Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εν καιρώ πολέμου... η Ουκρανία βρήκε τρόπο να γιγαντώσει τις κρατικές τράπεζες - Το υπόγειο πλέγμα των μεγάλων καταθέσεων

Εν καιρώ πολέμου... η Ουκρανία βρήκε τρόπο να γιγαντώσει τις κρατικές τράπεζες - Το υπόγειο πλέγμα των μεγάλων καταθέσεων
Οι κρατικές τράπεζες ήταν διαβόητες για κακή διακυβέρνηση και παρασκηνιακές συμφωνίες με τους κυβερνητικούς ιδιοκτήτες τους
Όταν ο Sergii Naumov ανέλαβε ως διευθύνων σύμβουλος σε μία από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ουκρανίας πριν από τη ρωσική εισβολή, η δουλειά του ήταν να την ιδιωτικοποιήσει.
Τώρα χαίρεται που δεν του δόθηκε η ευκαιρία, σύμφωνα με το Reuters.
Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος της Ουκρανίας είναι μια από τις λιγότερο γνωστές ιστορίες της ανθεκτικότητας του έθνους.
Επέζησε από την απώλεια περιουσιακών στοιχείων, τις διακοπές ρεύματος και την κατάρρευση του ΑΕΠ κατά 30% χωρίς τραπεζικές φυγές, διακοπή υπηρεσιών ή σημαντικό κλείσιμο.
Οι τράπεζες που ελέγχονται από το κράτος, όπως η Oschadbank JSC του Naumov, έπαιξαν το ρόλο τους.
"Γενικά, όταν έχεις αυτή την κρατική οικονομία δεν είναι καλό, αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου βοήθησε", λέει ο Naumov.
"Ξέρουμε ποια είναι η αποστολή μας".

Ο ρόλος των κρατικών τραπεζών

Πριν από τον πόλεμο, οι κρατικές τράπεζες που ελέγχουν περίπου τα μισά περιουσιακά στοιχεία του συστήματος θεωρούνταν μέρος του προβλήματος της χώρας.
Ήταν διαβόητες για κακή διακυβέρνηση και παρασκηνιακές συμφωνίες με τους κυβερνητικούς ιδιοκτήτες τους.
Τώρα έχουν γίνει μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για μια οικονομία που δέχεται επίθεση, προωθώντας επιδοτούμενα δάνεια και βοηθώντας στη χρηματοδότηση ενός κράτους με περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα, ακόμη και όταν οι ιδιωτικές τράπεζες αποσύρθηκαν για να μειώσουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο.
Ενώ οι συνολικές τραπεζικές πιστώσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συρρικνώθηκαν πέρυσι, η Oschadbank αύξησε τις χορηγήσεις κατά 11% και κατά 81% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θα δάνειζαν περισσότερο, καθώς υπάρχει άφθονη ρευστότητα στο σύστημα, σύμφωνα με τον Naumov, αλλά σε μια οικονομία με υψηλά επιτόκια, η ζήτηση για πιστώσεις είναι χαμηλή και σχεδόν ανύπαρκτη για στεγαστικά δάνεια.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στο σύνολό του ήταν κερδοφόρος από την έναρξη του πολέμου.
Και με την απαγόρευση της διανομής μερισμάτων για τις ιδιωτικές τράπεζες, οι τράπεζες αυτές αύξησαν τα ταμειακά τους αποθέματα.
Ο σταθμισμένος μέσος όρος των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας σε ολόκληρο τον τομέα έχει αυξηθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 14,3% - πολύ πάνω από την απαίτηση του 10% που ορίζει η ουκρανική κεντρική τράπεζα.
Μέρος αυτής της ρευστότητας διοχετεύεται επίσης για τη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού, συμπληρώνοντας τη βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία από τους διεθνείς δωρητές.

Πως αυξάνονται οι καταθέσεις;

Οι στρατιώτες στο πεδίο της μάχης κερδίζουν υψηλούς μισθούς για τα ουκρανικά δεδομένα και πληρώνονται μέσω κρατικών τραπεζών.
Ορισμένοι θεωρούν επίσης ότι οι κρατικές τράπεζες είναι ασφαλέστερες από τις εμπορικές τους αντιπάλους κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.
Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, οι κρατικές τράπεζες βλέπουν τις καταθέσεις να αυξάνονται, χωρίς να χρειάζεται να προσφέρουν υψηλά επιτόκια για να τις προσελκύσουν.
Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μια τεράστια δεξαμενή φθηνού χρήματος που οι τράπεζες μπορούν να δανείσουν πίσω στον ιδιοκτήτη τους, την κυβέρνηση, αγοράζοντας τα ομόλογά της σε μια εποχή που δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά.
Παρ' όλα αυτά, την ώρα που αυτή η σταθερότητα επιβάλλεται εν μέρει, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εκτροχιασμού.
"Αν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει σταθερό και ρευστό χάρη στα εκτεταμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης, δικαιολογείται συνεχής επαγρύπνηση, δεδομένου ότι η πραγματική υγεία του τραπεζικού συστήματος παραμένει αδιαφανής και οι κίνδυνοι περαιτέρω κλονισμών εξακολουθούν να υφίστανται", ανέφερε το Ταμείο σε έκθεσή του στις 29 Ιουνίου.
Η κεντρική τράπεζα διεξάγει έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού για τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% του ενεργητικού του τομέα.
Παρά τον ρόλο που είχαν οι κρατικές τράπεζες στη διατήρηση της οικονομίας εν καιρώ πολέμου, τόσο το ΔΝΤ όσο και η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν όλες τις κρατικές τράπεζες, εκτός από την Ukreximbank JSC, η οποία χρηματοδοτεί το εμπόριο, μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού και ότι η κεντρική τράπεζα ενθαρρύνει ήδη τους κρατικούς δανειστές να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους στο πλαίσιο της προετοιμασίας.
Το πρόγραμμα δανεισμού της Ουκρανίας ύψους 15,6 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ απαιτεί ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών και αυτές θα αποτελέσουν το κλειδί για να ξεκλειδώσουν 115 δισ. δολάρια σε περαιτέρω βοήθεια.
"Δεν έχω δει γενικά κανένα καλό παράδειγμα για το πώς το κράτος διαχειρίστηκε τις κρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών", δήλωσε η Kateryna Rozhkova, πρώτη υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας, η οποία είναι επικεφαλής των εποπτικών λειτουργιών της κεντρικής τράπεζας.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, ο Naumov συμφωνούσε μαζί τους.
Αλλά μετά την εμπειρία του από τη διατήρηση της ροής κεφαλαίων σε μια χώρα που δέχεται επίθεση, λέει ότι οι δύο τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον, το μερίδιο του κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα πρόκειται να γίνει ακόμη μεγαλύτερο.
Στις 20 Ιουλίου, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τη διαδικασία εθνικοποίησης της Sense Bank JSC, πρώην Alfa-Bank Ukraine.
Το εν λόγω ίδρυμα ήταν φερέγγυο αλλά ανήκε σε Ρώσους επιχειρηματίες στους οποίους είχαν επιβληθεί κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δισεκατομμυριούχων Mikhail Fridman και Petr Aven.
Η Rozhkova υποστηρίζει ότι η βασική αιτία της οικονομικής ανθεκτικότητας της Ουκρανίας δεν είναι ο δανεισμός από τις κρατικές τράπεζες, αλλά η εξυγίανση ενός τομέα που μέχρι τα τελευταία χρόνια ήταν γεμάτος από δανεισμό συνδεδεμένων μερών και κρυφές ζημίες.
Η διαδικασία αυτή είδε κρατικά ιδρύματα να παραδίδουν κεφάλαια από το κράτος για την ανακεφαλαιοποίησή τους και είδε τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Privatbank, να κρατικοποιείται.
Μιλώντας στο γραφείο της στην κομψή έδρα της κεντρικής τράπεζας του 1905 - που χτίστηκε όταν το Κίεβο ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας - η Rozhkova δήλωσε ότι ο κρατικός έλεγχος των τραπεζών στρεβλώνει πάντοτε τόσο τον ανταγωνισμό της αγοράς όσο και τη ρύθμιση.
Αναγνώρισε πάντως ότι οι κρατικές τράπεζες υπηρέτησαν ζωτικό σκοπό κατά τη διάρκεια του πολέμου, παρέχοντας χρηματοδότηση σε περίοδο ανάγκης, έστω και μόνο λόγω του μεγέθους τους.
Περισσότερες από 80 τράπεζες έκλεισαν τα χρόνια που ακολούθησαν τις εισβολές του προέδρου Vladimir Putin στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Άλλες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών τραπεζών, αναγκάστηκαν να ανακεφαλαιοποιηθούν και να υποβληθούν σε τακτικά τεστ αντοχής.
Στην ερώτηση τι θα συνέβαινε τώρα αν δεν είχε γίνει αυτή η εξυγίανση, η Rozhkova έκανε μια παύση.
"Θα ήταν μια πολύ, πολύ βαθιά κρίση", είπε.
"Ο τομέας δεν θα ήταν σε θέση να στηρίξει την κυβέρνηση, την οικονομία ή τους πολίτες".
Εταιρείες όπως η Citius-S και η A.M.P. Hydro μπορούν να μαρτυρήσουν τη σημασία των κρατικών τραπεζών.
Με την έναρξη του πολέμου, οι δύο μικρές μεταποιητικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη Μελιτόπολη, τη νότια πόλη που βρίσκεται τώρα στο δρόμο της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.
Και οι δύο αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τον εξοπλισμό τους και έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους.
Όταν χτύπησαν την πόρτα της Oschadbank για το κεφάλαιο που χρειάζονταν για να ξεκινήσουν από την αρχή περίπου 1.200 χιλιόμετρα δυτικά, στην επαρχία Λβιβ, δεν είχαν να προσφέρουν εγγυήσεις ή ρευστότητα.
"Έπρεπε να καταστρέψουμε ακόμη και τα μηχανήματά μας, για να βεβαιωθούμε ότι οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν", λέει ο Alex Serov, ο 60χρονος ιδιοκτήτης και διευθυντής της Citius-S, η οποία κατασκευάζει αλεξίσφαιρο γυαλί και θωρακισμένα φορτηγά ασφαλείας.
Αυτό που είχαν ήταν καλά αρχεία και επιχειρηματικά σχέδια.
Με τη βοήθεια διεθνών οργανισμών όπως η USAID, ο Serov και η κόρη του Anastasia κάθισαν με την Oschadbank για να επεξεργαστούν ένα δάνειο 12 εκατομμυρίων hryvnya (328.000 δολάρια).
Τώρα έχουν επιστρέψει στο 50% της προπολεμικής τους παραγωγής, προωθώντας περίπου 15 φορτηγάκια το μήνα.
Έχουν ανακαινίσει δύο εγκαταλελειμμένες αποθήκες και ο Serov έχει στο μυαλό του μια τρίτη, καθώς σκέφτεται να αναβιώσει μια άλλη πρώην επιχείρηση, την κατασκευή ασθενοφόρων.

Ο πόλεμος έδειξε πολλά πράγματα

Οι τράπεζες της Ουκρανίας είναι πιθανό να εμφανίσουν περισσότερες πιέσεις, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους.
Το εντυπωσιακό 49% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της Oschadbank είναι μη εξυπηρετούμενα, αν και αυτά έχουν γίνει 100% με προβλέψεις, σύμφωνα με τον Naumov.
Αυτά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα θέμα κληρονομιάς, λέει, το οποίο οφείλεται σε δάνεια που είχαν ήδη αναδιαρθρωθεί πριν από τον πόλεμο και στη συνέχεια αντιμετώπισαν προβλήματα όταν η οικονομία κατέρρευσε.
Για τα δάνεια που χορηγήθηκαν μετά την εισβολή, ο δείκτης μη εξυπηρέτησης είναι μόλις 0,4%, αν και το ποσοστό αυτό είναι κολακευτικό, επειδή οι περισσότεροι δανειολήπτες είχαν ελάχιστο χρόνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα ακόμη.
Καθώς εξετάζει την προοπτική να λειτουργεί υπό την απειλή της ρωσικής επιθετικότητας για τα επόμενα χρόνια, ο Naumov υποστηρίζει ότι είναι κρίσιμο για το ουκρανικό κράτος να διατηρήσει την ικανότητα να διοχετεύει χρηματοδότηση σε εταιρείες όπως η Citius-S και η A.M.P. Hydro σε ακραίες καταστάσεις.
"Ο πόλεμος έδειξε πολλά πράγματα", λέει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης