Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Έρχεται φόρος 20% στους δισεκατομμυριούχους – Επιπλέον 50 δισ. δολ. θα κληθεί να καταβάλει ο Elon Musk

ΗΠΑ: Έρχεται φόρος 20% στους δισεκατομμυριούχους – Επιπλέον 50 δισ. δολ. θα κληθεί να καταβάλει ο Elon Musk
Θεσπίζεται ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 20% για εισοδήματα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως - Στο στόχαστρο 700 δισεκατομμυριούχοι
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση Biden θα προτείνει υψηλότερη φορολογία για τους πλουσίους στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, όπως μεταδίδει το Reuters την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022.
Η πρόταση για τον «ελάχιστο φόρο στα εισοδήματα των δισεκατομμυριούχων» αφορά τους περίπου 700 πλουσιότερους Αμερικανούς, θεσπίζοντας έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 20% για εισοδήματα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Φορολογικός συντελεστής

«Ο ελάχιστος φόρος εισοδήματος για τους δισεκατομμυριούχους θα εξασφαλίσει ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί θα πληρώνουν τουλάχιστον 20% φόρους για το σύνολο των εισοδημάτων τους», αναφέρει το σχέδιο του Λευκού Οίκου στο οποίο αναφέρεται η εφημερίδα.
«Με αυτόν τον ελάχιστο φόρο, οι πλουσιότεροι Αμερικανοί δεν θα υπόκεινται πλέον σε φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο εκείνου των καθηγητών ή των πυροσβεστών».

Στο Κογρέσο

Το νέο μέτρο, το οποίο απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου, θα μπορούσε να εξασφαλίσει έως και 360 δισ. δολάρια επιπλέον σε φορολογικά έσοδα μέσα σε μια δεκαετία.
Σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής κυβέρνησης το περασμένο φθινόπωρο, 400 δισεκατομμυριούχοι πλήρωσαν κατά μέσο όρο μόλις 8,2% των εισοδημάτων τους σε φόρους μεταξύ 2010 και 2018, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τα περισσότερα νοικοκυριά στις ΗΠΑ.

Φορολογική βάση

Η φορολόγηση των πλουσίων αποτελούσε μείζον θέμα για τους Δημοκρατικούς προεκλογικά.
Με το συγκεκριμένο σχέδιο, η κυβέρνηση Biden φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τη φορολογική βάση για τους Αμερικανούς.
Για παράδειγμα, ο Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, θα κληθεί να πληρώσει 50 δισ. δολάρια επιπλέον σε φόρους, ενώ ο Jeff Bezos περίπου 35 δισ. δολάρια περισσότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομολόγου Gabriel Zucman από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης