Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυξήσεις - σοκ, έως 20%, στον τομέα της ενέργειας - Στα ύψη ηλεκτρικό και φυσικό αέριο

Αυξήσεις - σοκ, έως 20%, στον τομέα της ενέργειας - Στα ύψη ηλεκτρικό και φυσικό αέριο
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές ανεβαίνουν παρότι βρισκόμαστε λίγο μετά το καλοκαίρι, περίοδος στην οποία συνήθως η ζήτηση είναι χαμηλή
Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπη με αυξήσεις-σοκ, έως 20%, στον τομέα της ενέργειας θα βρεθεί η Ευρώπη, με το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ.
Συνακόλουθα, αυξάνεται το κόστος παραγωγής, που θα επηρεάσει τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές ανεβαίνουν παρότι βρισκόμαστε λίγο μετά το καλοκαίρι, περίοδος στην οποία συνήθως η ζήτηση είναι χαμηλή.
«Το πρόβλημα δεν έχει ξεκινήσει καν ακόμη», προειδοποίησε ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, μονάδας αναλύσεων της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie SA.
«Θα είναι πολύ σφιχτός ο χειμώνας για την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι χαμηλής εντάσεως περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και αυξάνοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος.
Όλα αυτά οδήγησαν το κόστος της ρύπανσης στην Ευρώπη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δυσκολίες αναφορικά με το φυσικό αέριο, έπειτα από έναν βαρύ χειμώνα, που εξάντλησε τα αποθέματα.
Σημειώνεται πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στη δική της παραγωγή, με αρκετές διακοπές που διαταράσσουν τις ροές από τη Βόρεια Θάλασσα.
Οι αυξημένες τιμές ήδη έχουν ανεβάσει τον πληθωρισμό της Γερμανίας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Τον Αύγουστο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,4%, πάνω από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ για την ευρωζώνη.
Τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν αν επαναληφθεί ο κρύος χειμώνας του 2018, υποστηρίζει το Bloomberg.
Αν υπάρξει ανάλογο κύμα ψύχους, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν οι τιμές έφταναν ακόμη και τριψήφιο αριθμό, δήλωσε ο Hoarau.
Σύμφωνα με τη Citigroup, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μπορεί να σημειώσουν αύξηση της τάξεως του 20% κατά μέσο όρο στους λογαριασμούς για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης