Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Ολλανδική επικράτηση, η Invesco και η τιμή εξάσκησης

Η Ολλανδική επικράτηση, η Invesco και η τιμή εξάσκησης
Ανατράπηκαν τα δεδομένα στην Ελλάκτωρ, ύστερα απο την επικράτηση της Reggeborgh κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων της
Σχετικά Άρθρα

Ανατράπηκαν τα δεδομένα στην Ελλάκτωρ, ύστερα απο την συντριπτική επικράτηση των Ολλανδών της Reggeborgh κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων της, ωστόσο ένας γύρος αντιπαραθέσεων θα ξεκινήσει ταυτόχρονα.
Αν και δεν είναι σύνηθες σε μια εταιρεία να επικρατεί μέτοχος με 14,5% και να ορίζει ταυτόχρονα όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, η Ελλάκτωρ βρίσκεται πλέον δυο μεγάλους μετόχους, το Ολλανδικό Reggeborgh με 14,5% και δυνητικά με 27% εφόσον εξασκηθούν τα δικαιώματα προαίρεσης για τις μετοχες του κ. Λ. Μπόμπολα.
Και απο την άλλη πλευρά, βρίσκεται το μπλόκ των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου με ποσοστό 25,57%, βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει.
Κατ αρχήν με δυο μεγάλους μετόχους επιλύεται το θέμα της χρηματοδότησης ή της όποιας αμφισβήτησης της φερεγγυότητας στην Ελλάκτωρ για τις Τράπεζες.
Τόσο το Reggeborgh όσο και οι εφοπλιστές δεν αντιμετωπίζουν θέματα με τις τράπεζες.
Αντίθετα, η πλευρά Καλλιτσάντση μέχρι τώρα είχε μετοχοδάνεια μέσω της Pemaonaro.
Είναι δε απορίας άξιον πως μέτοχοι που στήριξαν την Reggeborgh αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης ενω την ίδια στιγμή οι Ολλανδοί κρατούν χαμηλά το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου.
Περιορίστηκαν μόνο σε μια καταγγελία για δέσμευση χρημάτων απο ιταλική εταιρεία.

Σε ότι αφορά το θέμα του ανταγωνισμού στις κατασκευές, ο εκπρόσωπος των Ολλανδών κ. Γ. Σωτηρόπουλος ανέφερε στην Γενική Συνέλευση ότι, η Ευρωπαϊκή Διεύθυνση ανταγωνισμού απέρριψε τις καταγγελίες μετόχου. Επανέλαβε επίσης ότι, οι Ολλανδοί παραμένουν ως “παθητικοί μέτοχοι” στις εταιρείες που εμπλέκονται δίχως να ασκούν διοίκηση.
Την ίδια στιγμή, όμως, όπως είναι γνωστό η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει έρευνα και έχει αποστείλει ερωτηματολόγια.
Στο θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων αναφέρθηκε λακωνικά και ο δικηγόρος των εφοπλιστών (Invesco) κ. Γ. Κατσούδας o οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχει εκκρεμότητα σ ότι αφορά τον ανταγωνισμό.
Εαν δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα του ανταγωνισμού αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται καλά είναι ότι, στην επόμενη δεσμευτική προσφορά για τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οι ανταγωνιστές είναι εύλογο πως θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν τα όσα συνέβησαν στην Ελλάκτωρ.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποιό σημείο θα διαμορφωθούν οι αντιδράσεις.
Τα όσα ανέφερε σχετικά επι του θέματος ο κ. Καλλιτσάντσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθούν.

Η φημολογία

Μια έντονη φημολογία θέλει τον κ. Λ. Μπόμπολα να αλλάζει την απόφαση του και να μην προχωρεί σε συμφωνία με την Invesco καθώς του προσφέρθηκε απο τους Ολλανδούς μια εξόχως ικανοποιητική τιμή για την εξάσκηση των δικαιωμάτων καθώς και ρόλος στο νέο σχήμα.
Οι μοναδικοί... χαμένοι από την χθεσινή Συνέλευση παραμένουν οι μέτοχοι, καθώς δεν έλαβαν γνώση στο συγκεκριμένο σημείο.
Ποτέ δεν έχει γνωστοποιηθεί έως τώρα η τιμή εξάσκησης, αν και υπάρχει συμφωνία, όπως έχει ανακοινωθεί από την Reggeborgh.
Για το ίδιο θέμα δεν απάντησε, αν και ρωτήθηκε σχετικά ο εκπρόσωπος των Ολλανδών.
Εφοσον η φημολογία για τα παραπάνω ευσταθεί τότε η Ιnvesco είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αντιδράσει.
Πηγές της Invesco προσθέτουν ότι, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν στην δημοσιοποίηση των σχεδίων τους για την εταιρεία.
Άλλωστε οι πρώτες τους δηλώσεις ήταν με νόημα καθώς υποστήριξαν ότι, θα παρακολουθούν τη νέα διοίκηση και τις πράξεις της, με ότι σημαίνει αυτό.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης