Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κέρδη άνω των 200 ευρώ ανά Mwh έχουν οι προμηθευτές τις τρεις πρώτες ημέρες του Αυγούστου

Κέρδη άνω των 200 ευρώ ανά Mwh έχουν οι προμηθευτές τις τρεις πρώτες ημέρες του Αυγούστου
Τα νέα συμβόλαια των παρόχων δεν λένε τίποτα για την ταμπακιέρα.
Στον …αέρα τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου διότι οι προμηθευτές ενέργειας πρέπει να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τους καταναλωτές ενώ το ΥΠΕΝ χωρίς να το καταλάβει ( μετά τα νυχτερινά τιμολόγια που έγιναν ημέρας) κατήργησε και τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος που έβγαιναν ανά τετράμηνο.
Ο καταναλωτής βρίσκεται σε ένα άγνωστο τοπίο και επικίνδυνο περιβάλλον για τον ίδιο όταν το ΥΠΕΝ σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο πλευρών έχει αναλάβει ατύπως την εμπορική διεύθυνση των παρόχων αφού …ράβει και ξηλώνει τα τιμολόγια ρεύματος.

ΡΑΕ: Ότι πει ο υπουργός...

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο πρόεδρος Αθανάσιος Δαγούμας, αναλαμβάνει εργασία κατά παραγγελία από τον υπουργό ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα ξεχνώντας ότι είναι πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής που σκοπό την προστασία των καταναλωτών.
Όμως συμπορεύεται με την κυβέρνηση η οποία κάνει το ένα στραβοπάτημα μετά το άλλο.
Η ΡΑΕ παραβλέπει το άρθρο 361 του Αστικού Κώδικα περί διμερών συμβάσεων που υποχρεώνει την υπογραφή νέας σύμβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές όταν αλλάξουν οι προηγούμενοι όροι της σύμβασης ακόμη και στην περίπτωση που επιτρέπεται η μονομερής αλλαγή του συμβολαίου, όπως αναφέρεται ρητώς στο Κανονισμό Προμήθειας Ενέργειας.

Το άρθρο 361 του Αστικού Κώδικα...


Σύμφωνα το δικηγόρο Αθηνών Αθανάσιο Καβουρίνο
οι νέες τιμές της Mwh πρέπει να αποτυπωθούν σε νέα σύμβαση η οποία καθίσταται υποχρεωτική για να υλοποιηθεί το νέο τιμολόγιο του παρόχου στη συγκεκριμένη περίπτωση ενώ σε άλλη περίπτωση η συμφωνία είναι άκυρη και ενισχύει τη θέση του καταναλωτή όταν η υπόθεση φτάσει σε μία δικαστική αίθουσα.
Ο κ. Καβουρίνος υποστηρίζει ότι με βάση τον Αστικό Κώδικα πρέπει να συνυπογράφουν τα δύο μέρη για όσα συμφωνούν αλλιώς θα οδηγηθούμε στην κατάργηση του ΑΚ που αναφέρεται στις διμερείς συμβάσεις.
Τι λένε τα email των παρόχων προς τους καταναλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δειλά - δειλά οι πρώτοι πάροχοι αποστέλλουν σε email πελατών τις αλλαγές των συμβολαίων που για την πλειονότητα των καταναλωτών είναι δυσνόητα ενώ το περιεχόμενο τους δεν έχει σαφήνεια κα δεν τηρείται η αρχή της διαφάνειας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «πλαίσια της συμμόρφωσής της με το άρθρο 138 του Ν 4951/2022 ΦΕΚ 129/4.7.2022 Θέσπιση εκτάκτων ρυθμίσεων μεταβατικού χαρακτήρα προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης», προβαίνει στην τροποποίηση των γενικών και ειδικών όρων της μεταξύ μας συμβάσεως προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας Χαμηλής Τάσης και στην εφαρμογή νέων χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και χρέωσης παγίου κυμαινόμενου εμπορικού προγράμματος από την 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου.
Στο πνεύμα της επιστολής δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι ζητείται η σύμφωνη γνώμη του πελάτη και πρόκειται ουσιαστικά για τη μονομερή αλλαγή του συμβολαίου.

Υπό αίρεση η τιμή της Kwh του Αυγούστου

Οι πάροχοι στις ιστοσελίδες τους δίνουν μία τιμή ανά Kwh και στα ψιλά γράμματα αναφέρουν ότι υπολογίζεται με βάση την κρατική επιδότηση και τα χρήματα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Δηλαδή ο καταναλωτής ποια δέσμευση αναλαμβάνει έναντι του παρόχου ότι θα συνεχιστούν οι κρατικές επιδοτήσεις ή θα αναλάβει το πραγματικό κόστος ο καταναλωτής αν αποσυρθούν οι επιδοτήσεις.
Η ΡΑΕ ως ρυθμιστής της αγοράς περιμένει να …χτυπήσει το τηλέφωνο του προέδρου από το γραφείο του υπουργού για να αναλάβει δράση ενώ ως Ανεξάρτητη Αρχή θα έπρεπε να είχε υποχρεώσει το ΥΠΕΝ να πιστώσει εκ των προτέρων τα διαθέσιμα κονδύλια στους παρόχους διότι σε άλλη περίπτωση ο πάροχος θα ζητήσει τη διαφορά από τον καταναλωτή.
Οι τελικές τιμές της Kwh είναι σε ισχύ υπο προϋποθέσεις.
Η ασφάλεια των καταναλωτών κατοχυρώνεται μόνο όταν το κράτος τηρεί τη δέσμευση του στην αρχή κάθε μήνα τις δεσμεύσεις με ροή πιστώσεων προς τους προμηθευτές.
Τέλος να σημειωθεί η τιμή της Mwh παραμένει σταθερά πάνω από τα 400 ευρώ τις πρώτες τρεις ημέρες του μήνα με τους παρόχους να αποκομίζουν κέρδη άνω των 180 ευρώ ανά Mwh με συνέπεια οι προτεινόμενες λιανικές τιμές ανά Kwh να είναι πολύ υψηλότερες όταν ήταν σε ισχύ η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankinhnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης