Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Λονδίνο είναι η... παιδική χαρά των Ρώσων ολιγαρχών - Η Βρετανία δεν θα κατασχέσει ποτέ τα ρωσικά assets

To Λονδίνο είναι η... παιδική χαρά των Ρώσων ολιγαρχών - Η Βρετανία δεν θα κατασχέσει ποτέ τα ρωσικά assets
H Βρετανία πιθανότατα δεν θα κατασχέσει ποτέ τα χρήματα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Politico

Στην πολιτική, η πραγματικότητα σπάνια ταιριάζει με τη ρητορική.
Και η πραγματικότητα είναι ότι η Βρετανία πιθανότατα δεν θα κατασχέσει ποτέ τα χρήματα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Politico.
Έχουν ακουστεί πολλά τολμηρά λόγια από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Στην πρωτεύουσα της Βρετανίας -που φέρει το παρατσούκλι "Londongrad" για τη φήμη της ως παιδική χαρά των Ρώσων ολιγαρχών- ο υπουργός Michael Gove ζήτησε να κατασχεθούν οι επαύλεις των Ρώσων μεγιστάνων για να στεγάσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Άλλοι πρότειναν να ληφθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις τράπεζες της Βρετανίας για να χρηματοδοτηθεί η άμυνα της Ουκρανίας ή για να βοηθηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.
Αλλά δύο χρόνια αργότερα, και παρά τις πολλές μεγαλοστομίες, ελάχιστα έχουν γίνει για την κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων - είτε αυτά ανήκουν στους ολιγάρχες είτε, πιο ρεαλιστικά, στα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχει νομική δυνατότητα κατάσχεσης

Το POLITICO μίλησε με πολλούς δικηγόρους κυρώσεων και ειδικούς σε θέματα πολιτικής, οι οποίοι λένε ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ νομική δυνατότητα να ληφθούν τα δεσμευμένα ρωσικά χρήματα, περιουσιακά στοιχεία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.
"Η βρετανική κυβέρνηση είναι απίθανο να αισθάνεται άνετα για τη σφυρηλάτηση μιας γενναίας νέας νομικής τάξης", δήλωσε η Anna Bradshaw, δικηγόρος κυρώσεων στην Peters and Peters.
Τους μήνες που ακολούθησαν τον πόλεμο, το Ηνωμένο Βασίλειο δέσμευσε ορισμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, με αρκετές ανακοινώσεις υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής πώλησης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι του Roman Abramovich.
Η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ επίσημα στοιχεία για τη συνολική αξία των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί ατομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 18 δισεκατομμυρίων λιρών, μαζί με περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο αξίας περίπου 26 δισεκατομμυρίων λιρών.
Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, αν και επισκιάζεται από τα 260 δισεκατομμύρια ευρώ των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ΕΕ.
Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής τονίζουν ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και της κατάσχεσής τους.
Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων θεωρείται νομικά αναλογική, επειδή είναι ένα προσωρινό βήμα.
Ενώ οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που προκύπτουν από την επένδυση των χρημάτων, όπως έχει συμφωνήσει να κάνει η ΕΕ, τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία θεωρητικά θα επιστραφούν κάποια στιγμή. Η οριστική κατάσχεσή τους, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να έχει τεράστιες νομικές επιπτώσεις.
Οι Βρετανοί βουλευτές φαίνεται να ξυπνούν σιγά-σιγά σε αυτή την πραγματικότητα.
Η Harriet Baldwin, βουλευτής των Συντηρητικών και πρόεδρος της σημαίνουσας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων των Κοινοτήτων, δήλωσε στο POLITICO τον Μάρτιο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί "να βγει και να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων τυχαία", καθώς "αυτό θα μας έκανε ένα κλεπτοκρατικό καθεστώς.

Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Οι υπουργοί βλέπουν ξεκάθαρα τη διαφορά μεταξύ κρατικών και προσωπικών περιουσιακών στοιχείων.
Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron, ανανέωσε τις εκκλήσεις για κατάσχεση των παγωμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας - επενδύσεις της κεντρικής τράπεζας σε περιουσιακά στοιχεία όπως κρατικά ομόλογα, νομίσματα και χρυσό.
"Στο τέλος της ημέρας, η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις για την παράνομη εισβολή της", δήλωσε ο Cameron σε ένα πλήθος στο Νταβός τον Ιανουάριο, "οπότε γιατί να μην ξοδέψουμε κάποια από τα χρήματα τώρα, αντί να περιμένουμε να τελειώσει ο πόλεμος και να έχουμε όλες τις νομικές διαμάχες για τις αποζημιώσεις;".
Τα λόγια του δεν άρεσαν σε πολλούς ακτιβιστές που πιστεύουν ότι τα παγωμένα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τα θύματα του πολέμου ή για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος των μαχών.
"Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παγώσει [δισεκατομμύρια] σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και, μαζί με τους συμμάχους, έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την υποστήριξη της άμυνας, της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψης της Ουκρανίας", δήλωσε ο Rupert Skilbeck, διευθυντής της REDRESS, μιας ομάδας εκστρατείας που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να κατασχέσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
"Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των κεφαλαίων θα μπορούσε επίσης να μεταμορφώσει τις ζωές εκατομμυρίων θυμάτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων στην Ουκρανία.
Τα θύματα δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος".
Αλλά το να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος είναι πιθανότατα αυτό που θα συμβεί, εκτιμά το Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης