Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο CEO ενεργειακού κολοσσού προειδοποιεί: Σοβαρές ελλείψεις στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης

Ο CEO ενεργειακού κολοσσού προειδοποιεί: Σοβαρές ελλείψεις στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης
Ο κ. Descalzi τόνισε ότι η κεντρική πρόκληση παραμένει η ενεργειακή μετάβαση – η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Για σοβαρές ελλείψεις στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης προειδοποίησε ο διευθύνων δύμβουλος της ιταλικής πετρελαϊκής Eni, Claudio Descalzi, επισημαίνοντας την απουσία ενός ενιαίου σχεδίου ενεργειακής ασφάλειας και κοινής αγοράς ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ομιλία του στο φόρουμ της γεωργικής ένωσης Coldiretti στην Ρώμη, ανέδειξε ξανά το θέμα της στρατηγικής ευπάθειας του ευρωπαϊκού ενεργειακού χώρου – ένα θέμα που, παρά τα χρόνια συζητήσεων, δεν έχει λάβει ακόμη μια συστηματική λύση.

Ο κ. Descalzi επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες για την προώθηση της «πράσινης μετάβασης» και την αποανθρακοποίηση της οικονομίας, η Ευρώπη παραμένει κατακερματισμένη όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα.
Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα ή τη Ρωσία, όπου η ενεργειακή στρατηγική διαμορφώνεται και εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο με έναν ενιαίο πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να λειτουργούν η καθεμία με τη δική της πορεία.
Αυτό σημαίνει ότι εντός της ΕΕ δεν υπάρχει συμφωνημένος μηχανισμός κατανομής πόρων, κοινής αποθήκευσης φυσικού αερίου, ενιαίας πολιτικής υποδομών ή κοινών προτύπων ενεργειακής ασφάλειας. Η κατάσταση αυτή έγινε ιδιαίτερα οξυμένη μετά το 2022, όταν οι έντονες διαταραχές στην προμήθεια ενέργειας και οι εκρηκτικές αυξήσεις τιμών ανέδειξαν τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού μοντέλου.

Η αδυναμία γρήγορης ανακατεύθυνσης των ροών καυσίμων, η έλλειψη επαρκών αποθεμάτων και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ έδειξαν πόσο εξαρτημένη είναι η ήπειρος από εξωτερικούς προμηθευτές. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν εγχώρια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ή την Κίνα, η οποία έχει αναπτύξει μια στρατηγική μακροπρόθεσμου ελέγχου της προμήθειας κρίσιμων μετάλλων, η Ευρώπη αναγκάστηκε να λειτουργήσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η δήλωση του CEO της Eni αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία στον ενεργειακό τομέα. Η ευρωπαϊκή οικονομία, που παλεύει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και να επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντιμετωπίζει μια διπλή πρόκληση: να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια ενώ διατηρεί την ανταγωνιστικότητα.
Η απουσία μιας ενιαίας ενεργειακής αγοράς οδηγεί σε ένα χάσμα μεταξύ των χωρών της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης: οι πρώτες έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές διαδρομές και πιο αναπτυγμένες υποδομές, ενώ οι τελευταίες παραμένουν ευάλωτες σε εξωτερικούς κινδύνους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο ενεργειακός κατακερματισμός της ΕΕ έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Προσπάθειες για τη δημιουργία κοινής ενεργειακής αγοράς έγιναν ήδη από τη δεκαετία του 1990, αλλά τα εθνικά συμφέροντα συχνά επικράτησαν.
Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχτισε τη στρατηγική της γύρω από την εισαγωγή φθηνού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Γαλλία βασίστηκε στην πυρηνική ενέργεια, και οι χώρες της Νότιας Ευρώπης προσπάθησαν να αναπτύξουν υποδομές για υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Τελικά, μια κοινή ενεργειακή αρχιτεκτονική δεν διαμορφώθηκε ποτέ.

Ο κ. Descalzi τόνισε ότι η κεντρική πρόκληση παραμένει η ενεργειακή μετάβαση – η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο σε επιδοτήσεις. Εκτός αν ο «πράσινος» τομέας της οικονομίας γίνει αυτάρκης και κερδοφόρος, το σύστημα δεν θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης