούν λιγότερα από 150.000 ευρώ και η αξία των δανείων ανέρχονται σε 165 εκατ. ευρώ.
Τα τραπεζικά χρέη των μικρών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 466 εκατ ευρώ και ο συνολικός τους αριθμός είναι 5.410.
Ο αριθμός των μεσαίων επιχειρήσεων είναι 2.140 και ο τραπεζικός δανεισμός διαμορφώνεται σε 3,4 δις ευρώ.
Στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων εντοπίζονται 277 που χρωστούν 2,5 δις ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί από τον πίνακα απουσιάζει ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται ανά κατηγορία δραστηριότητας.
Στα δάνεια που έχουν καταγγελθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν το κύριο όγκο των οφειλετών.
Ο συνολικός τους αριθμός είναι 32.724 και οφείλουν 2,1 δισ. ευρώ.
Στις μικρές επιχειρήσεις εντάσσονται 21.312 (2,9 δισ ευρώ) , οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι 9.833 (7,6 δισ. ευρώ) , οι 539 είναι στις μεγάλες επιχειρήσεις (1,9 δισ. ευρώ).
Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που έχει δανειστεί από τις τράπεζες ανέρχεται σε 176.802 και το ύψος των δανείων του ανέρχεται σε 57,8 δις. ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις ξεπερνούν τους 150.000 πελάτες των τραπεζών.
Στην περίπτωση που «πέσουν» οι δύο κατηγορίες δανειοληπτών οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι οδυνηρές καθώς πρόκειται να αλλάξει άρδην το επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης