Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Vitol: Μοίρασε 3 δισ. δολάρια σε μπόνους και δωρεάν μετοχές στα στελέχη της

Vitol: Μοίρασε 3 δισ. δολάρια σε μπόνους και δωρεάν μετοχές στα στελέχη της
Οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου όπως η Vitol απολαμβάνουν την πιο κερδοφόρα περίοδο στην ιστορία τους
Σχετικά Άρθρα

Η Vitol Group, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία εμπορίας πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, καθώς επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Αυτά τα κέρδη της επέτρεψαν να δώσει μπόνους και δωρεάν μετοχές ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα στελέχη της μέσω των προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών που είχε εφαρμόσει κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τους ελεγμένους ετήσιους λογαριασμούς της εταιρείας που είδε το Bloomberg News.
Οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου όπως η Vitol απολαμβάνουν την πιο κερδοφόρα περίοδο στην ιστορία τους, καθώς τα προβλήματα στην προσφορά που έχουν προκύψει από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, λόγω της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές.
Και οι ανταγωνιστές της Vitol, π.χ. η Trafigura Group και η Glencore Plc, έχουν αναφέρει κέρδη ρεκόρ.
Η αγορά ιδίων μετοχών αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπήρξε ο κύριος τρόπος με τον οποίο η Vitol αντάμειψε τα περίπου 450 ανώτερα στελέχη της που έχουν μερίδια στην εταιρεία.
Συνήθως τα προγράμματα αυτά κινούνται σύμφωνα με τα κέρδη του προηγούμενου έτους, κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό το buyback του 2022 να είναι ακόμη υψηλότερο.
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένα δίκοπο μαχαίρι για μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου όπως η Vitol που ιστορικά ήταν οι κορυφαίοι μεταφορείς ρωσικού πετρελαίου.
Ενώ έχουν ωφεληθεί από τη δυνατότητα να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση, οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ρίξει σκιά στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους στη χώρα.
Η Vitol, η οποία πέρυσι αγόρασε μερίδιο 5% στη Vostok Oil, το εμβληματικό έργο της ρωσικής κρατικής πρωταθλήτριας πετρελαίου Rosneft PJSC, δήλωσε στην έκθεση διαχείρισης ότι «εκχωρεί» τη συμμετοχή της στη Vostok.
Το συνολικό οικονομικό αντίκτυπο της κίνησης αυτής δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βεβαιότητα, ανακοίνωσε η εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης