Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την επιστροφή της Αγροτικής Τράπεζας της στο σύστημα Swift ζητά η Ρωσία για να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά

Την επιστροφή της Αγροτικής Τράπεζας της στο σύστημα Swift  ζητά η Ρωσία για να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά
Τι λένε Ρωσία και  Δύση για τη σύγκρουση σχετικά με τα σιτηρά
Σχετικά Άρθρα
Την επανασύνδεση της  Russian Agricultural Bank, δηλαδή της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας, η οποία διαχειρίζεται τις πληρωμές για τις εξαγωγές των ρωσικών αγροτικών προϊόντων, θέτει ως βασικό όρο η Ρωσία για να επανέλθει στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, που θα επιτρέψει τις εκ νέου εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Η Russian Agricultural Bank αποκόπηκε από το διεθνές σύστημα διεθνών πληρωμών Swift, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 2022, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την αποκοπή της Russian Agricultural Bank, από το σύστημα Swift την επεξεργασία των πληρωμών για τη συγκεκριμένη ρωσική τράπεζα έφεραν σε πέρας διάφορες αμερικανικές τράπεζες, με ειδική άδεια των αρχών των ΗΠΑ και με τελευταία τη JPMorgan.
Όμως στις 2 Αυγούστου η JP Morgan διέκοψε την επεξεργασία πληρωμών για τη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα.
«Θέλουμε δράση και όχι υποσχέσεις που θα βοηθήσουν τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.
Η JPMorgan είχε χειριστεί ορισμένες πληρωμές για εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες με διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον.
Το άμεσο κανάλι μεταξύ της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας και της JPMorgan έκλεισε στις 2 Αυγούστου», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Τα Ηνωμένα Έθνη, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η JPMorgan αρνήθηκαν να σχολιάσουν, όταν τους ζητήθηκε από το Reuters.

Zakharova: Η Δύση παρουσίασε την  επεξεργασία πληρωμών από την JPMorgan ως λειτουργική εναλλακτική λύση αλλά τελικά την έκοψε

Η Ρωσία είχε επιτρέψει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας τον περασμένο χρόνο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έληξε  στις 17 Ιουλίου.
Η Ρωσία έχει μια λίστα με αιτήματα που θέλει να ικανοποιηθούν για να επιστρέψει στη συμφωνία.
Το κεντρικό αίτημα σε αυτή τη λίστα είναι η επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας στο σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT.
«Μόλις γίνει αυτό, αυτή η συμφωνία θα ανανεωθεί αμέσως», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
H Maria Zakharova, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η Δύση και τα Ηνωμένα Έθνη «προσπάθησαν να παρουσιάσουν την επεξεργασία πληρωμών από την JPMorgan ως λειτουργική εναλλακτική λύση στο SWIFT», όμως τελικά την έκοψαν.
Οι εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της Rωσίας δεν υπόκεινται στις κυρώσεις της Δύσης, όμως η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, τα logistics και στην ασφάλιση έχουν εμποδίσει τις αποστολές.

Τι απαντά η Δύση

Απορρίπτοντας τα ρωσικά επιχειρήματα περί πλήγματος στις ρωσικές εξαγωγές από τις κυρώσεις της Δύσης, ο κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, James Brian δήλωσε  ότι η Ρωσία πρέπει να είναι ξεκάθαρη για το τι ζητά και τι συνιστά επιτυχία, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να δώσει νούμερα για το πόσα τρόφιμα και λιπάσματα φτάνουν στον κόσμο.
«Η Ρωσία εξάγει ποσότητες ρεκόρ σιτηρών», είπε ο O'Brien.
«Επομένως, παρά τα παράπονα της Ρωσίας, το σύστημα λειτουργεί πολύ καλά».
Η Ρωσία αναμένεται να εξάγει τουλάχιστον 55 εκατομμύρια τόνους σιτηρών την περίοδο εμπορίας 2023/24, ελαφρώς λιγότερο από το εκτιμώμενο ρεκόρ των 57 εκατομμυρίων τόνων τη σεζόν 2022/23, δήλωσε η Ένωση Σιτηρών της Ρωσίας τον περασμένο μήνα.
Οι εξαγωγές της Ουκρανίας για τη σεζόν 2022/23 ήταν σχεδόν 49 εκατομμύρια τόνοι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας.
Σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι από αυτά αποστέλλονται στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα.
Οι δυτικές χώρες συνηθίζουν να κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο πολέμου, εγκαταλείποντας τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είχε συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων.
Η Ρωσία, από την άλλη μεριά, διατυπώνει παράπονα ότι δεν φτάνουν αρκετά σιτηρά στις φτωχότερες χώρες που τα χρειάζονται και περιασότερο.
Σε αυτή τη διαμάχη τα Ηνωμένα Έθνη τοποθετούνται με την πλευρά της Δύσης υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία έχει βοηθήσει τους πάντες επειδή μείωσε τις διεθνείς τιμές των σιτηρών κατά 23% από τα ιστορικά υψηλά όπου  βρέθηκαν τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης