Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόφαση όνειδος της ΕΕ: Ληστεύει τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά assets και τα δίνει στην Ουκρανία

Απόφαση όνειδος της ΕΕ: Ληστεύει τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά assets και τα δίνει στην Ουκρανία
Το πρώτο βήμα των Βρυξελλών για την κατάσχεση των ρωσικών assets, για να δώσει ΚΑΙ ΑΛΛΑ δισεκατομμύρια στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να κατασχέσει τα κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για να επιτραπεί η μεταφορά των κερδών στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι το προσχέδιο κειμένου.
Η ΕΕ πρότεινε -στις 12 Δεκεμβρίου 2023- ένα σχέδιο για την κατάσχεση περίπου 15 δισεκ. ευρώ από τα προβλεπόμενα κέρδη που προέρχονται από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και τη μεταφορά τους στην Ουκρανία, υπενθυμίζεται.
Η Κομισιόν υπολόγισε ότι το σχέδιο θα αποφέρει περίπου 3 δισεκ. ευρώ ετησίως ή 15 δισεκ. την περίοδο 2023-2027.
Το σχέδιο θα επηρεάσει πιο άμεσα την Euroclear, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Βέλγιο που κατέχει περίπου 191 δισεκ. ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, με την ΕΕ να συμφωνεί ότι τα κέρδη -που προκύπτουν από την Euroclear- δεν θα καταβάλλονται ως μερίσματα στους μετόχους έως ότου υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία «οικονομικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα συγκεντρώσει αυτά τα κέρδη για τη στήριξη της Ουκρανίας».
Αυτό θα είναι «σύμφωνο με τις ισχύουσες συμβατικές υποχρεώσεις και σύμφωνα με την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο», αναφέρει το κείμενο.
Οι Financial Times μετέδωσαν ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με ένα χρονοδιάγραμμα και η πρόταση «στοχεύει μόνο στα μελλοντικά κέρδη και δεν θα ισχύει αναδρομικά».
Το σχέδιο «θα επισημοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης