Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ευρωπαϊκό Φορολογικό Παρατηρητήριο προτείνει παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 2% στους δισεκατομμυριούχους

Το ευρωπαϊκό Φορολογικό Παρατηρητήριο προτείνει παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 2% στους δισεκατομμυριούχους
Και μετά ξύπνησε...
Σχετικά Άρθρα
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στη διεθνή καταστολή της φοροδιαφυγής με έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στους δισεκατομμυριούχους, ο οποίος θα μπορούσε να συγκεντρώσει 250 δισ. δολάρια ετησίως, ανέφερε σε μελέτη του το Φορολογικό Παρατηρητήριο της Ε.Ε.
Εάν επιβληθεί, το ποσό θα ισοδυναμούσε μόνο με το 2% του πλούτου των σχεδόν 13 τρισ. δολαρίων που κατέχουν οι 2.700 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως, δήλωσε η ερευνητική ομάδα που φιλοξενείται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Παρισιού.
Επί του παρόντος, οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν πολύ λιγότερους προσωπικούς φόρους από άλλους φορολογούμενους με λιγότερα περιουσιακά στοιχεία, επειδή μπορούν να «παρκάρουν» τον πλούτο τους σε εταιρείες-κελύφη, που τους προστατεύουν από τον φόρο εισοδήματος, ανέφερε η ομάδα στην έκθεση παγκόσμιας φοροδιαφυγής 2024.
Ο προσωπικός φόρος για τους δισεκατομμυριούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται πως είναι κοντά στο 0,5%, ενώ είναι μηδενικός στη Γαλλία, η οποία κατά τα άλλα έχει υψηλή φορολογία, εκτιμά το Παρατηρητήριο.
Οι αυξανόμενες ανισότητες πλούτου σε ορισμένες χώρες τροφοδοτούν εκκλήσεις για να επωμιστούν οι πλουσιότεροι πολίτες μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση, καθώς οι πόροι του δημοσίου πρέπει να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού, τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες για την ενεργειακή μετάβαση και τα χρέη που συσσωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Ο προϋπολογισμός του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το 2024 περιελάμβανε σχέδια για ελάχιστο φόρο 25% για τους υπερβολικά πλούσιους, αλλά αυτή η πρόταση έχει «παγώσει», αφού οι νομοθέτες στην Ουάσιγκτον είναι απασχολημένοι με τις απειλές για κλείσιμο της κυβέρνησης και τις επικείμενες προθεσμίες χρηματοδότησης.
Ελλείψει ευρείας διεθνούς ώθησης για έναν ελάχιστο φόρο στους δισεκατομμυριούχους, ο διευθυντής του Φορολογικού Παρατηρητηρίου Γκάμπριελ Ζούκμαν είπε ότι ένας «συνασπισμός πρόθυμων χωρών» θα μπορούσε να πρωτοστατήσει μονομερώς.
Αν και το τέλος του τραπεζικού απορρήτου και ο ελάχιστος εταιρικός φόρος συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σε μια παύση στον επί δεκαετίες ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών σχετικά με τους φορολογικούς συντελεστές, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ακόμη, αναφέρει η έκθεση. Για παράδειγμα, οι πλούσιοι επενδύουν όλο και περισσότερο τον πλούτο σε ακίνητα αντί για λογαριασμούς offshore, ενώ οι εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευθούν τα κενά στον ελάχιστο εταιρικό φόρο του 15%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης