Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Θα στέλνουμε πλοία με σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, παρά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία

Ουκρανία: Θα στέλνουμε πλοία με σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, παρά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία
Η συμφωνία για την προμήθεια των παγκόσμιων αγορών με τρόφιμα και λιπάσματα υπεγράφη στις 22 Ιουλίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη και παρατάθηκε αρκετές φορές πριν λήξει τελικά στις 17 Ιουλίου
Η Ουκρανία θα συνεχίσει να φορτώνει τα πλοία της με σιτηρά και να τα στέλνει στη Μαύρη Θάλασσα, παρά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, δήλωσε ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Alexey Danilov.
«Μας ενδιαφέρει ελάχιστα η αποχώρηση της Ρωσίας από οπουδήποτε.
Επειδή δεν είχαμε σχέσεις μαζί τους για αυτό το θέμα.
Θα κάνουμε ό,τι πιστεύουμε ότι πρέπει, θα μετακινήσουμε πλοία με σιτηρά όπου νομίζουμε ότι χρειάζεται.
Και δεν πρόκειται να ζητήσουμε από κανέναν άδεια», είπε σε συνέντευξή του στο Ουκρανικό Ραδιόφωνο.

Γιατί αποχώρησε η Ρωσία

Η συμφωνία για την προμήθεια των παγκόσμιων αγορών με τρόφιμα και λιπάσματα υπεγράφη στις 22 Ιουλίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη και παρατάθηκε αρκετές φορές πριν λήξει τελικά στις 17 Ιουλίου.
Η Ρωσία αρνήθηκε να την παρατείνει εκ νέου επειδή το μέρος της που προέβλεπε την άρση των εμποδίων για τις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι μετά τον τερματισμό της συμφωνίας για τα σιτηρά από τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουλίου, η Μόσχα θα θεωρήσει όλα τα πλοία που διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα προς τα ουκρανικά λιμάνια ως στρατιωτικά φορτία και οι χώρες σημαίας τους θα θεωρηθούν εμπλεκόμενες στην ουκρανική σύγκρουση από την πλευρά του Κιέβου.
Εκτός αυτού, αρκετές θαλάσσιες περιοχές στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα των διεθνών υδάτων της Μαύρης Θάλασσας κηρύχθηκαν προσωρινά επικίνδυνες για τη ναυσιπλοΐα.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Dmitry Peskov έχει δηλώσει πως η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία μόνο αφότου εφαρμοστεί το τμήμα της που αφορά τις δεσμεύσεις προς τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης