Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία - «Ανατολική Ασπίδα»: 2,55 δισ. δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων με Ρωσία και Λευκορωσία

Πολωνία - «Ανατολική Ασπίδα»: 2,55 δισ. δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων με Ρωσία και Λευκορωσία
Ο Donald Tusk αναμένει ότι η  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα ανακοινώσει τη Δευτέρα (20/5) χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ζλότι για τις δαπάνες της χώρας σε εργαλεία δορυφορικής παρακολούθησης.
Στο πλαίσιο της αντιρωσικής υστερίας που επικρατεί στη χώρα, η Πολωνία ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ζλότι (2,55 δισ. δολαρίων) για την ενίσχυση των συνόρων της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για την αποτροπή - υποτίθεται - πιθανής επίθεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Το σχέδιο, που ονομάστηκε «Ανατολική Ασπίδα», θα περιλαμβάνει την κατασκευή νέων οχυρώσεων, φράχτες, αλλαγές στη διαμόρφωση του εδάφους και ειδική δασοπονία κατά μήκος 400 χιλιομέτρων (249 μιλίων) χερσαίων συνόρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Donald Tusk το Σάββατο 18 Μαΐου.
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για τα έργα.
«Θέλουμε τα σύνορά μας να είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της ειρήνης και αδιάβατα κατά τη διάρκεια του πολέμου», δήλωσε ο ίδιος σε στρατιωτική εκδήλωση στην Κρακοβία για τον εορτασμό της επετείου της μάχης του Μόντε Κασίνο στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω ενός ακόμη κύματος παράνομων διελεύσεων μεταναστών από τη Λευκορωσία, οι οποίοι δεν έχουν αποτραπεί πλήρως από έναν φράχτη ύψους 5,5 μέτρων (18 ποδιών) που κατασκεύασε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2022.
Η ασφάλεια και ο κίνδυνος ρωσικής ανάμειξης έχουν γίνει το κύριο θέμα που έχει θέσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Πολωνίας στην εκστρατεία του ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.
Ο Tusk αναμένει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα ανακοινώσει τη Δευτέρα (20/5) χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ζλότι για τις δαπάνες της χώρας σε εργαλεία δορυφορικής παρακολούθησης.
Το σύστημα αναμένεται να αποτελέσει μέρος ενός ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας τύπου Σιδηρού Θόλου ( Iron Dom), για τη ανάπτυξη του οποίου η Πολωνία έχει ταχθεί υπέρ.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι θα ανακοινώσει κυβερνητικές δράσεις κατά του κινδύνου σαμποτάζ και εκτροπής από τη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι συγκεκριμένες δράσεις έρχονται σε συνέχεια ενός σκανδάλου κατασκοπείας στο οποίο ένας τοπικός δικαστής διέφυγε στη Λευκορωσία, καθώς και μια σειρά μεγάλων πυρκαγιών. «Η Πολωνία θα είναι αμείλικτη σε όσους επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας μας», δήλωσε ο Tusk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης