Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι αλήθειες του Μελισσανίδη που πονάνε - Η μεγάλη ληστεία του ποδοσφαίρου και η «κλοπή» της Κυριακής των Ελλήνων

Οι αλήθειες του Μελισσανίδη που πονάνε - Η μεγάλη ληστεία του ποδοσφαίρου και η «κλοπή» της Κυριακής των Ελλήνων
Το μονοπώλιο του ΟΣΦΠ που κατέστρεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο - Αυτό που επικράτησε μετά το ’97 στο χώρο του ποδοσφαίρου μόνο σε καθεστώτα ολοκληρωτισμού άλλων εποχών έλαβε χώρα...
«Δεν υπάρχει χούντα στον πλανήτη που δεν έχει πέσει, θα πέσει και αυτή. Εγώ δεν κάνω συμψηφισμούς, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα μείνει στα χέρια όσων το κατέστρεψαν. Άλλοθι σε εμένα δεν θα βρουν για όσα έχουν κάνει. Ξεκίνησαν πόλεμο, θα τον έχουν».
Οι φράσεις αυτές του μεγαλομετόχου της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη και ιδιοκτήτη της Aegean Marine Petroleum, του μεγαλύτερο πλωτού «βενζινάδικου» στον κόσμο, δίνει ακριβώς το στίγμα για τον πόλεμο που ήδη έχει ξεκινήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μεταξύ δύο εκ των κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας!
Ναυτιλία και ποδόσφαιρο, πολιτική και χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα και διαφημίσεις και στο… βάθος μια μνημειώδης μάχη γοήτρου και συσχετισμών δυνάμεων, με φόντο την επικράτηση στην ποδοσφαιρική αρένα, εκεί που θα είναι η… μητέρα των μαχών!
Από τη μία η πλευρά Μαρινάκη και ο ισχυρότερος αθλητικός σύλλογος με τον περισσότερο κόσμο (με ότι αυτό συνεπάγεται) στην Ελλάδα και από την άλλη ο Δ. Μελισσανίδης, ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ και εις εκ των μεγαλομετόχων πλέον του ΟΠΑΠ, εξέλιξη που ήταν και το πρώτο… casus belli πριν από ένα χρόνο περίπου!
Μια μάχη που περιλαμβάνει και νομοτελειακά επηρεάζει εφημερίδες, πολλά media, site, την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και φτάνει μέχρι και την… κυβέρνηση, όπου και οι δύο επιχειρηματίες έχουν (ή είχαν τουλάχιστον) πολύ καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό αλλά και άλλους κορυφαίους παράγοντες. Η διαμάχη των δύο επιχειρηματιών ασφαλώς και θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ ήδη η πλευρά Μαρινάκη διώκεται για πολλαπλά θέματα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια κ.λπ.
Πέρα από το… ποιον, τους στόχους, το ύφος, το… styling και τα βαθύτερα σχέδια των δύο επιχειρηματιών, υπάρχουν και κάποια ξεκάθαρα γεγονότα, υπάρχουν οι αλήθειες που όλη η Ελλάδα βιώνει στο χώρο του ποδοσφαίρου εδώ και 18 χρόνια. Τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και πολλών διαφορετικών ερμηνειών, «φωνάζουν» εδώ και χρόνια από μόνα τους.
Στην Ελλάδα, ο συμψηφισμός και η υπεραπλούστευση είναι συνήθεις πρακτικές, για να στρεβλώνονται καταστάσεις, να αλλοιώνονται αλήθειες και να… σκοτώνεται η ιστορία.
Στην περίπτωση του… ανένδοτου των δύο επιχειρηματιών και ασχέτως με τον πρότερο βίο τους, αρκετοί έχουν σπεύσει να… συμψηφίσουν καταστάσεις, να σαλαμοποιήσουν γεγονότα και να τσουβαλιάσουν νοοτροπίες στη βάση ότι «όλοι ίδιοι είναι».
Οι παλαιότερες κατηγορίες για λαθρεμπόριο πετρελαίου προς το Δημήτρη Μελισσανίδη «συμψηφίζονται», σαλαμοποιούνται και πετάγονται στην… αρένα και στο «λαό» προς κατανάλωση, ως ισότιμο αντίβαρο (!!) με τα εγκλήματα που έχουν κάνει οι διοικήσεις του ΟΣΦΠ τα τελευταία 18 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Η κλοπή της Κυριακής των Ελλήνων!

Ασχέτως με το αν είναι… καλό ή κακό παιδί ο Δ. Μελισσανιδης, ασχέτως αν πηγαίνει ή δεν πηγαίνει στην εκκλησία, η καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία 18 χρόνια και η «κλοπή» της Κυριακής των Ελλήνων από τα γήπεδα, είναι ευθύνη της ομάδας του Ολυμπιακού.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ασχέτως τι κάνει με τις επιχειρήσεις του, δεν είχε συμμετοχή σ’ αυτό το βιασμό, όπως δεν είχε συμμετοχή και κανένας άλλος παράγοντας μεγάλης ομάδας όπως του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, του Άρη κ.λπ. Ασφαλώς συμμετοχή έχουν παράγοντες μικρότερων ομάδων για την «πειθαρχία» και συνεργασία τους με το καθεστώς που χρεοκόπησε όλο το σύστημα.

Αδυσώπητα ερωτήματα για τα πεπραγμένα του Ολυμπιακού από το 1997 και μετά

Μια σειρά ερωτημάτων για τα πεπραγμένα των διοικήσεων και της ευρύτερης… διαπλοκής της ομάδας του ΟΣΦΠ από το ’97 και εντεύθεν, δίνει κάποιο μικρό, ένα ελάχιστο στίγμα για τα εγκλήματα που έχουν λάβει χώρα αυτή την περίοδο στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Και… όσο οξύμωρο και αν ακούγεται η αναφορά για «χούντα» στην Ελλάδα από έναν ποδοσφαιρικό παράγοντα και μάλιστα ζάμπλουτο, είναι περισσότερο αληθής και στερεή από τις συχνές αναφορές – κάτι σαν… χόμπι – που έχουν όλοι οι νέο-Έλληνες (νέοι και μεγαλύτεροι) στις αναφορές τους για… χούντα!

1) Ποιος έχει μονοπώλιο στα πρωταθλήματα τα τελευταία 18 χρόνια στην Ελλάδα απαγορεύοντας σχεδόν σε άλλη ομάδα να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τον τίτλο;
2) Ποιος έχει πλήθος «θυγατρικών» ομάδων σε όλες τις κατηγορίες συντηρώντας ένα αρρωστημένο σύστημα αθέμιτου ανταγωνισμού, που μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα τύπου Τσαουσέσκου υπήρχαν; Αν και ακόμη και στην επί 25 χρόνια στο… γύψο Ρουμανία του Τσαουσέσκου, υπήρχαν δύο (και όχι μία) ομάδες που «λυμαίνονταν» τα πρωταθλήματα, η ομάδα του στρατού και η ομάδα της αστυνομίας. Στην Ελλάδα, υπήρξε την προαναφερόμενη περίοδο ένα απόλυτο μονοπώλιο, που όμοιό του δεν παρουσιάζεται σε άλλη σοβαρή χώρα.
3) Σε ποια άλλη χωρά ο πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο κρίνεται (όχι μία αλλά πολλές φορές) από τον Οκτώβριο μήνα;
4) Σε ποια άλλη χώρα (ακόμη και αφρικανική) η ίδια ομάδα έχει πάρει 16 από τα 18 τελευταία πρωταθλήματα;
5) Σε ποια άλλη χώρα έχει καταγραφεί σερί εννέα διαδοχικών κατακτήσεων πρωταθλημάτων;
6) Σε ποια άλλη χώρα, αηδιασμένοι οπαδοί ομάδας, μπουχτισμένοι από την παραβίαση στοιχειωδών κανόνων ίσης μεταχείρισης, φεύγουν από την απονομή του κυπέλου, αδειάζοντας το γήπεδο; (Τελικός κυπέλου 2013, μεταξύ ΟΣΦΠ – Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ).
7) Κάτω από ποια διαδικασία ο φάκελος της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ μέσα σε μια νύχτα βγήκε από τα ολυμπιακά έργα και μπήκε το Στάδιο Καραϊσκάκη;
8) Πώς να κάνει επενδύσεις μια ομάδα όταν δεν «επιτρέπεται» να πάρει πρωτάθλημα και κατ’ επέκταση δεν έχει πρόσβαση στις… αγορές και στο Champions League;
9) Σε ποια άλλη χώρα ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό στο ποδόσφαιρο δεν δέχεται κόκκινη κάρτα επί τρία συναπτά έτη; (Από το Φεβρουάριο του 2011 και για 84 συναπτά παιχνίδια πρωταθλήματος η ομάδα του ΟΣΦΠ δεν πήρε κόκκινη κάρτα, κάτι που ίσως αποτελεί ρεκόρ γκίνες, για ομάδα πρωταθλητισμού).
10) Σε ποιο άλλο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα υπάρχει ομάδα που για 68 συναπτά ματς και περίπου δυόμιση χρόνια δεν βρίσκεται διαιτητής που θα σφυρίξει πέναλτι εις βάρος της;
Ο κατάλογος μακρύς, ατελείωτος, σκανδαλιστικός…
Δεν χωράει ανθρώπου νους τα εγκλήματα που έχουν γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 18 χρόνια.
Πρόκειται για στρέβλωση, για καθαρή παραχάραξη της ιστορίας, η οποία μιας και δεν μπορεί να διορθωθεί, ίσως θα πρέπει να… διαγραφεί, να ακυρωθεί ότι έγινε από το ’97 και εντεύθεν ποδοσφαιρικά στην Ελλάδα!

Το ποδόσφαιρο πρέπει και θα εξυγιανθεί

Ο υγιής ανταγωνισμός που είναι η επιτομή για την ανάπτυξη της τεράστιας παγκόσμιας βιομηχανίας ποδοσφαιρικού θεάματος, όχι μόνο δεν υπήρξε στην Ελλάδα, αλλά καταστρατηγήθηκε με σκαιότατο, ξεδιάντροπο, εξευτελιστικό για όλη την κοινωνία τρόπο.
Όχι μόνο δεν λειτούργησαν – έστω λίγο – οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, αλλά υπήρξε ο απόλυτος βιασμός της κοινής λογικής, πέρα από οπαδικές συμπάθειες και προτιμήσεις. Αυτό που επικράτησε από το ’97 και πέρα στο χώρο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα μόνο σε καθεστώτα ολοκληρωτισμού – άλλων εποχών – έλαβαν χώρα.

Η ομερτά των δημοσιογράφων και η συνομωσία της σιωπής

Οι δημοσιογράφοι, όλο το σύστημα του τύπου τα τελευταία 15 χρόνια έχει μια ιδιότυπη… ομερτά, οι αθλητικοί συντάκτες εγκλωβισμένοι αυτολογοκρίνονται και προσαρμόζονται ανάλογα με το τι θέλει το σύστημα. Το σύστημα, από το ’97 και εντεύθεν είναι ξεκάθαρο το τι θέλει. Αναλόγως έχει προσαρμοστεί και ο ελληνικός τύπος, σχεδόν σύσσωμος.
Όχι ότι κατ' ανάγκη όλος ο τύπος... αβαντάριζε αυτό το μονοπώλιο, όμως δεν στηλίτευε - όπως είναι χρέος του τύπου - με παρρησία, με ζήλο και με συνέπεια όλη την κλιμακούμενα διαγραφόμενη στρέβλωση των τελευταίων πολλών ετών.
Οι φωνές που πήγαιναν ή πηγαίνουν κόντρα, θεωρούνταν… γραφικές ή περιθωριακές!
Μια βουβή… ομερτά πέρασε στο DNA του ελληνικού τύπου, δίνοντας και «γραμμή» σε όλη την κοινή γνώμη, ώστε όποιος – μέσα σ’ αυτό το απολυταρχικό καθεστώς – προβάλει αντιστάσεις ή αντίθετες απόψεις, χαρακτηρίζεται γραφικός, γκρινιάρης ή μίζερος!
Πρόκειται για την επιτομή της… χουντοποίησης και του γκεμπελισμού, της απόλυτης προπαγάνδας όπου όλο το σύστημα πίστεψε μια… αλήθεια, λάτρεψε έναν «Θεό», χειροκρότησε (μόνο) έναν νικητή! Σφραγίδα απόλυτης χρεοκοπίας…

Υ.Γ. Ι: Εξυπακούεται ότι για την κατάντια και την αγωνιστική και οικονομική χρεοκοπία ομάδων όπως ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και Άρης φταίνε κατά ΜΕΓΑΛΟ ποσοστό (και) οι διοικήσεις τους τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς επίσης και οι οπαδοί – συνδικαλιστές της εξέδρας! ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη!

Υ.Γ. ΙΙ: Εννοείται ότι δεν ήταν όλα… άκυρα όσα κατέκτησε η ομάδα του Ολυμπιακού αυτά τα χρόνια. Σε μια εποχή που οι υπόλοιποι χρεοκοπούσαν, παίζοντας ουσιαστικά «μόνη» στην… αγορά, έκανε επενδύσεις, έφερε παίκτες – κοσμήματα στην Ελλάδα, δημιούργησε μια ομάδα που παίζει κάθε χρόνο στο Champions League και πλέον έχει γίνει υπολογίσιμο μέγεθος στην Ευρώπη, κάτι που έως το ’96 ΔΕΗ ήταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης