Τελευταία Νέα
Έμφαση σε Υγεία – Σύνταξη

Βασίλης Νιάρχος (Μινέττα): Η Υγεία πρέπει να είναι προστατευόμενη

Βασίλης Νιάρχος (Μινέττα): Η Υγεία πρέπει να είναι προστατευόμενη

Ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας προσφέρει πολλά περισσότερα από απλή κάλυψη δαπανών

Έχουμε διανύσει περισσοτέρους από 15 μήνες μιας πρωτοφανούς υγειονομικής συνθήκης με την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19, η οποία έχει φέρει τα πάνω κάτω όχι μόνο στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στον τομέα της υγείας. Καθώς έχουμε διανύσει αρκετά κύματα της πανδημίας, φαίνονται ακόμα περισσότερο οι πιέσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού.
Τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λειτουργία τους σε ότι αφορά και άλλα θέματα υγείας, αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων, επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις για διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες.

Η... ανησυχία

Είναι λογικό να αυξάνεται η ανησυχία μας για θέματα υγείας, καθώς νιώθουμε εκτεθειμένοι απέναντι σε κάτι ξαφνικό, όπως ένα έκτακτο χειρουργείο, μια επείγουσα νοσηλεία ή την ανάγκη για διαγνωστικές  εξετάσεις. Θέλοντας να θωρακίσουμε την υγεία την δική μας και της οικογένειάς μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να έρθουμε σε επαφή με ένα ασφαλιστικό διαμεσολαβητή και να συμπληρώσουμε τα απαραίτητα στοιχεία μας, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης της ασφάλισης μας σε ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας,  καθώς η ασφάλεια υγείας και ζωής δεν είναι πολυτέλεια, ούτε ανάγκη με ημερομηνία λήξης. Η υγεία είναι τα πάντα για έναν άνθρωπο, και θα πρέπει να είναι προστατευμένη. Εμείς στην ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική νοιαζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλων μας να νοιώθουμε, κάθε στιγμή, σιγουριά.

Πρόβλημα Υγείας και λίστες αναμονής στο ΕΣΥ;

Στο ερώτημα, του να αποταμιεύω χρήματα για μια ώρα ανάγκης ή να πληρώνω μια ασφάλιση υγείας, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Δυστυχώς δεν έχει καλλιεργηθεί η ασφαλιστική συνείδηση στον καταναλωτή και αυτό είναι ευθύνη όλων μας. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο, ότι ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας προσφέρει πολλά περισσότερα από απλή κάλυψη δαπανών. Μπορείς να επιλέξεις εσύ το νοσηλευτικό ίδρυμα και τον ιατρό που επιθυμείς μέσα από ένα δίκτυο συμβεβλημένων νοσοκομείων. Αν έχει προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, είναι πολύ ανακουφιστικό να γνωρίζεις ότι θα έχεις την καλύτερη αντιμετώπιση και φροντίδα, σε συνθήκες που εσύ θα έχεις επιλέξει. Όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας το τελευταίο που θέλεις είναι να βρεθείς σε αναμονή για μία εξέταση ή για ένα χειρουργείο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΥ, ο μέσος χρόνος αναμονής σε δημόσιο νοσοκομείο για τακτικά χειρουργεία κυμαίνεται από 3 μήνες έως 2 χρόνια.

Η φτωχοποίηση των Ελλήνων από την  Υγεία

Η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου των δαπανών για την υγεία χρηματοδοτήθηκε από το δημόσιο ή υποχρεωτικά συστήματα ασφάλισης.
Οι δαπάνες για την υγεία οδηγούν σε φτωχοποίηση 1 στους 10 Έλληνες με την ιδιωτική ασφάλιση να είναι στο 4%. Το 9,7% των πολιτών έχουν καταστροφικές για τον προϋπολογισμό τους δαπάνες υγείας. 
Στη χώρα μας 1 στους 10 Έλληνες φτωχοποιείται λόγω των δαπανών υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 9,7% των πολιτών έχουν καταστροφικές για τον προϋπολογισμό τους δαπάνες υγείας. Την ίδια στιγμή περισσότερο από το 1/3 των δαπανών υγείας προέρχεται απευθείας από την τσέπη των πολιτών όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 1/5.
Ειδικότερα το 27% των χρημάτων που πάνε σε υπηρεσίες υγείας προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση, το 31% από την υποχρεωτική ασφάλιση, το 36% απευθείας από την τσέπη των Ελλήνων και μόλις το 4% από ασφαλιστήρια συμβόλαια. Και εδώ αποτυπώνεται η λάθος αντίληψη που υπάρχει γύρω από την ιδιωτική ασφάλιση η οποία θα μπορούσε να καλύψει συνδυαστικά με τον κρατικό τομέα τους πολίτες.
Ίσως να έχουμε έρθει, περισσότερο κοντά από όσο πιστεύουμε στην ανάγκη της σύμπραξης, δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.     

Δημογραφικό και συντάξεις

Τα τελευταία 40 έτη (1980-2020):

  • αριθμός των νέων κάτω των 25 ετών μειώθηκε κατά 35%.
  • Οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 44%.
  • Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65) σχεδόν διπλασιάστηκαν (+93%).

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα από 157.000 που ήταν το 1960, μειώθηκαν σε 148.000 το 1980, σε 103.000  το 2000 και σε 84.000 το 2019. «Αν διατηρήσουμε το σημερινό σύστημα συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης (αποκλειστικά διανεμητικού χαρακτήρα), θα πρέπει ένας ολοένα και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων να πληρώνει για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων».
Το δημογραφικό πρόβλημα θα επιδεινωθεί στο μέλλον δημιουργώντας πλήρη αντιστροφή της ηλικιακής πυραμίδας. Δραματική επιδείνωση του «Λόγου εξάρτησης» (εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο) έτσι διαρκώς αυξανόμενο βάρος θα μοιράζεται στους ώμους διαρκώς λιγότερων.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να αρχίζουμε να διαμορφώνουμε διαφορετικά μοντέλα για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις αλλαγές, μοντέλα στα οποία η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά.  

Χαρακτηριστικά των καλύτερων συμβολαίων

Καθημερινά,  γνωστοί, συγγενείς, φίλοι ρωτούν για το ποια είναι η καλύτερη ασφάλεια υγείας. Η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα δεν μπορεί να είναι άμεση αλλά χρειάζεται να αναλυθεί με βάση τις ασφαλιστικές ανάγκες του κάθε ατόμου ή οικογένειας ξεχωριστά. Όπως καταλαβαίνετε πρέπει μέσα από συζήτηση με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή να προσδιοριστούν οι ανάγκες του καθενός, για να μπορέσει να καταλήξει στην καλύτερη ασφάλεια υγείας. Ενώ το αφήνουμε πάντα στο τέλος, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, είναι το οικονομικό. Πόσα χρήματα μπορεί κάποιος να διαθέσει από το μηνιαίο εισόδημα για να καλύψει το σημαντικότερο αγαθό, την Υγεία του; Καθώς η ασφάλιση δεν είναι προσωρινή, θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε και τις μελλοντικές μας οικονομικές δυνατότητες, δεδομένου ότι τα ασφάλιστρα κάθε χρόνο έχουν μία αύξηση λόγω ηλικίας.
Τα υπόλοιπα ερωτήματα, είναι καθοριστικά, και βοηθούν για να γίνει η καλύτερη επιλογή. Έχει κοινωνική ασφάλιση; Tότε μπορεί να επιλέξει ένα πρόγραμμα που να λειτουργεί συνδυαστικά με το Ταμείο του. Εάν πάλι όχι, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί ένα πρόγραμμα υγείας με πολύ μικρή ή και μηδενική συμμετοχή σας στα έξοδα νοσηλείας. Εάν εργάζεται σε μία από τις εταιρίες που έχουν ομαδική ασφάλιση προσωπικού, τότε χρειάζεται μία ασφάλεια υγείας που να καλύπτει από το όριο του ομαδικού και πάνω. Ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό; Θέλει να έχει κάλυψη σε όλα τα νοσοκομεία ή σε κάποια συγκεκριμένα; Θέλει να είναι μόνος στο δωμάτιο σε περίπτωση νοσηλείας; Χρειάζεται διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις; Ερωτήσεις και απαντήσεις που καθορίζουν την ασφάλιση υγείας.   

Προσοχή στους ειδικούς όρους ασφάλισης

Και φυσικά αυτό που πρέπει πάντα να προσέχει, είναι οι γενικοί και ειδικοί όροι της ασφάλισης. Εξαιρέσεις και αναμονές του συμβολαίου. Καλύψεις για νοσηλεία χωρίς διανυκτέρευση. Καλύψεις στα εξωτερικά ιατρεία λόγω επείγοντος περιστατικού. Αν υπάρχει κάλυψη για αερομεταφορά. Κάλυψη τοκετού. Κάλυψη για ιατροφαρμακευτικά έξοδα λόγω ατυχήματος. Εκπτώσεις σε περίπτωση που ασφαλιστεί με οικογενειακό πακέτο.
Πολλές λοιπόν οι παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογίσουμε αναζητώντας το κατάλληλο πρόγραμμα. Επιλογές όμως υπάρχουν στην ασφαλιστική αγορά και με την καθοδήγηση του ασφαλιστικού μας διαμεσολαβητή μπορούμε να αποφασίσουμε ποια από τις διαθέσιμες λύσεις - στη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική διαθέτουμε πληθώρα προγραμμάτων Ζωής και Υγείας -  θα μας καλύψει ουσιαστικά.

* Ο Βασίλης Νιάρχος είναι προϊστάμενος Διαχείρισης Κλάδων Ζωής και Υγείας της Μινέττα Ασφαλιστικής

www.bankingnews.gr

Χορηγοί
Αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης