Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στροφή στην Κίνα για τη Ρωσία, μετά την κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών προς την Ευρώπη

Στροφή στην Κίνα για τη Ρωσία, μετά την κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών προς την Ευρώπη
Για πρώτη φορά στην ιστορία, το ποσό σε γουάν που διατηρούνταν σε ρωσικές τράπεζες στα τέλη του 2023 ξεπερνούσε αυτό σε δολάρια
Ραγδαία πτώση σημείωσαν το 2023 οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη, όπως αναμενόταν, λόγω των αυστηρών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, οδηγώντας τη Ρωσία να στραφεί προς τις ασιατικές αγορές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Οι εξαγωγές προϊόντων από τη Ρωσία προς την Ευρώπη πέρυσι μειώθηκαν κατά 68%, στα 78,8 δισ. ευρώ, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές τελωνειακές αρχές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Συνολικά το 2023 οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 28,3% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα γεγονός που καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μόσχα στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της με νέους πελάτες στην Ασία, αλλά και την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022, η ΕΕ επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα και η ευρωπαϊκή αγορά έκλεισε εν μέρει για τις ρωσικές εξαγωγές, κυρίως φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Το κόστος του πολέμου παραμένει κατά συνέπεια μεγάλο για τη Μόσχα, παρά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου το οποίο διαβεβαιώνει ότι η ρωσική οικονομία αντιστάθηκε στα περιοριστικά μέτρα και στράφηκε σε άλλες αγορές.

Στροφή στην Ασία, με ηγέτιδα την Κίνα

Ένδειξη των αλλαγών που είναι σε εξέλιξη: πέρυσι οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ασία αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 284 δισ ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την ασιατική ήπειρο ενισχύθηκαν κατά 29,2% στα 174 δισ. ευρώ.
Το ρωσικό εμπορικό ισοζύγιο έφτασε τα 130 δισ. ευρώ το 2023, μειωμένο κατά σχεδόν 60% σε σχέση με το 2022, όταν η ρωσική εισβολή προκάλεσε έκρηξη στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, βασική πηγή εσόδων για τη Μόσχα.
Στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της ρωσικής οικονομίας η Κίνα έχει αναχθεί τα τελευταία δύο χρόνια στη βασική οικονομική εταίρο της Μόσχας, με τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές να ανέρχονται το 2023 σε περισσότερα από 220 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση των κινεζικών τελωνειακών αρχών στα μέσα Ιανουαρίου.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, το ποσό σε γουάν που διατηρούνταν σε ρωσικές τράπεζες στα τέλη του 2023 ξεπερνούσε αυτό σε δολάρια, σύμφωνα με τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης