Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενεργειακά «παιχνίδια» Putin με την ΕE - Κρεμλίνο: Σας στηρίζουμε αλλά δεν είναι τσάμπα το φυσικό αέριο

Ενεργειακά «παιχνίδια» Putin με την ΕE - Κρεμλίνο: Σας στηρίζουμε αλλά δεν είναι τσάμπα το φυσικό αέριο
Η Ρωσία διαμηνύει ότι η τροφοδοσία φυσικού αερίου βρίσκεται στο μάξιμουμ και δεν τίποτα δεν μπορεί να παραδοθεί εκτός συμβολαίων
Σχετικά Άρθρα
Σε «παιχνίδια» με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδίδεται ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, με το Κρεμλίνο να διαμηνύει ότι η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο βρίσκεται στο μάξιμουμ και οτιδήποτε επιπλέον περνά μέσα από τη διαπραγμάτευση νέων συμβολαίων.
O Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα σε ενεργειακή διάσκεψη στη Μόσχα, έχει δηλώσει ότι η Ευρώπη δεν έχει κλείσει αρκετά μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Μόσχα και έχει στηριχθεί στην αγορά spot, η οποία έχει εκτοξευθεί.

Κρεμλίνο: Το φυσικό αέριο δεν είναι... τσάμπα

Η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τους όρους των συμβολαίων και η τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο έχει αυξηθεί στα μέγιστα δυνατά επίπεδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
«Τίποτε δεν μπορεί να παραδοθεί εκτός συμβολαίων. Πώς; Τσάμπα; Είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την Gazprom», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, εφόσον η Ευρώπη αυξήσει τις αγορές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Τσουλγκίνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι για την αύξηση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, είναι αναγκαία η αναθεώρηση των συμβολαίων.
«Μιλάμε για μεγάλη αύξηση της ζήτησης για το φυσικό μας αέριο.
Και, με το δεδομένο ότι η Ρωσία υπήρξε πάντοτε αξιόπιστος προμηθευτής, θεωρώ ότι θα παραμείνει έτσι», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rossïia-24, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.
«Αν υπάρξουν επιπλέον παραγγελίες, αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικά βάσει νέων συμβολαίων με νέους όρους», απάντησε ο υπουργός Ενέργειας σε ερώτηση σχετικά με την δυνατότητα αύξησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Pavel Sorokin δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της αποστολής φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί η Μόσχα ότι δεν βιάζεται να αυξήσει την τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω της αγοράς spot (άμεσης παράδοσης).

Ο ρόλος του Nord Stream 2

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φθάσει σε ύψη ρεκόρ αυτόν τον μήνα, αλλά το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι η Ρωσία σκοπίμως κατακρατεί φυσικό αέριο για να ασκήσει πίεση για την επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2 από την γερμανική ρυθμιστική αρχή.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές αρχές φάσκουν και αντιφάσκουν με τα μηνύματά τους που απευθύνονται προς την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, σχολιάζει το Reuters.
Αν και η Gazprom εκπληρώνει αυτήν την στιγμή τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχει υπογράψει με την Ευρώπη, ο όμιλος αρχικά αντιστάθηκε στα ευρωπαϊκά αιτήματα για την αύξηση των προμηθειών μέσω πωλήσεων άμεσης καταβολής.
Στην συνέχεια, ο Vladimir Putin, έπειτα από εβδομάδες εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, άφησε να εννοηθεί στις αρχές του Οκτωβρίου ότι «θα ήταν δυνατή μια αύξηση» του όγκου του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ως συμβολή για την σταθεροποίηση των τιμών.
Η παγκοσμίων διαστάσεων ενεργειακή κρίση οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου εξαιτίας της ανάκαμψης των οικονομιών μετά τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.
Παράλληλα, ένα σύνολο παραγόντων μείωσε την προσφορά, προκαλώντας την εκτόξευση των τιμών σε πρωτοφανή επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό, τα βλέμματα στρέφονται προς την Μόσχα, που είναι ο προμηθευτής του ενός τρίτου του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η Ρωσία επικρίνεται από ορισμένους ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να ασκήσει πιέσεις για να αποσπάσει περισσότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει την διαφοροποίηση των προμηθευτών της, και για να επισπεύσει την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης