Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι καφετέριες και τα τουριστικά καταλύματα δίνουν «μαύρη» εργασία και χαμηλούς μισθούς

Οι καφετέριες και τα τουριστικά καταλύματα δίνουν «μαύρη» εργασία και χαμηλούς μισθούς
Στο 20% θα φθάσει η αδήλωτη εργασία τους επόμενους μήνες - Βαριά πρόστιμα περιμένουν τους παραβάτες
Χαμηλά μεροκάματα και ανασφάλιστη εργασία εντοπίζονται σε κλάδους όπως το λιανικό -χονδρικό εμπόριο και την τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Όμως η αποφασιστικότητα του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ Γιάννη Βρούτση να θέσει σε εφαρμογή τα πληροφοριακά συστήματα «ΕΡΓΑΝΗ» και «ΑΡΤΕΜΙΣ», βάζουν «φρένο» στην αυθαιρεσία.
Το υπουργείο Εργασίας πήρε το προβάδισμα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία πλέον αντλεί πληροφορίες και ζητά τη συνεργασία του υπουργείου για τη βελτίωση της βάσης δεδομένων της.
Το λιανικό εμπόριο και ο κλάδος εστίασης είναι μεταξύ των πρώτων που απασχολούν προσωπικό , δίνοντας τους κατώτατους μισθούς και παράλληλα προσφέρουν «μαύρη» εργασία.
Επίσης χρησιμοποιούν προσωπικό με μερική απασχόληση και η πιο ακραία μορφή εκμετάλλευσης είναι η αδήλωτη εργασία.
Στα επίπεδα του 20% αναμένεται να φθάσει η παράνομη εργασία τους επόμενους μήνες από 8,9% που είναι σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ»
Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε στο bankingnews.gr ότι το χαμηλό ποσοστό της αδήλωτης εργασίας προέρχεται κυρίως από την έως τώρα αδυναμία του υπουργείου να τη …κυνηγήσει. Πρόσθεσε ότι η νεοσύστατη υπηρεσία Ε.ΥΠ.Ε.Α. τους επόμενους μήνες θα εμφανίσει σημαντικό έργο καθώς αυτή είναι αποστολή της.
«Μαύρη» εργασία προσέφεραν 3.645 εργαζόμενοι. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που τους απασχολούσαν δεν κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. Το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας ανήλθε στο 12,53% σε σύνολο 29.079 επιχειρήσεων από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Οκτωβρίου 2014.
Όμως η εικόνα έγινε «εφιαλτική» αναφορικά με τη «μαύρη» εργασία.
Τον Οκτώβριο του 2014 το ποσοστό έφθασε στο 19,08%
Οι έλεγχοι του Σ.ΕΠ.Ε ανέδειξαν 525 αδήλωτους εργαζόμενους σε σύνολο 2.751 επιχειρήσεις. Η Ε.ΥΠ.Ε.Α. σε σύνολο 9.925 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενήργησε εντοπίστηκαν 844 αδήλωτοι εργαζόμενοι η ποσοστό 8,91%.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τη «μαύρη» εργασία έφθασαν στο ποσό των 9,3 εκατ. ευρώ.
Τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα εμφάνισαν ποσοστό παραβατικότητας στο 1,65%. Να σημειωθεί ότι το χαμηλό ποσοστό οφείλεται στο γεγονός ότι η τουριστική περίοδος είναι προς το τέλος της σεζόν. Οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης ανήλθαν στα επίπεδα του 6,99% μόνο το μήνα Οκτώβριο
Τους θερινούς μήνες όμως τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας πλησιάζουν διψήφιο ποσοστό τόσο στα τουριστικά καταλύματα όσο και στις επιχειρήσεις εστίασης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης