Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ανίκανοι» ΔΝΤ και World Bank απέναντι στο σοκ του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Διευρύνεται το ρήγμα

«Ανίκανοι» ΔΝΤ και World Bank απέναντι στο σοκ του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Διευρύνεται το ρήγμα
Η επίθεση της Hamas στο Ισραήλ σημειώθηκε την ίδια ώρα που κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι έφτασαν στο Μαρόκο για τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Σχετικά Άρθρα
Η παράλυση των παγκόσμιων οικονομικών ηγετών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επίθεσης της Hamas και της απάντησης του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε βαθιές γεωπολιτικές ρωγμές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), ακόμη και όταν προώθησαν νέα σχέδια χρηματοδότησης.
Η Hamas εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ακριβώς την ώρα που κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι έφτασαν στο Μαρόκο για τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανατρέποντας το προσεκτικά επεξεργασμένο σενάριο της συνάντησης που ζητούσε νέους πόρους και μέτρα για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας ανάπτυξης που παραπαίει.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, δεν ανέφερε τη νέα σύγκρουση στις εναρκτήριες εκδηλώσεις. Αργότερα, καθώς τα αντίποινα του Ισραήλ αυξάνονταν, έκανε κάποιες αναφορές, περιγράφοντάς την αρχικά ως ανθρώπινη τραγωδία αλλά ως ασαφή πηγή οικονομικής αβεβαιότητας.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις στις συναντήσεις, οι επιπτώσεις της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας ήταν στο επίκεντρο, τόσο για τον κίνδυνο νέας προσφυγικής κρίσης όσο και για τις επιπτώσεις στην οικονομία και το ενδεχόμενο μιας πιο... γενικευμένης σύρραξης.
«Μπροστά σε ένα τέτοιο μεγάλο παγκόσμιο σοκ, που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο και δεν είναι κλιματικό σοκ, οι θεσμοί αυτοί είναι ανίκανοι να κάνουν κάτι γι' αυτό, γι' αυτό και δεν μιλούν καν γι' αυτό», δήλωσε η Rachel Nadelman, ανώτερη ερευνήτρια στο American University’s Accountability Research Center.
Η αδυναμία αντίδρασης επεκτάθηκε και στις δηλώσεις που εκδόθηκαν από τη G20 και τις διευθύνουσες επιτροπές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες δεν ανέφεραν τη σύγκρουση. Τα όργανα αυτά δεν μπόρεσαν και πάλι να εκδώσουν κοινά ανακοινωθέντα, αντανακλώντας την εμβάθυνση των γεωπολιτικών εντάσεων, πιο πρόσφατα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τις διαφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, οι οποίες εδώ και καιρό διαφωνούν για τη γλώσσα των ανακοινωθέντων.
Ένας αξιωματούχος της G20 δήλωσε ότι το εν λόγω σώμα έχει διχαστεί εδώ και δύο χρόνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με ένα ανακοινωθέν να είναι δυνατό μόνο μετά από μια συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, και του κινέζου Xi Jinping στο Μπαλί πέρυσι. «Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι ακόμη πιο αμφιλεγόμενη - σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί συναίνεση», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τα επιτεύγματα επισκιάζονται

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ajay Banga, αναγνώρισε την Κυριακή ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις μάχες στην Αφρική, «ρίχνουν μεγάλες σκιές» πάνω από τα επιτεύγματα της συνόδου και προσθέτουν οικονομικές προκλήσεις. «Ξέρετε, χωρίς ειρήνη, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να αποκτήσουν σταθερότητα, ανάπτυξη, να φροντίσουν τα παιδιά τους, να βρουν δουλειά», δήλωσε ο ίδιος.
Το διοικητικό όργανο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε μια νέα δήλωση σχετικά με το όραμα του «για τη δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από τη φτώχεια σε έναν βιώσιμο πλανήτη» για να ενσωματώσει τη νέα αποστολή της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών και των εύθραυστων κρατών, μαζί με νέα βήματα για την επέκταση των δανείων.
Η διευθύνουσα επιτροπή του ΔΝΤ συμφώνησε να ενισχύσει τη χρηματοδότηση με ποσόστωση έως το τέλος του έτους, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για να το πράξει χωρίς να προσαρμόσει τη μετοχική του δομή ώστε να δώσει στην Κίνα περισσότερες ψήφους, ενώ επιτεύχθηκε ο στόχος συγκέντρωσης κεφαλαίων ύψους 3 δισ. δολαρίων για το καταπιστευματικό ταμείο του για τις φτωχές χώρες.
Αλλά οι συγκρούσεις παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Josh Lipsky, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ που διευθύνει το Κέντρο Γεωοικονομικής του Atlantic Council. «Αν αυτά τα ιδρύματα πρόκειται να είναι νόμιμα και κατάλληλα για τον σκοπό τους για την επόμενη δεκαετία, θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις γεωπολιτικές κρίσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε στο Reuters. «Τα γεωπολιτικά σοκ είναι τώρα οικονομικά σοκ και τα οικονομικά σοκ είναι γεωπολιτικά σοκ - και προσπαθούν να αποσυνδέσουν τα δύο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης