Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο όμιλος Παντελιάδη Metro θέλει τα καταστήματα Βερόπουλος - Η Σκλαβενίτης αποσύρθηκε;

Ο όμιλος Παντελιάδη Metro θέλει τα καταστήματα Βερόπουλος - Η Σκλαβενίτης αποσύρθηκε;
Το bankingnews είχε ενημερώσει έγκαιρα από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου για το ναυάγιο της συμφωνίας εξαγοράς της "Βερόπουλος" από τη "Σκλαβενίτης"
Με "κινούμενη άμμο" μοιάζει η αγορά  των σούπερ μάρκετ.
Η πτώση του τζίρου , τα χαμηλά περιθώρια κέρδους και  τα υπέρογκα δάνεια των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων διαμορφώνουν  ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο το οποίο είναι ικανό να σπάσει κάποιους κρίκους των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ.
Το bankingnews είχε ενημερώσει έγκαιρα από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου για το ναυάγιο της συμφωνίας εξαγοράς της αλυσίδας σούπερ μάρκετ "Βερόπουλος" από τη "Σκλαβενίτης".
Το ρεπορτάζ είχε τίτλο στον "πάγο" το πολυδιαφημιζόμενο deal.
Σήμερα όμως η "Βερόπουλος" εμφανίζεται ως πολύφερνη νύφη, καθώς στο προσκήνιο εμφανίσθηκε η εταιρεία Μετρό συμφερόντων Παντελιάδη που διαθέτει και την αλυσίδα λιανικής πώλησης με την επωνυμία "My Market".
Για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος είναι ιδανική λύση συνεργασίας με τον όμιλο Παντελιάδη διότι του προσφέρει καταστήματα σε χρυσοφόρα σημεία τόσο στην περιοχή της Αττικής όσο και στην επαρχία.
Η αγορά βλέπει θετικά τις επικείμενες εξελίξεις με την προϋπόθεση όμως  να ευοδωθούν και κυρίως η συμφωνία να φθάσει μέχρι τέλους έτσι ώστε οι δυο επιχειρηματικοί όμιλοι να δώσουν τα χέρια.
Η οικογένεια Παντελιάδη επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που θέλουν την απόκτηση του δικτύου καταστημάτων σούπερ μάρκετ Βερόπουλος.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεχίζει την έρευνα;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ανοικτό το φάκελο της εξαγοράς της αλυσίδας σουπερ μάρκετ Βερόπουλος από τη Σκλαβενίτη.
Η έρευνα συνεχίζεται όπως προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως μας είπε στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο bankingnews .
Το ίδιο στέλεχος  μας διευκρίνισε ότι ο όμιλος Παντελιάδη δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις  τους στην αρμόδια Επιτροπή χωρίς αυτό όμως να αναιρεί το ενδιαφέρον του.

Ανοικτά όλα τα σενάρια
Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και μάλιστα στις τρέχουσες συνθήκες αναζητεί τις καλύτερες και ποιο συμφέρουσες λύσεις  για όλους.
Στην αγορά των σούπερ μάρκετ δεν μπορεί να γίνει εξαγορά ή συγχώνευση αν δεν λάβει και τυπικά την έγκρισή της.
Με βάση τη νομοθεσία η πρόταση της Σκλαβενίτης  για εξαγορά της Βερόπουλος είναι ακόμη ...ζωντανή, αφού δεν έχει ανακληθεί.
Η είσοδος του ομίλου Παντελιάδη με την προοπτική της εξαγοράς της αλυσίδας Βερόπουλος διευκολύνει την κατάσταση αφού εμφανίζεται ένας ακόμη ...μνηστήρας.
Τα οικονομικά προβλήματα της Βερόπουλος είναι εμφανή διαβάζοντας τον ισολογισμό της εταιρείας αλλά και η εικόνα που  έχει ο καταναλωτής όταν επισκέπτεται κάποια καταστήματα της αλυσίδας.
Τα ράφια εμφανίζουν ελλείψεις και μερικές φορές ο καταναλωτής αποχωρεί χωρίς να έχει αγοράσει αυτά που επιθυμεί.
Ο ισολογισμός της Βερόπουλος για το 2014 εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις 334,27 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων τα 307,87 εκατ. Ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις εκ των οποίων 130 εκατ ευρώ πρόκειται για επιταγές πληρωτέες. Ο όμιλος Βερόπουλος διαθέτει 184 καταστήματα.
Το σενάριο που συζητείται αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί είναι η αλυσίδα σουπερ μάρκετ Βερόπουλος να συζητά και με τους δύο υποψηφίους αγοραστές.
Πάντως το κλειδί των εξελίξεων το έχουν οι τράπεζες οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά και παράλληλα να λάβουν εγγυήσεις ότι θα αποπληρωθούν τα δάνεια.

Τι θέλει η αγορά

Η αγορά του λιανεμπορίου το μόνο που δεν επιθυμεί είναι εξελίξεις τύπου Ατλάντικ.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο όμιλος Βερόπουλος θέλει να μείνει στο παιχνίδι με οικονομικούς όρους που να του εξασφαλίζουν τη σωτηρία του.
Το λιανεμπόριο τροφίμων θεωρείται βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας καθώς απασχολεί περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους και το κυριότερο πρόκειται για επιχειρήσεις που μαζεύουν τα έσοδα του κράτους με την είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ.

Οι όμιλοι Μαρινόπουλος και ΑΒ Βασιλόπουλος
Ο πρώτος έχει δεχθεί τις πρώτες ενέσεις ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα συνολικού ύψους 45 εκατ ευρώ και μαζί με τη συμμετοχή του βασικού μετόχου Πάνου Μαρινόπουλου τα νέα κεφάλαια που θα μπουν στα ταμεία της εταιρείας ανέρχονται σε  90 εκατ  ευρώ.
Από την πλευρά της η αλυσίδα σούπερ μάρκετ  ΑΒ Βασιλόπουλος στην παρούσα φάση δίνει έμφαση στην ανακαίνιση των μεγάλων καταστημάτων της δίνοντας το δικό της στίγμα στον ανταγωνισμό.
Η αρχή έγινε από το ανανεωμένο ΑΒ MEGA Εθνικής που διαθέτει 23 ταμεία εκ των οποίων τα 5 είναι self-check out και έπεται και συνέχεια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης