Τελευταία Νέα
Έμφαση σε Υγεία – Σύνταξη

Κ. Κουγιουμουτζής (ΝΝ Hellas): Μόλις στο 11% οι ασφαλισμένες δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα

tags :
Κ. Κουγιουμουτζής (ΝΝ Hellas): Μόλις στο 11% οι ασφαλισμένες δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα
Το σύνολο της ιδιωτικής δαπάνης στην υγεία είναι περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ από το ποσό αυτό τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν στην ιδιωτική ασφάλιση

Τεράστια περιθώρια ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης για την υγεία βλέπει ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της ΝΝ Hellas κ. Κώστας Κουγιουμουτζής.
«Οι Έλληνες παρά το γεγονός ότι έχουν ανάγκη να καλύψουν τα κόστη υγείας δεν έχουν στραφεί στην επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης» επισημαίνει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΝ, τονίζοντας μάλιστα ότι το σύνολο της ιδιωτικής δαπάνης στην υγεία ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, με μόλις το 11% εξ αυτών να αντιστοιχεί στην ιδιωτική ασφάλιση.
Παράλληλα, ο κ. Κουγιουμουτζής επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στο δίλημμα των Ελλήνων όσον αφορά την ασφάλιση υγείας παραθέτοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τόσο των τραπεζικών καταθέσεων όσο και των αποταμιευτικών προϊόντων. 
Τέλος, ο κ. Κουγιουμουτζής περιγράφει τη δυναμική της ΝΝ Hellas υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία αφουγκράζεται συνεχώς τις ανάγκες των πολιτών στην παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Ερ.: Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που ο Έλληνας σκέπτεται και επιλέγει προϊόντα υγείας τα τελευταία δύο χρόνια σε σχέση με το παρελθόν; Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας;

Απ.: Οι Έλληνες παρά το γεγονός ότι έχουν ανάγκη να καλύψουν τα κόστη υγείας δεν έχουν στραφεί στην επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για την υγεία των Ελλήνων συνολικά αποτελούν το 7,8% του Α.Ε.Π., περίπου 15 δισ. ευρώ, και κατά 2 μονάδες χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου οι συνολικές δαπάνες είναι το 9,8%. Από τις δαπάνες αυτές, το 40% αποτελούν ιδιωτική εκταμίευση των πολιτών, ποσοστό διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που η ιδιωτική εκταμίευση είναι το 20%. Το σύνολο της ιδιωτικής δαπάνης στην υγεία είναι περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ από το ποσό αυτό τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν στην ιδιωτική ασφάλιση δηλαδή το 11%, ενώ στο σύνολο της δαπάνης για την υγεία αποτελεί το 4%. Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης για την υγεία που θα προέλθει από την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα. Τα τελευταία 2 χρόνια το ενδιαφέρον των πολιτών για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας φαίνεται αυξημένο και οφείλεται, μεταξύ άλλων και στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Ερ.: Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν σήμερα τις σχέσεις μεταξύ ασφαλιστικών και ασφαλισμένων; Ποιος ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ στην διαμόρφωση της σχέσης αυτής;

Απ.: Οι ευρέως διαπιστωμένες και γνωστές αδυναμίες της κοινωνικής ασφάλισης δημιουργούν τις συνθήκες αναζήτησης πρόσθετης κάλυψης μέσω ιδιωτικού φορέα στην υγεία. Ένας βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της σχέσης είναι το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης, παρά το γεγονός ότι τελικά οι πολίτες στην Ελλάδα επιβαρύνονται δυσανάλογα, αναλαμβάνοντας μόνοι τους την κάλυψη σημαντικού μέρους των αναγκαίων δαπανών για την υγεία τους, σε σχέση με τον μέσο ευρωπαίο πολίτη.

Το δίλημμα για τις ασφαλίσεις ζωής

Ερ.: Τραπεζικές καταθέσεις ή αποταμιευτικά προϊόντα συνδεδεμένα με ασφαλίσεις ζωής; Τι θα είχατε να πείτε σε κάποιον που έχει αυτό το δίλημμα; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα στην κάθε περίπτωση;

Απ.: Η συσσώρευση ποσών με την έννοια της συνεχούς και συστηματικής αποταμίευσης επιτυγχάνεται πιο εύκολα μέσω ενός ασφαλιστικού προϊόντος. Επιπλέον, σε περίπτωση αδυναμίας υποστήριξης της αποταμίευσης λόγω προβλημάτων υγείας μόνο το ασφαλιστικό προϊόν παρέχει τη δυνατότητα απρόσκοπτης συνέχισης της αποταμίευσης. Και βέβαια, μόνο το ασφαλιστικό προϊόν προσφέρει επιπλέον παροχή σε περίπτωση απώλειας ζωής.

Ερ.: Παραδοσιακές ασφαλίσεις ζωής ή επενδυτικά προϊόντα συνδεδεμένα με ασφαλίσεις ζωής; Πόσο εύκολο είναι για μία ασφαλιστική να πληρώσει τις εγγυήσεις της όταν ωριμάσει το συμβόλαιο;

Απ.: Η κάθε επιλογή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και συνδέεται με τo επενδυτικό ρίσκο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ο ασφαλισμένος. Στα παραδοσιακά προϊόντα παρέχονται εγγυήσεις αλλά και χαμηλές προσδοκίες απόδοσης, ενώ στα επενδυτικά δεν παρέχονται εγγυήσεις αλλά προσδοκίες μεγαλύτερης απόδοσης. Η πρόσφατη πολυετής οικονομική κρίση ανέδειξε την αξιοπιστία των ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση τήρησαν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους.

Τα σχέδια της ΝΝ Hellas

Ερ.: Σχεδιάζετε να βγάλετε νέα προϊόντα υγείας και ζωής στην αγορά;

Απ.: Στην ΝΝ Hellas, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της αγοράς, φροντίζουμε για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών για παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών. Επιπλέον, η τακτική αναθεώρηση, η επέκταση και η αναπροσαρμογή σε επίπεδο παροχών και υπηρεσιών των ήδη υφιστάμενων προϊόντων μας, ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ασφαλισμένων μας, είναι μία συνεχής διαδικασία και αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους για να φροντίζουν όσα έχουν πραγματικά σημασία για εκείνους.

* O κ. Κώστας Κουγιουμουτζής είναι Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της ΝΝ Hellas

www.bankingnews.gr

Χορηγοί
Αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης