Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Εξετάζει capital controls στα έσοδα από εξαγωγές «ανά πάσα στιγμή», μετά την ελεύθερη πτώση στο ρούβλι

Ρωσία: Εξετάζει capital controls στα έσοδα από εξαγωγές «ανά πάσα στιγμή», μετά την ελεύθερη πτώση στο ρούβλι
Οι συζητήσεις αφοροούν την αναγκαστική μετατροπή έως και του 90% των εσόδων των εξαγωγέων
Σχετικά Άρθρα
Την επαναφορά της υποχρεωτικής πώλησης των εσόδων σε ξένο νόμισμα για τους εξαγωγείς, εξετάζουν οι ρωσικές αρχές, δήλωσαν στο Reuters την Τετάρτη πέντε πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ενώ μία πηγή υψηλού επιπέδου δήλωσε ότι η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει "ανά πάσα στιγμή".
Η ανάγκη επαναφοράς αυστηρών ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) έρχεται καθώς οι ρωσικές αρχές παλεύουν με την απότομη πτώση στο ρούβλι, το οποίο έσπασε το φράγμα των 100 ανά δολάριο τη Δευτέρα.
Η έκτακτη αύξηση του επιτοκίου κατά 350 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα την Τρίτη, στο 12%, φαίνεται ότι απλώς επιβράδυνε την πτώση του νομίσματος.
Πέντε πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι οι αρχές συζητούν την αναγκαστική μετατροπή των εσόδων από το συνάλλαγμα από τους εξαγωγείς, ένα μέτρο που υιοθετήθηκε λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό του θέματος.
Μια πηγή σε εξαγωγική εταιρεία δήλωσε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν την αναγκαστική μετατροπή έως και του 90% των εσόδων των εξαγωγέων.
Μια άλλη πηγή μεταξύ των εξαγωγέων δήλωσε ότι συζητείται ένα εύρος 80-90%, με τη μετατροπή να απαιτείται εντός 70-90 ημερών μετά την εξαγωγή των αγαθών.
Πέρυσι, το όριο είχε αρχικά οριστεί στο 80% πριν μειωθεί σταδιακά στο μηδέν.
Όπως μετέδωσε την Τρίτη το Bloomberg, Η πρόταση να γίνουν ξανά υποχρεωτικές οι πωλήσεις των εσόδων από εξαγωγές συζητήθηκε σε μια συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εξαγωγέων τη Δευτέρα 14/8, προτού η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοινώσει την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων.

Άμεσα μέτρα

Η υψηλόβαθμη πηγή άφησε να εννοηθεί ότι η κίνηση αυτή είναι επικείμενη, παρά το γεγονός ότι μέρος των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές είναι πλέον σε ρούβλια και ινδικές ρουπίες, συνέπεια της προσπάθειας της Μόσχας να απομακρυνθεί από τα νομίσματα των δυτικών χωρών που θεωρεί "μη φιλικές".
Η Ρωσία προμηθεύει την Ινδία με φθηνό πετρέλαιο.
Η ρωσική εφημερίδα RBC ανέφερε την Τετάρτη ότι ο επικεφαλής μιας ινδικής βιομηχανικής συνομοσπονδίας δήλωσε ότι ένα σημαντικό μέρος του εμπορίου μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας διεξάγεται σε ρουπίες, ενώ διερευνώνται μηχανισμοί για διακανονισμό σε ρούβλια.
Μια ρωσική τραπεζική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν κολλήσει σε ινδικές τράπεζες, τα οποία οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στη Ρωσία.
Η υψηλόβαθμη πηγή δήλωσε ότι ένα ελάχιστο επίπεδο εσόδων διατηρείται σε ρουπίες, ενώ ακόμη λιγότερα σε ρούβλια.
"Το μερίδιο των εσόδων σε ξένο νόμισμα είναι σημαντικό", δήλωσε η πηγή.
Μια πηγή ανέφερε ότι το κύριο πρόβλημα με την επιστροφή των εσόδων από το συνάλλαγμα στη Ρωσία είναι ότι οι εξαγωγείς στέλνουν το πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή και το πωλούν στον αγοραστή σε υψηλότερη τιμή.
"Η διαφορά υποτίθεται ότι διαγράφεται για την εφοδιαστική, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο", δήλωσε η πηγή. "Το δεύτερο πρόβλημα είναι η μετάβαση στις εξαγωγές σε ρούβλια και άλλα μη σκληρά νομίσματα.
"Αυτό έχει μειώσει την ανάγκη των εξαγωγέων να πωλούν δολάρια στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος".
Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina έχει δηλώσει ότι λιγότερο από το 1% των εσόδων των εταιρειών από τις εξαγωγές μένει στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης