Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα σχέδια για αύξηση κεφαλαίου 80-100 εκατ στον Ελλάκτωρ, η κόντρα Reggeborgh με Greenhill και η στάση του Μπόμπολα

Τα σχέδια για αύξηση κεφαλαίου 80-100 εκατ στον Ελλάκτωρ, η κόντρα Reggeborgh με Greenhill και η στάση του Μπόμπολα
Η νέα διοίκηση φέρνει πρόταση για αύξηση στον Ελλάκτωρ 80 με 100 εκατ ευρώ και το βασικό ερώτημα είναι…τι θα πράξουν οι μέτοχοι;
Σχετικά Άρθρα

Σίγουρα αυτό που δεν χρειαζόταν ο όμιλος Ελλάκτωρ είναι μια νέα περιπέτεια γενικών συνελεύσεων… γιατί την στιγμή που σχεδιάζει να βγει στις αγορές για να αντλήσει 80 με 100 εκατ ευρώ… οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει χάσμα βασικών μετόχων.
Από την μια η Reggeborgh με ποσοστό 14,5% (μαζί με άλλους μετόχους ελέγχει το 38%) και από την άλλη η Greenhill των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου με 25,58%.
Η αύξηση κεφαλαίου ήταν πρόταση και της παρελθούσας διοίκησης Καλλιτσάντση 50 εκατ αλλά απορρίφθηκε από την Γενική Συνέλευση… πλην τραπεζών που κατέχουν το 3,8% όλοι οι υπόλοιποι μέτοχοι την καταψήφισαν.
Η νέα διοίκηση φέρνει πρόταση για αύξηση στον Ελλάκτωρ 80 με 100 εκατ ευρώ και το βασικό ερώτημα είναι…τι θα πράξουν οι μέτοχοι;

Η νέα γενική συνέλευση έως 15 Απριλίου

Μετά από αίτημα του βασικού μετόχου της Greenhill με 25,58% στον Ελλάκτωρ θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση έως τις 15 Απριλίου, ή στο διάστημα αρχές Απριλίου με 15 Απριλίου θα καθοριστεί η νέα γενική συνέλευση.
Στην Γενική συνέλευση η διοίκηση Ελλάκτωρ θα παρουσιάσει τα σχέδια της για την αύξηση κεφαλαίου ενώ θα παρουσιάσει ορισμένες πτυχές των επιχειρηματικών σχεδίων.

Τι θα γίνει με την αύξηση κεφαλαίου;

Πρωτίστως το βασικό θέμα είναι τι συμβεί με την αύξηση κεφαλαίου καθώς από τα 80 με 100 εκατ τα 60 με 70 εκατ θα κατευθυνθούν στον Άκτωρ τον κατασκευαστικό βραχίονα του Ελλάκτωρ.
Τα ερωτήματα είναι πολλά.
1)Θα υπάρχει συμφωνία μετόχων δηλαδή Reggeborgh και Greenhill ώστε να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου σύντομα ή θα συνεχιστεί η κόντρα που σημαίνει ότι… θα απαιτηθούν επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις;
2)Εάν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές μπορεί να τις καλύψει η Reggeborgh ή θα τεθούν θέματα που άπτονται της Επιτροπής Ανταγωνισμού όπως υποβολής δημόσιας πρότασης εάν ξεπεράσει το 33%;
3)Τι θα πράξουν οι μέτοχοι με ποσοστό 25,58% Greenhill και 4,99% Διαμαντίδης (εφοπλιστής) θα συμμετάσχουν ή δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου;
4)Τι θα πράξει ο Λεωνίδας Μπόμπολας ο οποίος το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2021 θα πρέπει να έχει αποφασιστεί από την Reggeborgh εάν θα εξασκηθεί η option για την αγορά του 12,55% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Εάν ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh δεν εξαγοράσει το ποσοστό του Μπόμπολα το 12,55%, τότε ως μέτοχος θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου;
Υπάρχει ρήτρα στην option του Μπόμπολα με την Reggeborgh ότι δεν δεσμεύεται να ψηφίσει υπέρ της αύξησης κεφαλαίου;
Το θέτουμε ως ερώτηση και όχι ως θέση…

Τα ερωτήματα στον Λεωνίδα Μπόμπολα

Υπάρχουν ερωτήματα προς τον Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος έχει διοικητικές θέσεις στον Ελλάκτωρ αλλά είναι ταυτόχρονα και μέτοχος με 12,55%.
Τα ερωτήματα είναι τα εξής
1)Θα ασκηθεί η option του 12,55% από την Reggeborgh στις 10 Μαρτίου 2021 ναι ή όχι;
2)Εάν δεν εξασκηθεί θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με περίπου 11-12 εκατ ευρώ
3)Εάν δεν εξασκηθεί η option, τι θα συμβεί, θα είναι ανεξάρτητος μέτοχος ή θα συνεχίσει να συμπλέει με την Reggeborgh;
Τα ερωτήματα αυτά τίθενται υπό την αίρεση προφανώς ότι οι ολλανδοί δεν εξασκήσουν την option.
Πάντως θα αποτελούσε οξύμωρο σχήμα από την μια η Reggeborgh να εξασκήσει την option προφανώς σε μια τιμή διαφορετική από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου και από την άλλη να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Θα ήταν πολύ ακραίο να πληρώσει η Reggeborgh για να αγοράσει το 12,55% του Μπόμπολα στον Ελλάκτωρ και ταυτόχρονα να επενδύσει και νέα κεφάλαια στην αύξηση κεφαλαίου.

Τα ερωτήματα σε Reggeborgh και Greenhill

Τα βασικά ερωτήματα… στους βασικούς μετόχους από την μια της Reggeborgh με ποσοστό 14,5% αλλά ελέγχει το 38% έμμεσα και από την άλλη πλευρά της Greenhill με ποσοστό 25,58% είναι
Α)Μπορεί να συνεχιστεί η κόντρα των βασικών μετόχων;
Β)Εάν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές στην αύξηση θα τις καλύψουν;
Γ)Η Greenhill θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου;
Δ)Τι θα συμβεί εάν ένας επενδυτής ξεπεράσει το 33% το όριο της καταστατικής μειοψηφίας και το όριο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης;
Ε)Η εικόνα σύγκρουσης των βασικών μετόχων βοηθάει στην αναζήτηση κεφαλαίων;
Στ)Σε καθεστώς σύγκρουσης μπορεί να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου;
Ζ)Ενώ απορρίφθηκε η πρόταση για ΑΜΚ 50 εκατ τα 80 με 100 εκατ κεφάλαια που θα προταθούν αλλάζουν τόσο ριζικά τα δεδομένα;

Αύξηση κεφαλαίου στον Ελλάκτωρ στα 0,70 ευρώ;

Η παρελθούσα εμπειρία διδάσκει ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου πραγματοποιούνται με discount έναντι των χρηματιστηριακών τιμών.
Με σημερινές παραδοχές, το διευκρινίζουμε αυτό η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ θα μπορούσε να έχει τιμή 0,70 ευρώ που σημαίνει έκπτωση 47% από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.
Το discount 40% ή εύρος 35% με 50% αποτελεί ιστορικό προηγούμενο σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Άρα είναι αντιληπτό ότι για να επενδυθούν νέα κεφάλαια και να εισέλθουν νέοι μέτοχοι θα πρέπει οι όροι της αύξησης να είναι ελκυστικοί.
Οι ελκυστικοί όροι όμως… μπορεί να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και νέες μετοχικές ισορροπίες;

Συμπέρασμα

Τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις.
Η εξάσκηση της option του Μπόμπολα είναι ένα θέμα που θα κριθεί έως τις 10 Μαρτίου.
Η συμμετοχή ή όχι της Greenhill είναι επίσης ένα άλλο ζήτημα και βεβαίως τι θα συμβεί εάν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές στην αύξηση κεφαλαίου.
Μπορεί να φθάσει άμεσα – όχι δια του παρασκηνίου – το 33% η Reggeborgh και επίσης μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση;
Υπάρχουν απαντήσεις πολύ καθαρές σε μερικά από αυτά τα ερωτήματα αλλά για την ώρα το bankingnews θα αναμένει τα γεγονότα όπως καθορίζονται από τις επιχειρηματικές και άλλες αποφάσεις των εμπλεκομένων μερών.
Είναι προφανές ποιο είναι το σχέδιο της Greenhill στον Ελλάκτωρ, δεν σκοπεύει να αλλάξει τα μετοχικά δεδομένα αλλά να αποκαλύψει τα σχέδια και τις στρατηγικές.
Όμως η Reggeborgh από την άλλη δεν μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση στον Ελλάκτωρ, θα τεθούν ξεκάθαρα θέματα ανταγωνισμού… οπότε η μόνη λύση είναι να υπάρξει επικοινωνία των βασικών μετόχων.
Ας σκεφθούμε τι θα συμβεί εάν π.χ. και η Reggeborgh και η Greenhill εξασκήσουν τα δικαιώματα τους στην αύξηση κεφαλαίου και ας υποθέσουμε ότι η Reggeborgh άμεσα και έμμεσα αυξήσει το ποσοστό της.
Άμεσα κάτω από 33% για να μην υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση και έμμεσα φθάσει στο 50% ή 60%.
Πάλι απέναντι θα έχει ένα επενδυτή με ποσοστό 25,58% που θα εγείρει θέματα και αξιώσεις… η κόντρα αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης