Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτός ελέγχου οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Ο Putin προσφέρει... βοήθεια με «καρφιά» προς την ΕΕ

Εκτός ελέγχου οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Ο Putin προσφέρει... βοήθεια με «καρφιά» προς την ΕΕ
Η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε νέα ιστορικά ρεκόρ σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ισχυρής ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας
Σχετικά Άρθρα
Δεν έχει προηγούμενο η άνοδος του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Tην ώρα που η Ευρώπη βυθίζεται στο ενεργειακό χάος, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά ενέργειας, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα καρφιά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά τους χειρισμούς της, με το βλέμμα στον αγωγό Nord Stream 2.

Η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε νέα ιστορικά ρεκόρ σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ισχυρής ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, κυρίως στην Ασία, αλλά επίσης λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των χαμηλών αποθεμάτων παγκοσμίως.
Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε στις 13.10 ώρα Ελλάδας άνοδο 16,36% στα 135,00 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).
Η τιμή του βρετανικού αερίου, με παράδοση τον επόμενο μήνα, κατέγραψε άλμα 18,15% στις 347,27 πένες ανά θερμική μονάδα.
Οι δύο αγορές κατέγραψαν νωρίτερα κέρδη πάνω από το 25%, και ανήλθαν αντίστοιχα στα 162,12 ευρώ και τις 407,82 πένες, λίγο πριν από τις 11:30 ώρα Ελλάδας, τιμές που αποτελούν ρεκόρ.
Η τιμή της μεγαβατόρας στην Αυστρία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 301,7 ευρώ όταν χθες η τιμή της ήταν στα 185,15 ευρώ.
Στην Ελβετία ανήλθε στα 291,39 ευρώ από 186 ευρώ χτες.
Στην Ιταλία ξεπέρασε τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα.
Χτες η τιμή της μεγαβατόρας για την Ελλάδα ήταν στα 178,29 ευρώ, ενώ η σημερινή τιμή που αφορά την αυριανή μέρα κατανάλωσης διαμορφώνεται στα 204,18 με άνοδο 14,6%.
gas2.jpg

Πρωτοφανές άλμα στις τιμές ενέργειας

«Το σημερινό άλμα των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη είναι πραγματικά μοναδικό», σχολίασαν οι αναλυτές της Société Générale, «ποτέ πριν οι τιμές ενέργειας δεν είχαν αυξηθεί τόσο πολύ και τόσο γρήγορα».
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αναλυτής της Commerzbank Karsten Fritz βλέπει σε αυτή την πολύ ισχυρή αύξηση των τιμών «μια κίνηση πανικού και φόβου» απέναντι στα χαμηλά αποθέματα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.
H πλειονότητα των παρατηρητών της αγοράς καταδεικνύει επίσης τη ζήτηση στην Ασία, κυρίως την Κίνα.
Oι αναλυτές της ING προσθέτουν επίσης έναν συνδυασμό παραγόντων «υψηλών τιμών ηλεκτρισμού, περιορισμένης προσφοράς από τη Ρωσία και της πιθανότητας ενός ψυχρότερου χειμώνα».
Σύμφωνα με ειδικούς Capital Economics, οι τιμές «θα παραμείνουν πιθανόν αυξημένες σε σχέση με τα επίπεδα του παρελθόντος» μεσοπρόθεσμα.gas1.jpg


Πρόθυμος να βοηθήσει για τη σταθεροποίηση της αγοράς ο Putin

Πολλοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι συντηρεί την άνοδο των τιμών, ωστόσο ο πρόεδρος Vladimir Putin εμφανίστηκε πρόθυμος να βοηθήσει την Ευρώπη, ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά ενέργειας.
Δεν έλειψαν βέβαια και τα...καρφιά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στη Μόσχα για την ενεργειακή κρίση, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, η Gazprom δεν έχει αρνηθεί ποτέ να αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου στους πελάτης της και δεν αποκλείεται η παροχή φυσικού αερίου από τον ρωσικό κολοσσό να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ.
«Η κρίση με το φυσικό αέριο καταδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές υπέπεσαν σε λάθη.

gas3.jpg

Κρεμλίνο: Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, όπου οι τιμές του αερίου καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, «δεν έχει καμιά σχέση» με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, καθώς ορισμένοι θεωρούν πως η Μόσχα συντηρεί την άνοδο των τιμών.
«Επιμένουμε στο γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει και δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο σ' αυτό που συμβαίνει στην αγορά αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Dmitri Peskov, κατά την καθημερινή τηλεφωνική ενημέρωση των δημοσιογράφων, επαναλαμβάνοντας πως η Μόσχα δεν έχει καμιά σχέση με αυτή την κρίση.
«Η Ρωσία τήρησε, τηρεί και θα συνεχίσει να τηρεί με τον πιο υπεύθυνο τρόπο όλες τις υποχρεώσεις της βάσει των υφισταμένων συμβολαίων», πρόσθεσε απαριθμώντας την οικονομική ανάκαμψη, τα χαμηλά αποθέματα αερίου και τη μείωση της παραγωγής από ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη ως παράγοντες που συντελούν στην άνοδο των τιμών.
«Η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμη να μιλήσει για νέα μακροπρόθεσμα συμβόλαια», δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Καθησυχάζει η ΕΕ: Έχουμε αποθέματα για τον χειμώνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το πρόβλημα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ωστόσο εμφανίζεται καθησυχαστική όσον αγορά τα αποθέματα φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου για να "βγάλουν" τον χειμώνα, ωστόσο η αύξηση των διεθνών τιμών δείχνει την ανάγκη γρήγορης μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ) και μεταρρύθμισης της αγοράς του αρτίου, σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson.
"Η υπόγεια αποθήκευση αερίου βρίσκεται άνω του 75% ανά την Ευρώπη. Τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα του μέσου όρου των 10 τελευταίων ετών, ωστόσο επαρκούν για την περίοδο του χειμώνα", ανέφερε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πρόεδρος Κομισιόν: Ύψιστης σημασίας οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Το ζήτημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια είναι σοβαρό, αναγνώρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Όπως είπε, είναι υψίστης σημασίας για την ΕΕ να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες μακροπρόθεσμα προκειμένου να αποφύγει μελλοντικές αυξήσεις.
«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται.
Όμως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες οι τιμές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και παραμένουν σταθερές», εξήγησε μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.
«Οπότε για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι μακροπρόθεσμα με την ενέργεια είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές που μας προσφέρουν σταθερές τιμές και περισσότερη ανεξαρτησία, διότι το 90% του φυσικού αερίου εισάγεται στην ΕΕ», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης