Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Σταθερή η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας - Η ΕΕ θα αποτύχει στη δημιουργία αποθεμάτων

Gazprom: Σταθερή η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας - Η ΕΕ θα αποτύχει στη δημιουργία αποθεμάτων

Σε χαμηλό τριμήνου έπεσαν (μέχρι στιγμής) τον Απρίλιο, οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές της Gazprom PJSC σε ξένους αγοραστές, καθώς ο θερμότερος καιρός και οι χαμηλότερες τιμές spot (τρέχουσες) άρχισαν να αποτρέπουν τους Ευρωπαίους πελάτες από το ρωσικό φυσικό αέριο 

Σχετικά Άρθρα

Η ρωσική κρατική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom συνέχισε να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, σύμφωνα με τα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας το Σάββατο 16 Απριλίου 2022
Τα αιτήματα ανήλθαν όσον αγορά την ποσότητα στα 71,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για την Παρασκευή 15 Απριλίου από 81,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την Πέμπτη.

Πτώση των εξαγωγών λόγω βελτίωσης του καιρού

Σε χαμηλό τριμήνου έπεσαν (μέχρι στιγμής) τον Απρίλιο, οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές της Gazprom PJSC σε ξένους αγοραστές, καθώς ο θερμότερος καιρός και οι χαμηλότερες τιμές spot (τρέχουσες) άρχισαν να αποτρέπουν τους Ευρωπαίους πελάτες από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Τα στοιχεία
Ο «γίγαντας» φυσικού αερίου εξήγαγε κατά μέσο όρο 407 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τo πρώτο 15ήμερο του Απριλίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε ανακοίνωση της Gazprom που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022.
Πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχεδόν 18% κάτω από τον ημερήσιο μέσο όρο για τον μήνα Μάρτιο.
Οι εξαγωγές της εταιρείας από την αρχή του έτους έως σήμερα, στις βασικές αγορές μειώθηκαν περισσότερο από 26% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021 στα 44,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom.

Αυξηθηκαν οι εισαγωγές LNG

«Οι ρωσικές ροές έχουν μειωθεί και οι εισαγωγές LNG ενισχύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής στο TTF (η πλατφόρμα συναλλαγών στην Ολλανδία), καθιστώντας τις τιμές spot πιο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τις τιμές στο TTF του αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς», δήλωσε αναλυτής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η εξάρτηση της Ευρώπης

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, γεγονός που καθιστά πρόκληση για τη συμμαχία να σταματήσει αμέσως τις αγορές, ως αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να λάβουν μέτρα για να απογαλακτιστούν από τις προμήθειες της Gazprom, με τις κυβερνήσεις να αξιολογούν ήδη, εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Εναλλακτικές προμήθειες

Η απαίτηση της Μόσχας να πληρώσουν οι λεγόμενες «μη φιλικές» χώρες για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε ρούβλια από τον Απρίλιο δημιουργεί επιπλέον πίεση στους πελάτες της, προκειμένου να βρουν εναλλακτικές προμήθειες αερίου, καθώς το Κρεμλίνο έχει απειλήσει να διακόψει τις εξαγωγές σε αγοραστές που αρνούνται να συμμορφωθούν.

Οι ημερήσιες ροές

Μάλιστα, η Gazprom δεν παρέχει λεπτομερή ανάλυση των εξαγωγών ανά χώρα, καθιστώντας δύσκολη την αξιολόγηση των προμηθειών προς την Τουρκία και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Οι ημερήσιες ροές της Ρωσίας προς τα σύνορα με τα ευρωπαϊκά κράτη ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 324 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταξύ 1-12 Απριλίου, σε σύγκριση με 361,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom.

Το σχέδιο της ΕΕ για αποθέματα θα αποτύχει

Η Gazprom ανέφερε στην ανακοίνωσή της επίσης ότι συνεχίζει να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τα αιτήματα των καταναλωτών και ότι συμμορφώνεται πλήρως με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχει τελικά γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου της ηπείρου κατά 90% μέχρι την αρχή του χειμώνα είναι «πολύ φιλόδοξο», ανέφερε η Gazprom στη δήλωση.
Gazprom trennt sich von seiner Tochter Gazprom Germania
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης