Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η εκδίκηση της Ρωσίας: Δεν θα υπάρξει άλλο φυσικό αέριο στην Ευρώπη εάν δεν εγκριθεί ο αγωγός Nord Stream 2

Η εκδίκηση της Ρωσίας: Δεν θα υπάρξει άλλο φυσικό αέριο στην Ευρώπη εάν δεν εγκριθεί ο αγωγός Nord Stream 2
Πως η Ρωσία ελέγχει τις ροε΄ς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και καθορίζει την ατζέντα
Σχετικά Άρθρα

Η μεγάλη εικόνα ήταν ξεκάθαρη σε όποιον θέλει να δει καθαρά την πραγματικότητα.
Τον Αύγουστο 2021, όταν πρωτοαναφέρθηκε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία μέσω του αγωγού Yamal είχαν καταρρεύσει και όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες αναταράξεις της επερχόμενης αύξησης των τιμών φυσικού αερίου είχε αναφερθεί ως η τέλεια καταιγίδα καθώς η μείωση των προμηθειών, η έλλειψη επαρκών αποθεμάτων και η συνεχιζόμενη γεωπολιτική ένταση θα κλιμακωθούν.
Η Ρωσία ασκεί πίεση στις αρχές της ΕΕ να εγκρίνουν το έργο του διπλού αγωγού Nord Stream 2 μέσω της Βαλτικής Θάλασσας που θα καταλήξει στη Γερμανία, ενώ προειδοποιούν ότι εάν δεν παρθούν έγκαιρα μέτρα η ΕΕ τον χειμώνα δεν θα έχει φυσικό αέριο.

Αλλά το πιο σημαντικό, παρόλο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα κρύο χειμώνα με εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες της Ευρώπης εξακολουθούν να αρνούνται να αποδεχτούν την πραγματικότητα όπου ο Putin είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Η Ρωσία για να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο για να εκτονώσει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, θα πρέπει να λάβει κάτι ως αντάλλαγμα το οποίο είναι η έγκριση για την ενεργοποίηση του αγωγού Nord Stream 2.

Σε αντάλλαγμα για την αύξηση του εφοδιασμού, αναφέρει το Bloomberg που επικαλείται άτομα κοντά στην κρατική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom η Ρωσία θέλει να λάβει εγκρίσεις από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεκινήσει τη χρήση του αγωγού Nord Stream 2προς την Ευρώπη.

Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι εκπληρώνουμε όλες τις συμβάσεις μας, όλες τις υποχρεώσεις μας.
Ωστόσο οτιδήποτε περισσότερο από αυτά πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πρόσθετων εθελοντικών και αμοιβαίως επωφελών συμφωνιών, τόνισαν οι ρώσοι αξιωματούχοι.

Στον αγωγό Nord Stream 2 η πρώτη γραμμή του είναι γεμάτη από το λεγόμενο τεχνικό αέριο και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη λειτουργία του, αν και δεν μπορεί να το διοχετεύσει έως ότου χορηγηθεί κανονιστική έγκριση.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν μετά την είδηση ότι η Gazprom είχε υποβάλει εκ νέου προσφορά για να διοχετεύσει φυσικό αέριο μέσω άλλων διαδρομών.
Το αυξανόμενο κόστος καυσίμων έχει προκαλέσει οικονομικό σοκ, έχει αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο.
Εάν δεν συμβεί αυτό θα ανακύψει σοβαρό πρόβλημα τον χειμώνα στην Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, η αλήθεια είναι ότι εάν οι τιμές της ενέργειας δεν πέσουν - και σύντομα - θα αυξηθεί η πίεση στους πολιτικούς της Ευρώπης να βρουν φυσικό αέριο σε κάθε τιμή για να αποτρέψουν την κοινωνική ένταση.

Εν τω μεταξύ, εν μέσω κυρώσεων που στοχεύουν την ηγεσία της Ρωσίας, προφανώς ο Putin ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος εχθρός της δύσης κυρίως γιατί κατηγορείται ότι συνέβαλλε στην ήττα της Clinton για να κερδίσει την προεδρία του 2016.
Ως εκ τούτου η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πολλά. Παρόλο που οι εξαγωγές προς την Ευρώπη είναι αυξημένες σε σχέση με το 2020, υστερούν έναντι του 2019, σύμφωνα με το Oxford Institute for Energy Studies.
Οι ημερήσιες ροές μειώθηκαν τον Οκτώβριο και η Gazprom καθυστέρησε να ξαναγεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που διαθέτει στην Ευρώπη, αυξάνοντας έτσι τις τιμές.
Η Ρωσία κατηγόρησε την Ευρώπη ότι βιάζεται να στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση.
Ο Putin τόνισε σε μια διάσκεψη για την ενέργεια ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο φυσικό αέριο.
Ωστόσο εξέφρασε την λύπη του για την αργή πρόοδο όσον αφορά τις εγκρίσεις για το Nord Stream 2, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2022.
Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν επί του παρόντος την αίτησή της Ρωσίας για πιστοποίηση, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο 2022, και ακολούθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να δώσει το πράσινο φως.

«Αν μπορούσαμε να αυξήσουμε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω αυτής της διαδρομής, αυτή η εξέλιξη θα εκτόνωνε σημαντικά την ένταση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», δήλωσε ο Putin. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να το κάνουμε κάτι μέχρι να επιλυθούν κανονιστικά εμπόδια».

Με άλλα λόγια, εάν η Ευρώπη παγώσει αυτό το χειμώνα δεν έχει κανέναν να κατηγορήσει παρά μόνο τον εαυτό της ... και φυσικά το λόμπι της ESG, ο αντίκτυπος των πρωτοβουλιών τους… οδήγησε σε κατάρρευση των παραδοσιακών επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα αποδεκατίζοντας την ενεργειακή υποδομή της Ευρώπης.
α1.jpg

α2.jpg

α3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης