Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελάχιστο τίμημα θα προβλέπει ο νέος διαγωνισμός πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά - Πώς φθάσαμε στο ναυάγιο

Ελάχιστο τίμημα θα προβλέπει ο νέος διαγωνισμός πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά - Πώς φθάσαμε στο ναυάγιο
Το χρονικό του ναυαγίου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Με τιμή εκκίνησης θα γίνει ο επόμενος διαγωνισμός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά την ομόφωνη απόφαση απόρριψης του τιμήματος εταιρείας Pyletech Shipyards του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου που να σημειωθεί ήταν στα 15,1 εκατ. ευρώ.
Ο Ειδικός Διαχειριστής έφερε χθες στη γενική συνέλευση των πιστωτών όπως αποκάλυψε το ΒΝ  προς συζήτηση μόνο την πρόταση της Pyletech Shipyards καθώς η προσφορά της ONEX του Πάνου Ξενοκώστα απορρίφθηκε στο στάδιο της αξιολόγησης από τον Διαχειριστή των ναυπηγείων.
Η αρνητική εξέλιξη του διαγωνισμού τορπιλίζει το αμερικανικό σχέδιο «Τρίαινα» που προέβλεπε τη δημιουργία μιας ενιαίας ελληνικής ναυπηγικής  βιομηχανίας που θα είχε ως βασικό επενδυτή την ΟΝΕΧ του Πάνου Ξενοκώστα, ο οποίος όμως δεν συνέβαλε στη δημιουργία του μεγαλεπήβολου σχεδίου με το τίμημα του 1 εκατ. ευρώ που κατέθεσε για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.      
Το υπουργείο Οικονομικών καλείται τώρα να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά  διαμορφώνοντας το διαγωνισμό εκ του μηδενός διασφαλίζοντας ένα ελάχιστο τίμημα το οποίο θα έχει την έγκριση των πιστωτών και κυρίως του αρμόδιου υπουργείου που κατέχει περίπου το 60% των υποχρεώσεων του ναυπηγείου.
Ανάμεσα στους πιστωτές είναι η Τράπεζα Πειραιώς και οι εργαζόμενοι  με τις συνολικές οφειλές του ναυπηγείου να φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με τη νέα χρονιά που θα επιτρέπει στον Ειδικό Διαχειριστή στην επόμενη προκήρυξη του διαγωνισμού να ορίσει τιμή εκκίνησης προσδιορίζοντας ως ελάχιστο τίμημα για την αναγκαία συμμετοχή των ενδιαφερομένων επενδυτών.
Το ύψος του ελάχιστου τιμήματος ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί αλλά θεωρείται αρκετά πιθανό να κινηθεί κοντά στο τίμημα που ζητάει η ΕΤΑΔ και το προσδιόρισε στο ποσό των  55 εκατ. ευρώ.    
Να αναφερθεί ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού περιλαμβάνει την πώληση του ακινήτου επιφάνειας 332 στρεμμάτων που διαθέτει στο χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων τη Δεξαμενή Νο 5 των Ναυπηγείων, τον Προβλήτα Νο 3 καθώς και μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις και τον Προβλήτα Νο4.
Η κατάθεση των προσφορών θα γίνει την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021.

Το χρονικό του ναυαγίου

Ο αμερικανικός ενθουσιασμός όπως είχε διατυπωθεί  από τον αμερικανό πρέσβη των ΗΠΑ  στην Αθήνα κ Τζέφρυ Ρ. Πάιατ για τη δημιουργία της μιας ενιαίας ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας με την ονομασία «Τρίαινα» βούλιαξε στα αβαθή ενώ είχε δοθεί αίσθηση στην κυβέρνηση  ότι  οι επενδυτές  θα σχημάτισαν …ουρά για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η κατάληξη ήταν να εκδηλωθεί μία προσφορά του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει το στραβοπάτημα  του  διαγωνισμού αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ένα υψηλότερο τίμημα θα φέρει επενδυτές.
Άλλωστε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να έχουν ενιαίο ιδιοκτήτη θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να συμμετέχει και στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ.
Πάντως ο νέος διαγωνισμός  για τον Σκαραμαγκά θα γίνει νωρίτερα από αυτόν της ΕΤΑΔ γιατί το καθεστώς της Ειδικής Διαχείρισης έχει ημερομηνία λήξης και είναι η Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021.
Η κυβέρνηση προσδοκά ότι μπορεί να εισπράξει ένα πιο ικανοποιητικό  τίμημα ενώ στο επιτελείο του Θεόφιλου Πριόβολου αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος  συζήτησης για τη συμμετοχή της Pyletech Shipyards στο διαγωνισμό ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό της ΕΤΑΔ.
Το σενάριο να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον δεν μπορεί να αποκλειστεί ενώ θα βάλει σε νέες περιπέτειες το σχεδιασμό πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης