Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιαλτικό σενάριο: Οι ΗΠΑ θέλουν να ρίξουν τον Putin - Ρωσία: Αλλάξτε στάση, θα πάθετε στην Ουκρανία ό,τι στο Βιετνάμ

Εφιαλτικό σενάριο: Οι ΗΠΑ θέλουν να ρίξουν τον Putin - Ρωσία: Αλλάξτε στάση, θα πάθετε στην Ουκρανία ό,τι στο Βιετνάμ
Το σενάριο μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει εξελιχθεί «σε μια βεβαιότητα που πρέπει να ληφθεί υπόψη» λέει ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Sergei Ryabkov
Πυρά στις ΗΠΑ για τη στάση τους στον πόλεμο της Ουκρανίας εξαπολύει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Sergei Ryabkov, ο οποίος υποστηρίζει πως οι Αμερικάνοι θέλουν αλλαγή εξουσίας στο Κρεμλίνο, δηλαδή να ρίξουν τον πρόεδρο Vladimir Putin, ο οποίος είναι έτοιμος για μια νέα 5ετή προεδρική θητεία στις επικείμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο.
«Οι ΗΠΑ όχι μόνο εξαπέλυσαν έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, τον οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι πιθανό να συνεχίσουν μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό με απώτερο στόχο να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία, αλλά επιδεικνύουν επίσης μια ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προκειμένου να πετύχουν την αλλαγή της εξουσίας για να πυροδοτήσουν εγχώριο χάος και αναταραχή στη Ρωσία» υποστήριξε ο Ryabkov, αναφέροντας πως το σενάριο μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει εξελιχθεί «σε μια βεβαιότητα που πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων

Όπως είπε, η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο κρατών, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
«Δεδομένης της στάσης της Ουάσιγκτον, το εύρος των επιλογών της δεν είναι τόσο μεγάλο.
Το αρνητικό σενάριο περιλαμβάνει αυξανόμενες εντάσεις, μέχρι τη διακοπή μιας ήδη εξαιρετικά φθαρμένης διμερούς διπλωματικής σχέσης.
Ή, μια λιγότερο δραματική επιλογή στην οποία οι προσπάθειες των Δυτικών να διασφαλιστεί ο πλήρης περιορισμός της Ρωσίας και της Κίνας θα συνοδεύονται από κάποια μορφή διαλόγου σε συνδυασμό με ενεργές προσπάθειες να προκαλέσουν ρωγμές εντός της παγκόσμιας πλειοψηφίας, η οποία είναι απρόθυμη να αποδεχθεί τη παγκόσμια τάξη πραγμάτων της Δύσης» υπογράμμισε ο Ryabkov, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει ποια από αυτές τις τάσεις θα υπερισχύσει τελικά στην διπλωματία των ΗΠΑ.

Θα την πατήσουν στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Ryabkov, οι Αμερικάνοι δεν αποκλείεται να την «πατήσουν» στην Ουκρανία όπως ακριβώς συνέβη με το Βιετνάμ και το Αφγανιστάν.
«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να μάθουν ξανά το μάθημα μου, αν δεν θέλουν να πατήσουν τη βιετναμέζικη, αφγανική και οποιαδήποτε άλλη «τσουγκράνα» επισήμανε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, εκτιμώντας πως το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί και στην Ουκρανία.
Για αυτό το λόγο, ο Ryabkov υποστήριξε πως η επιτυχής ολοκλήρωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια καθοριστική προϋπόθεση έτσι ώστε η Ουάσινγκτον να προσαρμόσει ανάλογα και τον τρόπο σκέψης της.
«Τότε θα ανοίξουν νέες προοπτικές: τόσο από την άποψη των διμερών σχέσεων όσο και από την άποψη του ελέγχου των εξοπλισμών, που έχει πρακτικά καταστραφεί, για να μην αναφέρουμε την επιστροφή στους κανονικούς δεσμούς μεταξύ των κοινωνιών και των λαών μας» τόνισε ο Ryabkov.

Τι μπορούν να κάνουν οι Αμερικάνοι

Κατά τον Ryabkov, εάν οι ΗΠΑ αντιληφθούν την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο έδαφος και επιδείξουν ετοιμότητα να διαπραγματευτούν σοβαρά, τότε θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εύρεση μιας διεξόδου από την σημερινή αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στο πεδίο της Ουκρανίας.
«Ρωσία και ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια περίοδο που πιστεύουμε ότι θα φέρει μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση.
Μια διέξοδος όπως συνέβη πριν από 90 χρόνια, θα μπορούσε να είναι η ικανότητα της Ουάσιγκτον να λάβει υπόψη της την πραγματικότητα και να δείξει ετοιμότητα για σοβαρή διαπραγμάτευση» υποστήριξε ο Ryabkov, αναφερόμενος στην ανάγκη αναγνώρισης των νόμιμων ρωσικών εθνικών συμφερόντων «με την ευρεία έννοια της λέξης».
«Αν και μια τέτοια τροπή των γεγονότων μπορεί να ακούγεται ουτοπική, είναι επιτακτική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας νέας στρατηγικής σταθερότητας» υπογράμμισε ο Ryabkov, αναφέροντας πως «τα προσχέδια συμφωνιών με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που υποβλήθηκαν από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2021 με Ιανουάριο του 2022, βασίστηκαν ακριβώς σε μια τέτοια προσέγγιση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης