Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αίγυπτος σκοπεύει να ενισχύσει την εταιρική της σχέση με τη Ρωσία με στόχο τη σταθερότητα και την ανάπτυξη

Η Αίγυπτος σκοπεύει να ενισχύσει την εταιρική της σχέση με τη Ρωσία με στόχο τη σταθερότητα και την ανάπτυξη
Ο πρόεδρος του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων Mohamed Al-Orabi επεσήμανε τις νέες προκλήσεις που αναδύονται στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση
H Αίγυπτος επιδιώκει να επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία για χάρη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης, επισήμανε ο Mohamed Al-Orabi, πρόεδρος του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, στη διάσκεψη με τίτλο Ρωσία και Αίγυπτος: Ογδόντα χρόνια στρατηγικής συνεργασίας .
Η εκδήλωση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 26 Αυγούστου - την επέτειο της έναρξης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών - διοργανώθηκε από το Κέντρο Διαλόγου για Πολιτικές και ΜΜΕ με τη βοήθεια της ρωσικής πρεσβείας στο Κάιρο, αναφέρει ανταποκριτής του TASS.
«Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου αντιπροσωπεύει μια ατμομηχανή για την ανάπτυξη και την επίτευξη ειρήνης. Θα θέλαμε να δούμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών να δυναμώνει για να υποστηρίξει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη", είπε ο διπλωμάτης.
Ο Al-Orabi επεσήμανε τις νέες προκλήσεις που αναδύονταν στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση.
"Έχουμε ένα νέο στάδιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, που απαιτεί την υποστήριξη άλλων χωρών.
Είναι κρίσιμο για τις μεγάλες δυνάμεις να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες", τόνισε. «Η Ρωσία, ως μεγάλη δύναμη, προστατεύει τώρα την εθνική της ασφάλεια.
Επίσης, φέρει ευθύνη και βοηθά άλλες χώρες σε αυτό το θέμα», σημείωσε ο Mohamed Al-Orabi.
Ο πρώην πρεσβευτής της Αιγύπτου στη Ρωσία, Raouf Saad, τόνισε ότι «το Κάιρο και η Μόσχα βλέπουν κατάματα τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα».
«Ακόμη και αν σε ορισμένα ζητήματα οι απόψεις δεν είναι ακριβώς οι ίδιες, κάθε πλευρά κατανοεί τη θέση της άλλης», είπε ο Saad, αναφέροντας τη διαμάχη για το φράγμα της Αναγέννησης της Αιθιοπίας και τη ρωσο-ουκρανική κρίση ως παραδείγματα. Είπε ότι η Μόσχα αποδέχτηκε τη θέση του Καϊρου και τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης διευθέτησης της διαμάχης σχετικά με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού.
«Η Αίγυπτος, από την πλευρά της, τηρεί ουδετερότητα απέναντι στη ρωσο-ουκρανική κρίση», σημείωσε ο διπλωμάτης.
Ο Υuri Matveev,, επιτετραμμένος της Ρωσίας στην Αίγυπτο τόνισε «την ισχύ των ιστορικά φιλικών δεσμών μεταξύ Καΐρου και Μόσχας, οι οποίοι σταθεροποιούνται σταθερά εδώ και 80 χρόνια και έχουν φτάσει τώρα σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
«Σήμερα τα δύο κράτη μοιράζονται υψηλό επίπεδο πολιτικής εμπιστοσύνης και συντονισμού σε διάφορους τομείς», δήλωσε.
Το συνέδριο περιελάμβανε πολλές συνόδους ολομέλειας αφιερωμένες σε διάφορες πτυχές της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού της εξωτερικής πολιτικής, της εμπορικής, οικονομικής και επενδυτικής αλληλεπίδρασης, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής τους.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν διπλωμάτες και εκπρόσωποι επιστημονικών, κοινωνικοπολιτικών και εκπαιδευτικών κύκλων των δύο χωρών, καθώς και ρωσικά και αιγυπτιακά ΜΜΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης