Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Κέρδη 0,9% για το αργό στα 70,91 δολάρια μετά το «ανοδικό σήμα» για τη ζήτηση από τον IEA

Πετρέλαιο: Κέρδη 0,9% για το αργό στα 70,91 δολάρια μετά το «ανοδικό σήμα» για τη ζήτηση από τον IEA
ΙΕΑ: Η ζήτηση θα αυξηθεί και το 2021, ενώ τα 2022 θα ανεβάσει και άλλο ταχύτητα, φτάνοντας τα 100,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους
Σχετικά Άρθρα

Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου διευρύνοντας τα κέρδη του από το ορόσημο των 70 δολαρίων το βαρέλι, αφού η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022, την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021.
Οι traders θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή προκειμένου να συμβαδίσουν με την ανάκαμψη της ζήτησης, ανέφερε ο IEA στην έκθεσή του Ιουνίου για την αγορά πετρελαίου.
Προβλέπει επίσης ότι η ζήτηση θα αυξηθεί και το 2021, ενώ τα 2022 θα ανεβάσει και άλλο ταχύτητα, σκαρφαλώντας στα 100,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους.

Παραγωγή OPEC+

Ο ΙΕΑ δήλωσε επίσης ότι υπάρχει περιθώριο για τον OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή κατά 1,4 mb/d πάνω από τον στόχο του Ιουλίου 2021 έως τον Μάρτιο 2022.
"Η πρώτη μας λεπτομερής ματιά στα ισοζύγια του 2022 επιβεβαιώνει τις προηγούμενες προσδοκίες ότι ο OPEC+ πρέπει να ανοίξει τις στρόφιγγες για να διατηρήσει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου επαρκώς εφοδιασμένες".
Η αγορά "δεν μπορεί να αγνοήσει το σαφώς ανοδικό σήμα" από την έκθεση του ΙΕΑ, στην οποία ο ΙΕΑ ζητά από τον OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να καλυφθεί η ανάκαμψη της ζήτησης το 2022", δήλωσε η Louise Dickson, αναλύτρια της Rystad Energy.
«Ο συντηρητισμός του ΟΠΕΚ+ έχει στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου από πέρυσι και αυτός είναι ο λόγος που οι τιμές έχουν φτάσει τώρα σε τέτοια υψηλά επίπεδα», ανέφερε η ίδια.

Τα συμβόλαια

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουλίου πρόσθεσε 62 σεντς ή 0,9% στα 70,91 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.
Σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο 1,9%, ενώ αυτή ήταν η τρίτη σερί εβδομάδα κερδών για το WTI.
Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσες Αυγούστου πρόσθεσε την Παρασκευή 17 σεντς ή 0,2% στα 72,69 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.
Η τιμή του Brent έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο 1,1%.
Σημειώνεται πως το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου για το φυσικό αέριο σημείωσε «άλμα» 4,7% την Παρασκευή 11 Ιουλίου, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 3,30 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020.
Σε εβδομαδιαία βάση, το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 6,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης