Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Η επανεξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου παραμένει εύθραυστη

IEA: Η επανεξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου παραμένει εύθραυστη
Η IEA μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου το 2021 κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα

Η επανεξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου παραμένει «εύθραυστη» προειδοποίησε σήμερα 11/2 η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).
Η IEA μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου το 2021 κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα καθώς η πανδημία συνεχίζει να πλήττει τις μεγαλύτερες οικονομίες, περιορίζοντας τα ταξίδια και την οικονομική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις προμήθειες, χωρίς την προσφορά από τον OPEC, κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα καθώς η πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών έχει αναζωογονήσει τις επενδύσεις.
«Η επαναφορά των lockdowns, οι αυστηροί περιορισμοί στην κινητικότητα και η μάλλον αργοί ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ευρώπη έχουν καθυστερήσει την αναμενόμενη ανάκαμψη», σημειώνει η Υπηρεσία στη μηνιαία της έκθεση που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα.
Οι προοπτικές της αγοράς πάντως φαίνονται πιο ισχυρές το δεύτερο μισό του 2021 και τα διογκωμένα αποθέματα πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά καθώς θα ενισχύεται η ζήτηση και πάλι τους επόμενους μήνες και ενώ ο OPEC και οι σύμμαχοι του συνεχίζουν να περιορίζουν την παραγωγή τους.
«Το outlook για την οικονομία και για τη ζήτηση το 2021 φαίνεται να βελτιώνεται παρά την βραχυπρόθεσμη αδυναμία», δήλωσε ο Toril Bosoni, επικεφαλής της IEA για τις αγορές πετρελαίου, μιλώντας στο Bloomberg.
«Αναμένεται μεγάλη μείωση των αποθεμάτων το δεύτερο μισό [του έτους]», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια του 2021, περίπου το 60% της ζήτησης που χάθηκε το προηγούμενο έτος αναμένεται να ανακτηθεί, σύμφωνα με την Υπηρεσία.
Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί φέτος κατά 5,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 96,4 εκατ. την ημέρα κατά μέσο όρο.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα πάντως, οι συνθήκες στην αγορά θα παραμείνουν δύσκολες.
Η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1 εκατ. βαρέλια αυτο το τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IEA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης