Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Η αντίδραση στον κορωνοϊό μπορεί να ανασχηματίσει το μέλλον της ενέργειας

ΙΕΑ: Η αντίδραση στον κορωνοϊό μπορεί να ανασχηματίσει το μέλλον της ενέργειας
Ενώ η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια εξακολουθεί να αναπτύσσει δυναμική, απαιτούνται ταχύτερες και πιο τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές
Η παγκόσμια απάντηση στον κορωνοϊό μπορεί να «αναμορφώσει το μέλλον της ενέργειας» για τα επόμενα χρόνια, αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στην ετήσια έκθεση για τις προοπτικές της ενέργειας παγκοσμίως (World Energy Outlook).
Στην έκθεση της IEA τονίζεται ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι πώς η κρίση θα επηρεάσει τελικά τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, ενώ η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια εξακολουθεί να αναπτύσσει δυναμική, απαιτούνται ταχύτερες και πιο τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου ο κόσμος να επιτύχει καθαρές εκπομπές άνθρακα.
«Η κρίση της Covid-19 προκάλεσε μεγαλύτερη αναστάτωση από οποιοδήποτε άλλο γεγονός στην πρόσφατη ιστορία, αφήνοντας σημάδια που θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια»,αναφέρει η ΙΕΑ.
 «Η πανδημία προκάλεσε μια κρίση εξαιρετικής αγριότητας σε χώρες σε όλο τον κόσμο ... Η κρίση εκτυλίσσεται ακόμα σήμερα - και οι συνέπειές της για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες», τονίζεται.
Η ΙΕΑ εκτιμά ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αναλάβουν «πρωταγωνιστικούς ρόλους» και η ηλιακή ενέργεια θα παίξει κεντρικό ρόλο, καθοδηγούμενη από υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές και μειωμένο κόστος.
«Βλέπω την ηλιακή ενέργεια να γίνεται ο νέος βασιλιάς των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της IEA.
Από την άλλη πλευρά, η IEA προβλέπει ότι η ζήτηση άνθρακα δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα προ-κορωνοϊού και ότι θα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 20% της κατανάλωσης ενέργειας έως το 2040, για πρώτη φορά μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Το πετρέλαιο θα παραμείνει «ευάλωτο στις μεγάλες οικονομικές αβεβαιότητες που προκύπτουν από την πανδημία», με τη ζήτηση να αρχίζει να μειώνεται μετά το 2030, ανέφερε ο οργανισμός.
Λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων του Covid-19, η IEA αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα μειωθεί κατά 5% το 2020, με την κατανάλωση πετρελαίου και άνθρακα να πέφτει 8% και 7%, αντίστοιχα.
Η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί κατά 3% φέτος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης