Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ανεπανάληπτο μυστικό της Ρωσίας – Πώς κατάφερε να καταστρέψει το 90% των drones της Ουκρανίας

Το ανεπανάληπτο μυστικό της Ρωσίας – Πώς κατάφερε να καταστρέψει το 90% των drones της Ουκρανίας
Η Ρωσία έχει κατορθώσει να καταρρίψει σχεδόν όλα τα ουκρανικά drones 
Σχετικά Άρθρα
Σχεδόν όλες οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα drones kamikaze (FPV) της Ουκρανίας σε ρωσικές θέσεις στην περιοχή Artemovsk αποτυγχάνουν λόγω του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου.
Η απόσταση και το έδαφος, επίσης, έχουν εμποδίσει τη λειτουργία τους, όπου η ραδιοζεύξη είναι μπλοκαρισμένη λόγω τοπογραφικών παραγόντων.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της Izvestia και προέρχονται από μία ρωσική μονάδα κατά drones που επιχειρεί στην πρώτη γραμμή και η οποία ανακοίνωσε ότι το 90% των FPV που εξαπολύει η Ουκρανία δεν φτάνουν στον στόχο τους.
Ο μοναδικός πόλεμος drones που έχει προκύψει μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει τη χρήση φθηνών, εμπορικών UAV για βασικές στρατιωτικές εργασίες όπως αναγνώριση πεδίου μάχης, διόρθωση πυρών πυροβολικού και ρόλοι kamikaze, όπου τα αεροσκάφη μεταφέρουν εκρηκτικά.

Καταστράφηκε το 90% των drones της Ουκρανίας

Η Izvestia μεταφέρει τα λόγια του διοικητή της μονάδας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ταξιαρχίας Sever V, μέρος του εθελοντικού σώματος εφόδου.
Έχοντας το διακριτικό κλήσης Turok, είπε ότι μόνο «10 στα 100 drones» φτάνουν στον στόχο.
«Αυτό οφείλεται στη διαφορά υψομέτρου και στην επιτυχή λειτουργία των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW).
Εάν ο Ουκρανός χειριστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών εξαπολύει το drone από χαμηλά, με υψηλό έδαφος μπροστά, η επικοινωνία θα χαθεί εκτός και εάν υπάρχει επαναλήπτης σήματος.
Δεν φτάνουν τόσο χάρη στον ηλεκτρονικό μας πόλεμο όσο και στη διαφορά υψομέτρου», πρόσθεσε.
Επίσης  η Ρωσία χρησιμοποιεί επαναλήπτες, οι οποίοι αναμεταδίδουν σήματα μεταξύ του χειριστή και του UAV όταν το τελευταίο πετά σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Οι χειριστές drones του ουκρανικού στρατού χρησιμοποιούν επίσης «πολύ ενεργά» τα drones FPV για να ρίχνουν βόμβες, όπως έχει χρησιμοποιήσει «αναγνωριστικά τετρακόπτερα» για «ρίψη πυρομαχικών».
Τα μεγάλα ρωσικά συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να καταρρίψουν μικρά ουκρανικά UAV, όπως το Pantsir και έτσι η Μόσχα υποχρεώθηκε να βελτιστοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τον EW, προκειμένου να τα απενεργοποιήσει και να τα καταρρίψει.

drone_1_1.jpg
Τα Gerans φόβος και τρόμος της ουκρανικής αεράμυνας

Εν τω μεταξύ οι δυτικοί πύραυλοι της Ουκρανίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά drones Gerans.
Από τότε που εισήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2022 στο μέτωπο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, καταρρίφθηκαν κυρίως μόνο με πυροβολισμούς, και όχι το προηγμένο δυτικής προέλευσης Patriot PAC-3, ή τα νορβηγικά προηγμένα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος (NASAMS), το γερμανικό IRIS-T ή ακόμα και τα σοβιετικής προέλευσης Buk ή S-300 της Ουκρανίας.
Τα αργά κινούμενα, με έλικα, αυτόνομα UAV δεν εκπέμπουν υπέρυθρες, θερμικές ή ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές για ραντάρ, ραδιοσυχνότητες ή IR των SAM για να κλειδωθούν στο στόχαστρο.
Είναι επίσης απαγορευτικά δαπανηρό για την Ουκρανία τόσο από τακτική όσο και από εμπορική άποψη να σπαταλήσει έναν δυτικό πύραυλο.
Το drone κοστίζει λιγότερο από 30.000 δολάρια ΗΠΑ, το IRIS-T κοστίζει 430.000 δολάρια και το σύστημα Patriot κοστίζει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια (με έναν μόνο πύραυλο στα 4 εκατομμύρια δολάρια).
Έτσι, η χρήση τέτοιων προηγμένων συστημάτων για να καταρρίψει ένα φτηνό όπλο αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά επώδυνη αναλογία κόστους προς όφελος.

ew_3.JPG

Συνδυαστικές επιθέσεις

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν κανένας από τους δυτικούς πυραύλους δεν κατασκευάζεται εντός της Ουκρανίας και έχει προέλθει από αποθέματα ευρωπαϊκών και αμερικανικών στρατών, καθιστώντας δύσκολη την αναπλήρωσή τους.
Επομένως, τα Gerans μπορούν να καταρριφθούν μόνο με πυροβόλα, ιδιαίτερα τα δίκαννα αντιαεροπορικά Gepard, τα οποία η Ουκρανία έχει προμηθευτεί από το Βερολίνο σε ορισμένους σημαντικούς αριθμούς.
Τα χτυπήματα του Geran χαρακτηρίζονται από πολλαπλές γραμμές βλημάτων που εκτοξεύονται στον ουρανό τη νύχτα και καταγράφονται σε πολλά βίντεο. Ένα βίντεο από τα τέλη του 2022 έδειξε ένα φορητό αντιαεροπορικό (MANPAD) που έβαλε εναντίον ενός Geran.
Το Geran, ωστόσο, ομολογουμένως απειλεί αυτά τα συστήματα δεδομένου ότι εκτοξεύεται σε συντονισμό με άλλους ρωσικούς πύραυλους επιφανειακής επίθεσης αέρος και εδάφους για να δολώσουν, να εντοπίσουν την ουκρανική αεράμυνα, να τραβήξουν τα πυρά τους και να τους αναγκάσουν να ξοδέψουν τα αποθέματά τους.

drone_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης