Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η απίθανη συναλλαγή της ΧΑΛΚΟΡ με την ΕΛΒΑΛ εν μέσω της συγχώνευσής τους

tags :
Η απίθανη συναλλαγή της ΧΑΛΚΟΡ με την ΕΛΒΑΛ εν μέσω της συγχώνευσής τους
Η εξαγορά της Sofia Med… έναντι, η ημερομηνία μετασχηματισμού και οι συναλλαγές με τη Viohalco που δημιουργούν ερωτήματα
Δεν έχουν περάσει πάνω από 18 μήνες από τότε που η Viohalco απορρόφησε μέσω διασυνοριακής συγχώνευσης της εισηγμένη ΕΛΒΑΛ Συμμετοχών με αποτέλεσμα τη διαγραφή της δεύτερης από το ΧΑ.
Επρόκειτο ουσιαστικά για μια κίνηση που είχε σκοπό τη διαγραφή καθώς η ΕΛΒΑΛ που ήταν επί χρόνια εισηγμένη συνέχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα ως θυγατρική της Viohalco καθώς ήδη είχε δημιουργηθεί μια θυγατρική με το όνομα ΕΛΒΑΛ κάτω από την ΕΛΒΑΛ Συμμετοχών που απορροφήθηκε από τη Viohalco.
Πριν από λίγες ημέρες όμως ανακοινώθηκε ότι η ΕΛΒΑΛ που… απέμεινε θα συγχωνευτεί με την εισηγμένη Χαλκόρ μέλος του ομίλου Viohalco χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί καμία απολύτως λεπτομέρεια της συναλλαγή.
Το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν ότι  οι Διοικήσεις των Συγχωνευομένων Εταιριών (σ.σ. που ανήκουν έτσι κι αλλιώς στον ίδιο όμιλο)  ανέθεσαν στον ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο «TMS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ» να προβεί στην αποτίμηση των Συγχωνευόμενων Εταιριών και τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης αποτίμησης, καθώς και στην ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία «ABACUS ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» να προβεί στην διαπίστωση της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων των Συγχωνευομένων Εταιριών και να συντάξει τη σχετική έκθεση. Πριν όμως αλέκτωρ λαλήσει τρεις οι δύο εταιρίες που η αποτίμησή τους υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει ανακοίνωσαν συναλλαγή μεταξύ τους.
Όμως στις 5 Μαίου η Χαλκόρ είχε ανακοινώσει ότι θα πουλήσει στην ΕΛΒΑΛ το 88.88% που κατέχει στη Sofia Med έναντι 101,2 εκατ. ευρώ και πως 15 εκατ. ευρώ θα καταβάλλονταν έως την 31/07 ενώ το υπόλοιπο τίμημα έως την 31/12 ενώ χθες επιβεβαίωσε πως εισέπραξε την προκαταβολή. 
Όμως η ημερομηνία μετασχηματισμού της συγχώνευσης είναι η 31η Ιουλίου γεγονός που σημαίνει ότι ο ισολογισμός μετασχηματισμού θα γίνει την συγκεκριμένη ημερομηνία όπου ναι μεν θα φαίνεται ότι η ΕΛΒΑΛ απέκτησε το ποσοστό της Sofia Med αλλά θα υπάρχει και μια απαίτηση της τάξεως των 86,2 εκατ. ευρώ από τη Χαλκόρ προς την ΕΛΒΑΛ που μπορεί να επηρεάσει την αποτίμηση των συγχωνευόμενων εταιριών.
Ουσιαστικά όμως λόγω της συγχώνευσης δεν πρόκειται να καταβληθεί το εναπομείναν ποσό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την 20η Μαΐου 2016 ο όμιλος Χαλκόρ  προέβη σε πώληση 182.785 μετοχών της θυγατρικής της Sofia Med στην μητρική εταιρεία Viohalco SA/NV έναντι του ποσού των  9.999.844 ευρώ.
Επιπρόσθετα η Viohalco SA/NV προέβει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη Sofia Med ποσού 5.000.004 ευρώ.
Συνεπεία των πράξεων αυτών είναι το νέο ποσοστό της Χαλκόρ στην Sofia Med να διαμορφώνεται σε 88,88% και να πωλείται τώρα στην ΕΛΒΑΛ. Όμως στο τέλος του 2016 έγινε και απομείωση της συμμετοχής της Χαλκόρ στα  101,2 εκατ. ευρώ που είναι και η αξία συναλλαγής  από 123,2 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2015.
Δηλαδή και αύξηση κεφαλαίου έγινε και απομείωση συμμετοχής σε μια χρονιά μάλιστα που η εταιρία παρά τη μικρή μείωση πωλήσεων είχε EBITDA 25.5 εκατ. λέβα (περίπου 12,7 εκατ. ευρώ) από 2,2 εκατ. λέβα το 2015 (1,1 εκατ. ευρώ περίπου).
Το ζήτημα είναι ποια ανάγκη είχε η Sofia Med για αύξηση κεφαλαίου όταν τα ίδια κεφάλαιά της στο τέλος του 2016 ήταν 165 εκατ. λέβα και τα δάνεια κυρίως μακροπρόθεσμα 175 εκατ. λέβα. Πάντως το κόστος που κατέβαλε η Βιοχάλκο για να αποκτήσει το το 2016 11,1% αντιστοιχεί σε αποτίμηση της εταιρίας 135 εκατ. ευρώ γεγονός που μπερδεύει την κατάσταση καθώς φαίνεται ότι η μητρική χάνει χρήματα από την επένδυσή της στην Sofia Med.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης