Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Γ. Περιστέρης πωλητής του 1,859% της Τέρνα Ενεργειακής αξίας 28 εκατ. – Συγκεντρώνει κεφάλαια για να αγοράσει το 16% της ΓΕΚ Τέρνα

Ο Γ. Περιστέρης πωλητής του 1,859% της Τέρνα Ενεργειακής αξίας 28 εκατ. – Συγκεντρώνει κεφάλαια για να αγοράσει το 16% της ΓΕΚ Τέρνα
Ο Γ. Περιστέρης, μετά τις αγορές, θα κατέχει το 32%-33% της ΓΕΚ Τέρνα
Σχετικά Άρθρα

Ο Γιώργος Περιστέρης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα με ποσοστό 15,98%, πούλησε 2,16 εκατ. μετοχές της Τέρνα Ενεργειακής στα 13 ευρώ έναντι 28 εκατ. ευρώ.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο συγκέντρωσης κεφαλαίων για να εξαγοράσει έως και το 16% της ΓΕΚ Τέρνα που πωλεί η Reggeborgh Invest.
Να σημειωθεί ότι ο Γ. Περιστέρης, μετά τις αγορές, θα κατέχει το 32%-33% της ΓΕΚ Τέρνα, θα ξαναπάρει ουσιαστικά τον έλεγχο της εταιρίας, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του ως manager και βασικός μέτοχος.
Ο Γ. Περιστέρης καλείται να συγκεντρώσει 185 εκατ. και αφαιρώντας τα 28 εκατ. τότε θα του απομένουν 157 εκατ.
Τα 157 εκατ. ευρώ θα συγκεντρωθούν με περίπου 60 εκατ. που θα διαθέσει ο ίδιος από την ατομική του περιουσία και περίπου 95 εκατ. θα είναι δάνεια τα οποία συνάψει από τις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα.
Κατά πληροφορίες ήδη έχει γίνει κρούση στην Εθνική Τράπεζα.

Οι κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν

Η Reggeborgh ανακοίνωσε ότι αποχωρεί – αποεπενδύει από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μια απόλυτα υγιή και κερδοφόρα εταιρία.
Να σημειωθεί ότι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση 2,45 δισεκ. ευρώ.
Η Reggeborgh ο ολλανδικός όμιλος κατείχε αρχικά το 30,3% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην πορεία μειώθηκε στο 28,18%.
Το 28,18% αναλογεί σε 29,14 εκατ μετοχές που αποτιμάται με τιμή 11,20 ευρώ = 326 εκατ ευρώ.
Όπως έχουμε αναφέρει η Reggeborgh θα αποχωρήσει με εκτιμώμενο κέρδος περίπου 155-160 εκατ ευρώ άπαξ και είχε επενδύσει 170 εκατ ευρώ.
Γνωρίζουμε ότι η Μαριάννα Λάτση αγόρασε το 7,59% με τίμημα 88 εκατ ευρώ.
Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η Reggeborgh αγοράζει στα 11,20 ευρώ με premium σχεδόν 20% επί των τρεχουσών τιμών.
Ο Γιώργος Περιστέρης ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έχει αποδείξει τις ικανότητες του, διοικώντας ένα όμιλο άψογα.... και με ποσοστό 15,98% θα αγοράσει μέρος των μετοχών που πουλάει η Reggeborgh.
Γνωρίζουμε ότι θα αγοράσει το 16% των μετοχών δηλαδή 16,55 εκατ μετοχές καταβάλλοντας 16,55 εκατ μετοχές Χ 11,20 ευρώ = 185 εκατ ευρώ.
Το πρώτο παράδοξο προφανώς και δεν είναι η κίνηση Περιστέρη, η οποία είναι μια απόφαση που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά το γεγονός ότι θα δώσει 185 εκατ στην Reggeborgh να τα επενδύσει στον Ελλάκτωρ που είναι βασικός ανταγωνιστής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Τόσο το τίμημα που έδωσε η Λάτση τα 88 εκατ ευρώ όσο και το χρήματα που θα δώσει ο Περιστέρης τα 185 εκατ είναι κεφάλαια που ενισχύουν τον Ελλάκτωρ.
Το πρώτο παράξενο είναι ότι ο Περιστέρης θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει 185 εκατ πιθανότατα για τα 100 εκατ να συνάψει δάνειο και τα κεφάλαια αυτά θα πάνε να ενισχύσουν τον Ελλάκτωρ.
Θα πει κανείς ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πήγαιναν οπουδήποτε αλλά εδώ θα επενδυθούν στον Ελλάκτωρ.
Προφανώς και αυτή την παράμετρο o Περιστέρης την έχει πλήρως αποτιμήσει.
Πληρώνει ακριβά την Reggeborgh για να πάνε τα κεφάλαια σε μια ανταγωνιστική εταιρία τον Ελλάκτωρ στις κατασκευές, στην ενέργεια, στις παραχωρήσεις δηλαδή σε τομείς που ήδη δραστηριοποιείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ο Γιώργος Περιστέρης πράττει σωστά για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά τα κεφάλαια που θα δώσει τα 185 εκατ θα πάνε να ενισχύσουν ένα ανταγωνιστή του τον Ελλάκτωρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης