Τελευταία Νέα
Διεθνή

H EE βάζει στο… μάτι τα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά assets - Ετοιμάζει έκτακτο φόρο, δεν θα δεσμεύει τα χρήματα

H EE βάζει στο… μάτι τα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά assets - Ετοιμάζει έκτακτο φόρο, δεν θα δεσμεύει τα χρήματα
Τα περισσότερα assets με έδρα την ΕΕ κατέχονται από το γραφείο συμψηφισμού Euroclear, και πέρυσι απέφεραν κέρδη περίπου 3 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Έκτακτο φόρο στα κέρδη που προκύπτουν από τα «παγωμένα» ρωσικά assets σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιλέγοντας ωστόσο να μην προχωρήσει στη δέσμευση χρημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν την πολιτική τους ευλογία για τον έκτακτο φόρο τη Δευτέρα (22/1/2024) και θα συζητηθεί από τους πρεσβευτές του μπλοκ αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, αξίας περίπου 260 δισ. ευρώ με τη μορφή τίτλων και μετρητών, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών να έχουν δεσμευτεί στην ΕΕ. Τα περισσότερα assets με έδρα την ΕΕ κατέχονται από το γραφείο συμψηφισμού Euroclear, και πέρυσι απέφεραν κέρδη περίπου 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα εξάλλου με τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, Josep Borrell, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση των εργασιών σχετικά με τη μεταφορά εσόδων από τα δεσμευμένα ρωσικά assets στην Ουκρανία.
«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτό θα ολοκληρωθεί σύντομα... Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο πρεσβευτών, αλλά βλέπω ότι η συμφωνία έρχεται», δήλωσε ο Borrell στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ΕΕ στοχεύει να λάβει επίσημα την απόφαση πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Φεβρουαρίου.

Η πρόταση της ΕΕ τον Δεκέμβριο

Η ΕΕ πρότεινε στις 12 Δεκεμβρίου ένα σχέδιο για την κατάσχεση περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (16,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε προβλεπόμενα κέρδη που προκύπτουν από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και τη μεταφορά τους στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα απαιτούσε από τις τράπεζες που κατέχουν τα περιουσιακά στοιχεία να τοποθετήσουν τα κέρδη σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταφερόταν στον προϋπολογισμό της ΕΕ σε ετήσια βάση, προκειμένου να παρέχεται χρηματοδότηση στην Ουκρανία. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προτού τεθεί σε εφαρμογή.
Οι δυτικές χώρες έχουν παγώσει πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία. Περίπου τα δύο τρίτα των περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται σε ευρωπαϊκούς λογαριασμούς, ενώ μόνο μέχρι 5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί σε αμερικανικά ιδρύματα.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου της 22ας Ιανουαρίου, ο Borrell υποσχέθηκε επίσης ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει στο Κίεβο «προβλέψιμη βοήθεια» και δήλωσε ότι θα μεταβεί στην Ουκρανία την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
«Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν είναι η στιγμή να αποδυναμώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Αντίθετα, είναι η στιγμή να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα, με οικονομικούς πόρους, στρατιωτικό εξοπλισμό, εκπαίδευση για τους στρατιώτες και όλα όσα χρειάζονται οι Ουκρανοί για να υπερασπιστούν», πρόσθεσε.
Ο Borrell επιβεβαίωσε επίσης ότι η ΕΕ επιδιώκει να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης, το σημερινό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία, και να δημιουργήσει το Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης