Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mήνυμα ισχύος από Κίνα σε ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Lockheed και εξοπλιστικούς κολοσσούς - «Οικονομικός στραγγαλισμός, τέλος»

Mήνυμα ισχύος από Κίνα σε ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Lockheed και εξοπλιστικούς κολοσσούς - «Οικονομικός στραγγαλισμός, τέλος»
Άμεσα και σκληρά τα αντίμετρα της Κίνας για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν
Σε μια σκληρή διπλωματική πρωτοβουλία προέβη η Κίνα καθώς ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε εξοπλιστικούς κολοσσούς των ΗΠΑ και τα στελέχη τους, ως απάντηση στον «οικονομικό εξαναγκασμό» της Ουάσιγκτον κατά κινεζικών εταιρειών, αλλά και ως αντίποινα για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.
Το Πεκίνο αναφέρθηκε, επίσης, στις αμερικανικές κυρώσεις κατά κινεζικών οντοτήτων που σχετίζονται με τη Ρωσία, ως σοβαρό λόγο για την επιβολή των σχετικών «αντίμετρων».
Ως εκ τούτου, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε πολλές και σημαντικές εταιρείες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ και τα στελέχη τους, που περιλαμβάνουν μονάδες και άτομα που συνδέονται με τις Lockheed Martin, τη Raytheon και General Dynamics, και άλλους κολοσσούς, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου.
«Οι ΗΠΑ... έχουν επιβάλει αδιακρίτως παράνομες και μονομερείς κυρώσεις εναντίον ορισμένων κινεζικών οντοτήτων... ενώ συνεχίζουν να πουλάνε όπλα στην περιοχή της Ταϊβάν», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν «παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της μίας Κίνας…, αναμειγνύονται σοβαρά στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και [υπονομεύουν] σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», πρσθέτει η κινεζική διπλωματία.
Επισημαίνεται ότι χθες 21/5 το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems, Boeing Defense, Space & Security θα προστεθούν στη λίστα του Πεκίνου με τις «αναξιόπιστες οντότητες».
Αν και η Ουάσιγκτον έχει υποχωρήσει από το 1979 από τη γραμμή επίσημης αναγνώρισης της Ταϊπέι, εξακολουθεί να αποτελεί τον πλέον προνομιακό εταίρο της Ταϊβάν αλλά και τον πιο σημαντικό προμηθευτή όπλων.

Μήνυμα υπεράσπισης του δόγματος της «Μιας Κίνας» ... στον απόηχο της ορκωμοσίας του Lai

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ επανέλαβε χθες (21/5) ότι καμία εσωτερική πολιτική της Ταϊβάν δεν αντιβάινει το γεγονός ότι το νησί και η Κίνα αποτελούν μέρος μιας πλήρους, ενιαίας και αδιάσπαστης οντότητας, χαρακτήρισε, δε, όλες τις προσπάθειες για την ανεξαρτησία του νησιού «επικίνδυνες», ιδίως μετά την ανάδειξη του δυτικόφιλου Lai Ching-te ως προέδρου.
Ειδκικότερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν, ο Wang Yi επισήμανε ότι οι προσπάθειες της Ταϊβάν για ανεξαρτησία συνιστά την «πιο σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή τάξη», την «πιο επικίνδυνη αλλαγή στο status quo» και τον «κύριο παράγοντα απειλής της ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν».
Ο Wang Yi υποστήριξε περαιτέρω ότι η Κίνα και η Ταϊβάν είναι -σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα- μια οντότητα, σημειώνοντας ότι η επανένωση τους είναι αναπόφευκτη.
Όταν ρωτήθηκε για την ορκωμοσία του Lai, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin προειδοποίησε για την «πολιτική χειραγώγηση» που άσκησαν ορισμένες χώρες σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν - μια ξεκάθαρη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Κίνας.
«Η Κίνα καταδικάζει σθεναρά αυτές τις ενέργειες και θα λάβει ορισμένα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», διεμήνυσε προς τη Δύση.
Τη Δευτέρα 21/5, ο Lai έδωσε την ομιλία της ορκωμοσίας του, στην οποία προέτρεψε την Κίνα «να σταματήσει να απειλεί την Ταϊβάν με πόλεμο» και να επιλέξει τον διάλογο αντί για την αντιπαράθεση όταν πρόκειται για την Ταϊβάν.

Lai_Ching-te.JPG
Ο Lai Ching-te, νέος ηγέτης της Ταϊβάν

Δήλωσε επίσης ότι η Ταϊβάν δεν θα εκφοβιστεί από την Κίνα, καθώς ξεκινά μια «νέα εποχή δημοκρατίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης