Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό – Ο Zelensky στήνει οδοφράγματα σε κάθε πόλη της Ουκρανίας για να μη φύγει κανείς, «θα πάνε όλοι πεζικό»

Μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό –  Ο Zelensky στήνει οδοφράγματα σε κάθε πόλη της Ουκρανίας για να μη φύγει κανείς, «θα πάνε όλοι πεζικό»
Κλείνει την Ουκρανία το καθεστώς του Κιέβου για να μη διαφύγει κανείς - Στο σφαγείο οδηγεί χιλιάδες αθώους ανθρώπους ο Zelensky
Σχετικά Άρθρα
Οδoφράγματα θα στηθούν σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας στα τέλη Δεκεμβρίου και θα επιδοθούν σε όλους φύλλα πορείας για το μέτωπο, ισχυρίστηκε ο Nazary Kishak, σύμβουλος του δημάρχου του Ivano-Frankovsk.
«Από τις 28 Δεκεμβρίου, σημεία ελέγχου θα εγκατασταθούν σε κάθε πόλη και περιοχή ως μέρος της μαζικής επιστράτευσης», έγραψε ο σύμβουλος στη σελίδα του στο Facebook.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται επειγόντως ενισχύσεις.
«Όλοι όσοι πέφτουν στα χέρια των στρατολόγων θα πηγαίνουν στο πεζικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kishak.
Σύμφωνα με το Tass αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές του Κιέβου.

Γενική επιστράτευση και σκηνές βίας σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας

Γενική επιστράτευση έχει επανειλημμένα εξαγγελθεί και παραταθεί στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, με τις αρχές της χώρας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν τους άνδρες σε ηλικία στράτευσης να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία.
Συγκεκριμένα, τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ενώ χαρτιά επιστράτευσης διανέμονται σε κρατικά ιδρύματα, στους δρόμους ή σε χώρους συγκέντρωσης.
Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ένας μεγάλος αριθμός ανδρών κυριολεκτικά μένει σπίτι για μήνες προκειμένου να αποφύγει την αποστολή στην εμπόλεμη ζώνη.
Η επιστράτευση, εν τω μεταξύ, έχει ήδη οδηγήσει σε πολλά σκάνδαλα.
Τα ΜΜΕ δημοσιεύουν ιστορίες σε τακτική βάση για αξιωματικούς του στρατού που χρησιμοποιούν βία εναντίον πολιτών ενώ τους επιδίδουν τα φύλλα επιστράτευσης.
Επίσης επιστρατεύονται άτομα με προβλήματα σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ οι γιοι βουλευτών και αξιωματούχων διαφεύγουν στο εξωτερικό.
Στις 23 Αυγούστου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι ο στρατός του ζήτησε να εντείνει τις προσπάθειες μαζικής επιστράτευσης.

Η Εσθονία στέλνει πίσω τους Ουκρανούς

Εν τω μεταξύ η Εσθονία είναι έτοιμη να στείλει Ουκρανούς που είναι υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία στην πατρίδα τους με βάση τα αιτήματα του Κιέβου, μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ERR, επικαλούμενος τον υπουργό Εσωτερικών της Εσθονίας Lauri Laanemets.
«Αν αυτό χρειάζεται η Ουκρανία, η Εσθονία μπορεί να αναζητήσει ένα συγκεκριμένο άτομο και να τον παραδώσει στην Ουκρανία», είπε.
«Γενικά, γνωρίζουμε πού ζουν και τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι.
Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ένα μέρος να ζήσουν και μια δουλειά στην Εσθονία», πρόσθεσε ο υπουργός.
Αν και το Ταλίν δεν έχει λάβει ακόμη επίσημα αιτήματα από το Κίεβο, το υπουργείο Εσωτερικών έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον Ουκρανό πρεσβευτή και τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να το ειδοποιήσουν για τους Ουκρανούς πρόσφυγες στη χώρα της Βαλτικής εάν χρειαστεί, πρόσθεσε το ERR.
Ο Laanemets σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοβουλία για διμερή συμφωνία για το θέμα.
Επί του παρόντος, η Εσθονία μπορεί να εκδώσει ξένους υπηκόους στις χώρες καταγωγής τους μόνο εάν αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.
Τον Φεβρουάριο, η Postimees δημοσίευσε μια δημοσκόπηση όπου πάνω από το 60% των Εσθονών ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της παροχής προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς που είναι υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία και είχαν φτάσει στη χώρα ως πρόσφυγες.
H Εσθονία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία, που ανέρχεται σε περισσότερο από το 3% του πληθυσμού της Εσθονίας, δηλαδή πάνω από 40.000.

Έτοιμη και η Δανία να απελάσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Εξάλλου και η Δανία έχει δηλώσει ότι δεν είναι πλέον στην ευχάριστη θέση να φιλοξενεί χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες επ' αόριστον.
Μόλις τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους – αυτό ήταν το μήνυμα της υπουργού Μετανάστευσης και Ένταξης Kaare Dybvad Bek.
«Δεν έχουμε τίποτα να ντρεπόμαστε.
Ελπίζω ότι οι Ουκρανοί ενδιαφέρονται να ανοικοδομήσουν τη δική τους χώρα, η οποία το χρειάζεται», δήλωσε η Dybvad στην εφημερίδα Berlingske.
Συνολικά 30.278 Ουκρανοί είναι εγγεγραμμένοι ως προσωρινοί κάτοικοι στη Δανία σύμφωνα με τον Ειδικό Νόμο της χώρας — αλλά εκπνέει τον Μάρτιο του 2025.
Ο νόμος τους χορηγεί άδεια παραμονής, κοινωνικές παροχές, πρόσβαση στο σχολείο, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας, εθνικό πρόγραμμα ένταξης και προσωρινή στέγαση σε δήμο της Δανίας — σε πλήρη αντίθεση με τους πρόσφυγες από άλλες χώρες.
«Δεν θα αλλάξουμε αυτή την άποψη.
Παρέχουμε προσωρινή στέγαση στο πλαίσιο των προσφύγων, και αυτό είναι ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται οι άνθρωποι», δήλωσε η Dybvad.
Υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι «πολιτιστικά πιο κοντά σε εμάς από τους ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή», που όπως τόνισε ότι συμπεριφέρονται με «εντελώς διαφορετικούς τρόπους» από τους Δανούς.
Σημείωσε επίσης ότι το καθεστώς του Κιέβου είχε πει ότι θέλει οι πολίτες του να επιστρέψουν — για στράτευση, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους.
Η Δανία «θα πρέπει να το σεβαστεί», είπε.
«Αν προχωρήσουμε μόνοι μας και φτιάξουμε τη δική μας νομοθεσία, η οποία δεν συμβαδίζει με την ΕΕ, τότε κινδυνεύουμε να έχουμε μια πολύ μεγάλη εισροή ανθρώπων που έχουν ήδη ένα ασφαλές μέρος για να βρίσκονται», προειδοποίησε η Dybvad.
Ορισμένοι Ουκρανοί μπορεί να είναι σε θέση να παραμείνουν πέρα από την προθεσμία του Μαρτίου 2025, πρόσθεσε η Kaare Dybvad, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Όποιος μπορεί να κερδίζει πάνω από 375.000 κορώνες Δανίας (55.400 δολάρια) ετησίως θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για επαγγελματική άδεια.
«Νομίζω ότι έχουν την ευκαιρία να μείνουν σε εύλογο βαθμό, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε ένα ανεξάρτητο άνοιγμα όπου λέμε ότι όλοι όσοι έρχονται από την Ουκρανία μπορούν να μείνουν στη Δανία», είπε η υπουργός.
roablocks.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης