Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο πράγματα θέλει η Ουκρανία: Αεράμυνα και… τα ρωσικά «παγωμένα» κεφάλαια

Δύο πράγματα θέλει η Ουκρανία: Αεράμυνα και… τα ρωσικά «παγωμένα» κεφάλαια
Η Ρωσία διαμηνύει πως εάν η Δύση προχωρήσει στην κατάσχεση των κεφαλαίων της, θα προχωρήσει σε αντίποινα
Η Ουκρανία είναι ενθαρρυμένη και καθησυχασμένη μετά τις επαφές που είχε ο πρόεδρος Zelensky στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos υποστήριξε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, ο οποίος τόνισε πως αυτή τη στιγμή η Ουκρανία χρειάζεται δύο πράγματα.
«Αεράμυνα και χρήση των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων» υποστήριξε ο Kuleba, επισημαίνοντας πως όταν μιλά για αεράμυνα, εννοεί αεροπλάνα, πυραύλους, ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών, κοκ.
«Εάν η Ουκρανία μπορέσει να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της και να ωθήσει τη Ρωσία έξω από αυτόν, τότε θα είναι σε πολύ πιο ισχυρή θέση» υποστήριξε ο Kuleba, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις αμυντικές βιομηχανίες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των προμηθειών.

Οι Ρώσοι πρέπει να πληρώσουν

Όσον αφορά τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια, ο Kuleba υποστήριξε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για την καταστροφή που επιφέρει στην Ουκρανία.
Μάλιστα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως δεν συμμερίζεται τα επιχειρήματα όλων εκείνων που κάνουν λόγο για νομικούς περιορισμούς στο πλαίσιο των οικονομικών κανονισμών, που εμποδίζουν την χρήση τους.
«Τα «παγωμένα» assets σε μόλις τρεις χώρες, στη Βρετανία, στο Λουξεμβούργο και στην Ελβετία, θα ήταν ικανά να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση όλων των ζημιών σε υποδομές της Ουκρανίας, όπως σε αεροδρόμια, γέφυρες και δρόμους» υπογράμμισε ο Kuleba, τονίζοντας πως εάν χρησιμοποιηθούν και τα 180 δισεκατομμύρια ευρώ ρωσικών assets που βρίσκονται στο σύστημα Euroclear στο Βέλγιο, τότε θα μπορούσαν να αποκατασταθούν νοσοκομεία και σχολεία.

Συντριπτική απάντηση

Από την πλευρά της η Ρωσία διαμηνύει πως εάν η Δύση προχωρήσει στην κατάσχεση των κεφαλαίων της, θα προχωρήσει σε αντίποινα.
«Η ιδέα χρήσης των κεφαλαίων αυτών παίρνει σταδιακά ολοένα και πιο συγκεκριμένο περίγραμμα, αν και η Δύση δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο της εφαρμογής της.
Φυσικά, θα λάβουμε μέτρα εάν η Δύση καταλήξει στην υλοποίηση τέτοιων απειλών, τα οποία θα είναι αντίστοιχου μεγέθους.
Δεν υπάρχει λόγος να τα ανακοινώσουμε τώρα, καθώς θα ήταν ένα ακόμα κίνητρο στη διαδικασία σκέψης των αντιπάλων μας.
Δεν το χρειαζόμαστε καθόλου αυτό», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov.
Σύμφωνα με τον Ryabkov, η Ρωσία  δεν αναμένει λογικές ενέργειες ή βήματα από τους Δυτικούς που θα έδειχναν μια ελάχιστη κατανόηση του πόσο αντιπαραγωγική είναι η ίδια η συζήτηση αυτού του θέματος.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν τα μισά ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από αυτά περίπου 200 δισ. ευρώ βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης