Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στην Τουρκία με τη σειρά της Disney για τον Κεμάλ Ατατούρκ

Σάλος στην Τουρκία με τη σειρά της Disney για τον Κεμάλ Ατατούρκ
Η Disney κατάργησε τη σειρά "Ιδρυτής πατέρας" μετά την κατακραυγή των Αρμενίων
Η απόφαση της Disney να μην μεταδώσει μια σειρά που δραματοποιεί τη ζωή του ιδρυτή της Τουρκίας έχει προκαλέσει σάλο, με κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους να κατηγορούν το αμερικανικό δίκτυο ότι υποκύπτει στις πιέσεις των αρμενικών ομάδων.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Disney αποφάσισε να αποσύρει την εκπομπή "Atatürk", μια δραματική σειρά έξι επεισοδίων που αρχικά ήταν να μεταδοθεί στην πλατφόρμα της Disney+ στις 29 Οκτωβρίου.
Η κυκλοφορία της ήταν χρονισμένη για να σηματοδοτήσει την 100η επέτειο από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο Ebubekir Şahin, ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι η απόφαση ελήφθη μετά από συντονισμένο λόμπι από την αρμενική διασπορά.
«Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι η πιο σημαντική κοινωνική μας αξία», είπε.

Η κόντρα

Ενώ ο Ατατούρκ παραμένει μια ηγετική φιγούρα για τους Τούρκους και την ίδρυση της σύγχρονης κοσμικής Δημοκρατίας το 1923 από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι επικριτές λένε ότι το νέο του κράτος αγκάλιασε τους δράστες μιας γενοκτονίας κατά των Αρμενίων που διαπράχθηκε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Τουρκία υποστηρίζει επίσημα ότι οι Αρμένιοι πήραν τα όπλα εναντίον του οθωμανικού κράτους, μερικές φορές σε συνεννόηση με τη Ρωσία, και ότι οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα πολέμου και ασθενειών, ενώ επίσης αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών.
Η Άγκυρα λέει ότι οι δολοφονίες Αρμενίων δεν ήταν συστηματικές, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκαν ως γενοκτονία από 34 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες υπέστησαν επίσης εκτοπίσεις και θάνατο.

Τι υποστηρίζει η Disney

Η Disney+ επιβεβαίωσε ότι δεν θα προβάλει τη σειρά, αλλά είπε ότι η εκπομπή είχε παραληφθεί από την αδελφή της εταιρεία FOX.
Το δίκτυο είπε ότι η κίνηση ήταν μια συνηθισμένη εμπορική απόφαση προγραμματισμού.

«Τρομακτική πρόταση»

Ο Ατατούρκ - του οποίου το όνομα σημαίνει «Πατέρας των Τούρκων» - υπηρέτησε ως στρατιωτικός διοικητής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επιβλέποντας τις τουρκικές δυνάμεις στην Καλλίπολη στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου υπερασπίστηκε την Κωνσταντινούπολη από εισβολή βρετανικών, αυστραλιανών και νεοζηλανδικών στρατευμάτων.
Ήταν στην πρώτη γραμμή της Καλλίπολης και όχι εθνικός ηγέτης κατά τη διάρκεια ορισμένων από τις πιο βάναυσες σφαγές Αρμενίων, πολλοί από τους οποίους οδηγήθηκαν στην έρημο της Συρίας.
Του πιστώνεται επίσης ότι απέτρεψε τους Συμμάχους από το να μοιράσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τέλος του πολέμου.
Η εικόνα του Ατατούρκ κρέμεται σε κυβερνητικά γραφεία, εστιατόρια και σπίτια σε όλη τη χώρα, ενώ αγάλματά του έχουν στηθεί σε δημόσιες πλατείες σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη.
Η δημόσια προσβολή της μνήμης του τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών, ενώ αρκετοί Τούρκοι πολίτες έχουν κατηγορηθεί για το έγκλημα τα τελευταία χρόνια.
Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Αρμένιοι ακτιβιστές έχουν αντιταχθεί στην κυκλοφορία της σειράς «Ατατούρκ», η οποία, όπως λένε, "καθαρίζει" τη συνενοχή του με σκοτεινά κεφάλαια στις ιστορίες του λαού τους.
Ο Aram Hamparian, εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής, η οποία ηγήθηκε της καμπάνιας για το δίκτυο κατάργησης της εκπομπής, είπε ότι η παροχή της «θεραπείας Disney» στον Ατατούρκ ήταν μια «τρομακτική πρόταση».
«Οτιδήποτε κοιτάζει τον Ατατούρκ χωρίς να θέτει στο επίκεντρο τη γενοκτονική του κληρονομιά κινδυνεύει να νομιμοποιήσει αυτό που έκανε.
Το 2020, η Disney δέχθηκε πυρά για τα γυρίσματα της ταινίας της ζωντανής δράσης Mulan στην περιοχή Xinjiang της Κίνας, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ότι η εταιρεία βοηθούσε να λυθούν οι εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο εναντίον του μουσουλμανικού πληθυσμού των Ουιγούρων της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης