Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απροκάλυπτη ανάμειξη της Δύσης στη Γεωργία - Χάος… για τους ξένους πράκτορες - Φόβοι για δεύτερο μέτωπο κατά Ρωσίας

Απροκάλυπτη ανάμειξη της Δύσης στη Γεωργία - Χάος… για τους ξένους πράκτορες - Φόβοι για δεύτερο μέτωπο κατά Ρωσίας
Πρόκειται για μια απόλυτη, για μια 100% παρέμβαση άλλων κρατών στην εσωτερική πολιτική του κυρίαρχου ανεξάρτητου κράτους της Γεωργίας τονίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Maria Zakharova
Για απροκάλυπτη παρέμβαση και ανάμειξη της Δύσης στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Γεωργίας κάνει λόγο η Ρωσία κατόπιν της ψήφισης από το Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για τους «ξένους πράκτορες», το οποίο για ακόμα μια φορά σκορπά το χάος και τον διχασμό στην χώρα του Καυκάσου.
Κατόπιν της έγκρισης του νομοσχεδίου από τη γεωργιανή Βουλή με 84 ψήφους υπέρ και 30 κατά, οι ΗΠΑ έσπευσαν να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση της Γεωργίας να μην συνταχθεί με τη Ρωσία κατά της Δύσης, καθώς είναι πολύ πιθανό να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους, τη στιγμή που πλήθος κόσμου διαδήλωνε στους δρόμους και συγκρουόταν με τις δυνάμεις ασφαλείας διαμαρτυρόμενο για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Απόλυτη παρέμβαση

«Πρόκειται για μια απόλυτη, για μια 100% παρέμβαση άλλων κρατών στην εσωτερική πολιτική του κυρίαρχου ανεξάρτητου κράτους της Γεωργίας» ανέφερε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova.
Όπως είπε, η Γεωργία είναι αντιμέτωπη με επίθεση πληροφοριών.

Χάος

Η έγκριση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο έχει προκαλέσει τον διχασμό όχι μόνο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Γεωργίας αλλά και μεταξύ της προέδρου και της κυβέρνησης.
H πρόεδρος Salome Zourabichvili έχει προαναγγείλει ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, αν και το κυβερνών κόμμα, το «Γεωργιανό Όνειρο» υποστηρίζει ότι έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να ξεπεράσει το προεδρικό βέτο, με μια ακόμα ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο προβλέπει πως όλοι οι οργανισμοί που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα χαρακτηρίζονται στο εξής… ξένοι πράκτορες

Διαδηλώσεις και συλλήψεις

Σε μια επανάληψη των όσων συνέβησαν το 2023, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου, το οποίο όπως υποστηρίζουν είναι «ρωσικής προέλευσης» με απώτερο στόχο να περιοριστεί η δύναμη της αντιπολίτευσης και όσων αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική.
Περίπου 2.000 άτομα διαδήλωσαν στην Τιφλίδα μπροστά από το κτήριο της Βουλής με συνθήματα «Όχι στο ρωσικό νόμο» ενώ απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να προκληθεί η παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 13 συλλήψεις λόγω μη συμμόρφωσης με τις εντολές της αστυνομίας.
Από την πλευρά τους πολλοί υποστηρίζουν πως το νομοσχέδιο αυτό είναι κρίσιμο και για το μέλλον της Γεωργίας, καθώς το ταυτίζουν με την επιλογή Δύση ή Ρωσία που καλείται να κάνει η χώρα.

Τι λέει η κυβέρνηση

Ωστόσο, η κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς των διαφωνούντων, υποστηρίζοντας πως με το νομοσχέδιο αυτό εδραιώνεται η αυτονομία της Γεωργίας και προωθείται η διαφάνεια σε βάρος των «ψευδοφιλελεύθερων αξιών» που προωθούν ξένες δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται πως υπό τη σκιά των διαδηλώσεων και των αντιδράσεων από ΗΠΑ και ΕΕ, το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» είχε αναγκαστεί το 2023 να αποσύρει σχετικό νομοσχέδιο.
Αν και η στάση της Δύσης είναι πάνω – κάτω η ίδια, πλέον η Τιφλίδα συμπεριφέρεται διαφορετικά: την αγνοεί.

Απειλές ΗΠΑ… και κυρώσεις

Πάντως οι πιέσεις παραμένουν.
Η Ευρώπη απειλεί να παγώσει την υποψηφιότητα της ένταξης της Γεωργία στην ΕΕ ενώ ο Λευκός Οίκος αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις, ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν θεμελιωδώς τις σχέσεις τους με τη Γεωργία, εφόσον το νομοσχέδιο… γίνει νόμος.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ James O'Brien υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιβάλλουν οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους, αν δεν γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο ή αν οι δυνάμεις της τάξης διαλύσουν με τη βία τις διαδηλώσεις εναντίον του.
«Αν το νομοσχέδιο προχωρήσει χωρίς να συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αυτή η ρητορική και η δυσφήμηση εναντίον των ΗΠΑ και άλλων εταίρων μας συνεχιστεί, πιστεύω ότι η σχέση μας κινδυνεύει» τόνισε ο O'Brien, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο θα επανεξεταστεί και η βοήθεια των 390 εκατ. δολαρίων, που παρέχουν ετησίως οι ΗΠΑ στη Γεωργία, «αν θεωρηθούμε αντίπαλοι και όχι πλέον εταίροι».

Να αποσυρθεί

Αλλά και η υφυπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, αρμόδια για θέματα Ευρώπης, Nusrat Ghani ζήτησε από την κυβέρνηση της Γεωργίας «να αποσύρει το νομοσχέδιο αυτό», εκτιμώντας ότι «δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες μιας χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Η ΕΕ, η οποία έδωσε τον Δεκέμβριο στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρα, έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω ένταξη της.

Με το βλέμμα στις εκλογές του Οκτωβρίου

Από την πλευρά της η Ρωσία χαιρέτισε «την έντονη επιθυμία των Γεωργιανών αξιωματούχων να προστατεύσουν τη χώρα τους από οποιαδήποτε κατάφωρη παρέμβαση».
Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι όλα όσα συμβαίνουν τώρα στη Γεωργία, γίνονται με το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Όπως υποστηρίζουν, η Δύση ευελπιστούσε να τροφοδοτήσει με χρήματα και πόρους την αντιπολίτευση και τις ΜΚΟ, ενώ η κυβέρνηση ήθελε να «δείξει» ποιοι είναι αυτοί που λαμβάνουν αυτά τα χρήματα και να τους αποδυναμώσει.
Πλέον το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, διαπιστώνει ότι παρά τον γενικά φιλοδυτικό προσανατολισμό του, δεν είναι πλέον εταίρος της Δύσης, αλλά αντίπαλος.
Όπως αναφέρεται, το λάθος της Τιφλίδας είναι ότι αρνήθηκε να… πυροβολήσει τα πόδια της, δηλαδή δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία που επί της ουσίας θα έβλαπταν μόνο την ίδια τη Γεωργία και δεν επέτρεψε τη διέλευση στρατιωτικού φορτίου για την Ουκρανία μέσω του εδάφους της.
Από την πλευρά της Δύσης, αυτό ερμηνεύεται ως προδοσία, ως ρωγμή στο αντιρωσικό μέτωπο.

Σενάριο... για πραξικόπημα

Το αποτέλεσμα είναι τα μέλη του ΝΑΤΟ να μην είναι ικανοποιημένα με την ουδέτερη κυβέρνηση της Τιφλίδας, καθώς θέλουν κάποια που «να είναι δική τους».
Για αυτό και σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, θέλουν να αντικαταστήσουν το «Γεωργιανό Όνειρο», με εθνικιστές, οι οποίοι όχι μόνο είναι πιστοί στη Δύση, αλλά είναι και έτοιμοι να πολεμήσουν με τη Δύση ξανά και ξανά.
Και αυτό, όπως υπογραμμίζουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Διότι αν πριν από δύο χρόνια το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου κατά του ρωσικού στρατού στην Αμπχαζία ή στη Νότια Οσετία ήταν μια επιθυμητή εξέλιξη των γεγονότων για την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τώρα που ο ουκρανικός στρατός υποχωρεί, ένα δεύτερο μέτωπο μπορεί να εξελιχθεί σε ζήτημα ζωής και θανάτου για τη Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης