Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανωλεθρία Ισραήλ – Φεύγει από τη Γάζα με 260 νεκρούς και 1.550 τραυματίες - Απέτυχε σε όλους τους στόχους - Ιράν: Έτοιμοι για αντίποινα

Πανωλεθρία Ισραήλ – Φεύγει από τη Γάζα με 260 νεκρούς και 1.550 τραυματίες - Απέτυχε σε όλους τους στόχους - Ιράν: Έτοιμοι για αντίποινα
Άλλοι τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί στον αστικό πόλεμο με τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd) Ταπεινωτική ήττα έχουν υποστεί οι  ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι έχουν εκπαιδευτεί μόνο για γενοκτονίες και πλήγματα κατά αμάχων.
Οι ισραηλινές δυνάμεις χωρίς να έχουν πετύχει απολύτως κανέναν στόχο αποχωρούν από τη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω μεγάλων απωλειών στις συγκρούσεις με τη Hamas
και ενώ το εσωτερικό μέτωπο στο Τελ Αβίβ με τις τεράστιες διαδηλώσεις κλονίζει την πολεμική κυβέρνηση Netanyahu.
Αποχωρούν με εκατοντάδες στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες.
Ρόλο στην απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων διαδραμάτισε η διογκούμενη δυσφορία των ΗΠΑ, η παγκόσμια καταδίκη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι IDF στην περιοχή
αλλά και η ισραηλινή κοινωνία που βράζει εναντίον του Netanyahu, ο οποίος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

Αποχωρούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Γάζα - Ετοιμότητα για νέες επιχειρήσεις 

Υπό το βάρος των τεράστιων απωλειών ο ισραηλινός στρατός θα αρχίσει να αποσύρει όλα τα στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Κυριακής (7/4/2024), σύμφωνα με τη Jerusalem Post που επικαλείται την ανακοίνωση των IDF.
Η 98η μεραρχία, αποτελούμενη από τρεις ταξιαρχίες, αποχωρεί από τη Λωρίδα μετά από τέσσερις μήνες επιχειρήσεων.
Παραμένει μόνο η ταξιαρχία Nahal με αποκλειστικό σκοπό να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη Βόρεια Γάζα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αντιτάχθηκε στην ισραηλινή επιχείρηση στην πόλη Rafah στη νότια Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το ενεργό στάδιο του πολέμου έληξε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επιχείρησης στη Rafah.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποχώρηση των IDF δεν σχετίζεται με εξωτερική πίεση.
Η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων έρχεται την ώρα που η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας και τη σύναψη μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant δήλωσε την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 ότι τα ισραηλινά στρατεύματα που αποχώρησαν από τη Γάζα το έκαναν για να προετοιμαστούν για μελλοντικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Rafah του νότιου θύλακα.
«Οι δυνάμεις βγαίνουν και προετοιμάζονται για τις επόμενες αποστολές τους, είδαμε παραδείγματα τέτοιων αποστολών στην επιχείρηση Shifa, καθώς και της επερχόμενης αποστολής τους στην περιοχή Rafah», δήλωσε ο Gallant σε συνάντηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, Herzi Halevi, δήλωσε σε τηλεοπτική δήλωση ότι «ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και απέχουμε πολύ από το τέλος.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της Hamas εξακολουθούν να κρύβονται.
Θα τους πιάσουμε, αργά ή γρήγορα».
«Δεν θα αφήσουμε καμία ταξιαρχία της Hamas ενεργή – σε κανένα μέρος της Λωρίδας της Γάζας.
Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε όταν αποφασίσουμε», πρόσθεσε.

Νέα φάση στο πόλεμο με το Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε (7/4) ότι ολοκλήρωσε μια «νέα φάση» στην προετοιμασία του για «πόλεμο» στα σύνορα με το Λίβανο, όπου εντείνονται οι ανταλλαγές φονικών πυρών με τη Hezbollah .
Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Προετοιμασία για τη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση», την οποία δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του, ο στρατός αναφέρει πως «τις τελευταίες ημέρες ολοκλήρωσε μια νέα φάση στην προετοιμασία της βόρειας διοίκησης του πολέμου».
Αυτά τα μέτρα επιμελητείας «επιτρέπουν την άμεση επιστράτευση δυνάμεων εφεδρείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την άφιξή τους στη γραμμή του μετώπου σε σύντομο χρονικό διάστημα με όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη μάχη», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η διοίκηση, διευκρινίζει ο στρατός, είναι έτσι σε θέση «να καλέσει και να εξοπλίσει όλους τους απαραίτητους στρατιώτες μέσα σε διάστημα μερικών ωρών και να τους μεταφέρει στη γραμμή του μετώπου για αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις».

Λευκός Οίκος: Η απόσυρση των ισραηλινών από τη Νότια Γάζα δεν προδικάζει νέα επιχείρηση - Είναι πιθανόν μια περίοδος «ανάπαυσης»

O εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου John Kirby εκτίμησε την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 ότι η απόσυρση από το νότιο τμήμα της Γάζας, την οποία ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, είναι πιθανόν απλά μια περίοδος «ανάπαυσης» για τα στρατεύματά του.
«Σύμφωνα με όσα κατανοούμε και βάσει των δημοσίων ανακοινώσεών τους, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα διάστημα ανάπαυσης και ανεφοδιασμού για αυτά τα στρατεύματα, που βρίσκονται στο πεδίο εδώ και τέσσερις μήνες», δήλωσε ο John Kirby στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Όπως επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η ισραηλινή απόσυρση «δεν είναι απαραίτητα» ενδεικτική μιας «νέας επερχόμενης επιχείρησης για αυτά τα στρατεύματα».
Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως απέσυρε τα στρατεύματά του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ιδίως από την πόλη Khan Younis, έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών εναντίον της Hamas, που οδήγησαν σε μια ανθρωπιστική καταστροφή και προκάλεσαν θύελλα επικρίσεων σε βάρος του Ισραήλ, μεταξύ άλλων εκ μέρους των συμμάχων του.
Η προσοχή στρέφεται πλέον στη Rafah όπου, παρά την ανησυχία πολλών ξένων κρατών, το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να διεξάγει μια χερσαία επιχείρηση κι ενώ περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

Βρετανία: Όχι άνευ όρων πλέον η στήριξη στο Ισραήλ - Υπάρχουν ανθρωπιστικοί κανόνες

«Έχουμε ανθρωπιστικούς νόμους.
Το Ισραήλ πρέπει να τους τηρήσει»,
είναι ο τίτλος του άρθρου του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών David Cameron, που φιλοξενούν οι Times του Λονδίνου την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 .
Ο τίτλος δεν είναι καθόλου τυχαίος καθώς δίνει το κλίμα που επικρατεί στη χώρα αλλά και την στάση που κρατούν, εντονότερα του τελευταίους μήνες, οι εκπρόσωποι του βρετανικού κοινοβουλίου και όχι μόνο.
Η έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Γάζας αλλά και η τελευταία επιβεβαιωμένη επίθεση του Ισραηλινού στρατού σε βαν της ‘World Central Kitchen’ με αυτά νεκρούς εθελοντές, είναι οι βασικότεροι λόγοι που οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων γίνονται ολοένα και πιο επικριτικές προς το Ισραήλ και το πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.


Netanyahu: Καμία εκεχειρία με Hamas μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία έπειτα από έξι μήνες πολέμου εναντίον της Hamas στη Γάζα, εωσότου οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα απελευθερωθούν.
«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε
Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης έκανε τις δηλώσεις αυτές στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου,
Ο Netanyahu τόνισε πως παρά την αυξανόμενη πίεση από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ δεν θα ενδώσει στις «ακραίες» αξιώσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Hamas.
Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ είναι «ένα βήμα από τη νίκη» στον πόλεμό του στη Γάζα.
«Βρισκόμαστε ένα βήμα από τη νίκη.
Όμως, το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί είναι οδυνηρό και σπαρακτικό», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
idf.JPG

israel_6.jpg
Ο ηγέτης του Κόμματος της Ενωμένης Δεξιάς, Gideon Sa’ar σχολίασε την κίνηση σε μια ανάρτηση στο Χ.
«Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί αργότερα στον πόλεμο, η συνεχής μείωση του μεγέθους των δυνάμεων και η ένταση της στρατιωτικής πίεσης τους τελευταίους μήνες - μας κράτησε μακριά από την επίτευξη των πολεμικών στόχων.
Αυτό συνδέεται άμεσα και με τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας για ομήρους», σημείωσε.

Tα εννέα πυραυλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν άμεσα το Ισραήλ


Το Ιράν διαθέτει εννέα τύπους πυραύλων με βεληνεκές ικανό να πλήξουν το ισραηλινό έδαφος, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA την Κυριακή 7 Μαρτίου 2024, μετά από ισραηλινό χτύπημα στο Γενικό Προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Μετά την εγκληματική επίθεση του ισραηλινού καθεστώτος στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν σε αυτό το έγκλημα θα ρίξει βαριά σκιά στο Ισραήλ», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση, συνοδευόμενη από ένα infographic που δείχνει την ποικιλία των πυραύλων με βεληνεκές ικανό να πλήξουν το Ισραήλ.
Το infographic που παρουσίασε το ISNA δείχνει 9 βαλλιστικούς πυραύλους: Sajil, Kheibar (η τέταρτη γενιά των πυραύλων Khorramshahr), Emad, Shahab-3, Ghadr, Pave, Fattah-2, Kheybar Shekan, Hajj Qasem.
Η ταχύτητα των βλημάτων που παρουσιάζονται κυμαίνεται από 5 έως 14 Mach (από 6.120 km/h έως 17.136 km/h).
Το ειδησεογραφικό υλικό του πρακτορείου έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά από αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στο κτίριο του Γενικού Προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό.
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), η επίλεκτη μονάδα των ενόπλων δυνάμεων) είπε ότι επτά αξιωματικοί του IRGC σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι γενικοί σύμβουλοι: ο Mohammad Reza Zahedi, διοικητής της Μεραρχίας Quds του IRGC στη Συρία και τον Λίβανο , και ο αναπληρωτής του, Στρατηγός Mohammed Hadi Haj Rahimi.
Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεση και οι ηγέτες των κινημάτων αντίστασης στην περιοχή είπαν ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλοι οι δυνατοί πόροι στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ για να υποστηρίξουν το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες στην Λωρίδα της Γάζας.
Τα πυραυλικά συστήματα
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-07_175123.png

Στους 260 οι Ισραηλινοί νεκροί στρατιώτες - Πάνω από 1.550 οι τραυματίες

Εν τω μεταξύ  άλλοι τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί στον αστικό πόλεμο με τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή (7/4/2024).
Οι τέσσερις ήταν ένας λοχαγός και τρεις λοχίες από τη βάση εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας Καταδρομών.
Ο θάνατος τους ανέβασε τον αριθμό των νεκρών Iσραηλινών στρατιωτών στις χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Hamas στη Γάζα σε 260.
Περισσότεροι από 1.550 άλλοι έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα, μέχρι στιγμής.

4_167.jpg
Εξάλλου τουλάχιστον δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς κοντά στην πόλη an-Nabi Elyas στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος από τις 7 Οκτωβρίου 2023, οπότε και ξεκίνησαν οι συγκρούσεις και οι IDF δεν κατορθώσει απολύτως τίποτα  απέναντι στη Hamas παρά μόνο να έχουν σκοτώσει πάνω από 33.000 αμάχους.

Ενέδρα της Hamas σε ισραηλινά τανκς στην Khan Younis

Μαχητές της Hamas έστησαν ενέδρα σε τρία ισραηλινά άρματα μάχης στην περιοχή az-Zanna, στα ανατολικά της πόλης Khan Younis.
Η περιοχή υφίστατο σφοδρό βομβαρδισμό από αεροπορία και πυροβολικό τον τελευταίο μήνα.
khan.JPG

Οι άνθρωποι που κατάφεραν να φτάσουν εκεί και να την επιθεωρήσουν αναφέρουν ότι περίπου το 95% των κατοικιών, των υποδομών και των δημόσιων κτιρίων έχουν καταστραφεί – όχι μερικώς ή σοβαρά – αλλά ολοσχερώς.
Από τα πλήγματα των ταξιαρχιών Qassam εν μέσω των χαλασμάτων και σε μάχες σπίτι – σπίτι άλλοι 9 Ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί.

khan_yunis.JPG

Ο El-Sisi (Αίγυπτος) συζήτησε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τον επικεφαλής της CIA - Όχι σε επιχείρηση στη Rafah


Σ
ύμφωνα με ανάγνωση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της χώρας Abdel Fattah el-Sisi και ο διευθυντής της CIA των ΗΠΑ William Burns, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο, τόνισαν «την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση» στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα της Γάζας.
O el-Sisi προειδοποίησε για τις «επιπτώσεις της κλιμάκωσης στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον έβδομο μήνα του, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να επιτραπεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή εκεί, ανέφερε η ανάγνωση.
Οι αξιωματούχοι τόνισαν επίσης την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση στη Rafah, ενώ απέρριψαν τον εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα

Το εσωτερικό μέτωπο κλονίζει τον Netanyahu – Διαδήλωση με 100.000 ανθρώπους στο Τελ Αβίβ

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Yair Lapid, διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις απαιτώντας «εκλογές τώρα».
«Δεν θα μας αποτρέψουν, ούτε θα μας αναγκάσουν να σταματήσουμε τις διαδηλώσεις μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες και να πέσει αυτή η τρομερή κυβέρνηση», είπε ο Lapid.
Ο κόσμος φώναζε «Αστυνομία, αστυνομία ποιον ακριβώς φυλάτε;» και «o Ben-Gvir είναι τρομοκράτης», αναφερόμενος στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ανέφερε η εφημερίδα Haaretz.
Οι διοργανωτές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Τελ Αβίβ λένε ότι 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

diadilosi_1.JPG

Μεγάλη διαδήλωση και στην Ιερουσαλήμ για την απελευθέρωση των ομήρων

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή (7/4/2024) στην Ιερουσαλήμ ζητώντας την απελευθέρωση των περίπου 130 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα έπειτα από έξι μήνες πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Hamas.
Πολλές οικογένειες ομήρων ανησυχούν, καθώς προηγούμενοι γύροι διαπραγματεύσεων δεν έφεραν αποτέλεσμα και μερικοί από τους ομήρους πεθαίνουν στην αιχμαλωσία.
Αρκετοί γονείς ομήρων στη σημερινή συγκέντρωση κάλεσαν τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να κάνει περισσότερα για να φέρει πίσω τους ομήρους.
jerusalem.JPG

Περιμένοντας τα αντίποινα του Ιράν

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ, ως αντίποινα στην πρόσφατη επίθεση στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό, θα έχει στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή τις υπηρεσίες πληροφοριών εντός του εβραϊκού κράτους, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden πιστεύουν ότι το Ιράν θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει μια ισραηλινή διπλωματική εγκατάσταση στην περιοχή, αλλά δεν θα στοχεύσει τοποθεσίες αμάχων, σύμφωνα με την ίδιες πηγές.
Το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα σμήνος από drones ή πυραύλους cruise για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Το Ιράν είναι πιθανό να χτυπήσει πριν από το τέλος του Ραμαζανιού στις 9 Απριλίου, είπαν.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Απριλίου η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό.
iran_1.jpg
Επτά στρατιωτικοί σύμβουλοι, στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν.
Πρόκειται για τους στρατηγούς Mohammed Reza Zahedi και Mohammad Hadi Haji Rahimi, μαζί με άλλους πέντε αξιωματικούς.
Σύμφωνα με το ιρανικό κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι IRIB, ο Zahedi διοικούσε τις δυνάμεις Quds στον Λίβανο και τη Συρία.
Η Ρωσία καταδίκασε έντονα την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο και ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα.
Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi δεσμεύτηκε ότι το χτύπημα στη διπλωματική αποστολή δεν θα μείνει αναπάντητο.
Ο εκπρόσωπος των ισραηλινού στρατού Daniel Hagari είπε ότι το χτύπημα έπληξε ένα στρατιωτικό κτίριο των δυνάμεων Quds, μονάδα του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης